DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Erzurum Kültür Yolu Projesiyle Tarihi Dokunun Yeniden Can Landığı Şehir Turu

Erzurum Kültür Yolu ile tarihi dokunun yeniden canlandığı şehir turu: kültür, tarih ve lezzet dolu bir keşif yürüyüşü.

26.07.2026
A+
A-

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü Kültür Yolu Projesi, yaklaşık 14 yıllık süreçte kamulaştırma, restorasyon ve çevre düzenlemesini kapsayacak şekilde uygulanıyor. Doğu Anadolu’nun önemli tarih ve kültür merkezlerinden olan şehirde, Cumhuriyet’in ilk yıllarından önceki dönemlere uzanan çok sayıda yapı aslına uygun şekilde yeniden ziyaretçilerin dikkatine sunuldu.

Gecekonduların kaldırılmasıyla başlayan dönüşüm, tarihi mekanların birbirine bağlandığı ve kent siluetinin yeniden şekillendiği bir güzergâhın oluşmasına hizmet etti. Proje kapsamında Çifte Minareli Medrese, Yakutiye Medresesi, Erzurum Kalesi, Ulu Cami ile Üç Kümbetler ve çevresi başta olmak üzere birçok alan titizlikle düzenlendi.

Kent Estetiği Daire Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen çalışmalarla olanaklar artırılarak ziyaretçilerin bu yapıları yürüyerek keşfetmesini sağlayan bütüncül bir kültür rotası oluşturuldu. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, kentte uzun yıllara yayılan bu geleneğin medeniyetlere ev sahipliği yaptığını, restorasyon ve yeniden inşa çalışmalarıyla tarihi dokunun yeniden ayağa kalktığını açıkladı.

Proje kapsamında 22 tescilli yapı, müze, atölye veya sanat evi olarak yeniden kullanıma açıldı. Erzurum merkezde toplam 137 tescilli yapıdan bazıları restore edilerek; bazıları aslına uygun şekilde yeniden inşa edildi ve bu yapılar müze veya atölye fonksiyonuyla hizmet veriyor. Ziyaretçiler, geleneksel el sanatları atölyeleri, el sanatları konağı, dil edebiyat konağı ve şehir arşivi gibi alanları keşfederken geçmişe dair somut izler de görüyorlar.

Aynalı, kentteki çalışmaların yalnızca eski yapıların ortaya çıkarılmasıyla sınırlı kalmadığını, bu alanlarda atalarımızın kültürel mirasını canlı tutmayı ve gelecek kuşaklara aktarmayı amaçladıklarını vurguladı. Proje sürecinin daima titizlikle yürütüldüğünü ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun denetiminde ilerlediğini belirtti.

Turizm açısından da olumlu sonuçlar alınmaya başlandığını dile getiren Aynalı, bu hizmetler sonucunda yerli ve yabancı turist sayısında artış görüldüğünü ifade etti. İnşaat sürecinin kolay olmadığını, kısa sürede tamamlanması gerektiğini ve inşaatta ince işçilikle çoğunlukla eserlerin aslına uygun biçimde restore edildiğini belirtti. Zamanla yarışılan bu süreçte, buraların gelecek yıllarda da korunacağını ve turizm açısından kente sürekli katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Kastamonu’dan Erzurum’a gelen Mesut Şahintutan, çocukluğundan hatıralarını paylaşarak tescilli binalara dönük çalışmaların kente önemli katkı sağladığını ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.