DOLAR 32,5811
EURO 34,8042
ALTIN 2.505,56
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Erol Mütercimler’den çarpıcı Corona değerlendirmeleri

16.05.2020
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Aytunç Erkin‘in haberi…

Dr. Erol Mütercimler… Haliç Üniversitesi’nde öğretim üyesi… Tanımayanınız yoktur, 66 yaşına girdiği gün kendisiyle görüştüm ve corona virüsü sonrasında yeni dünyayı konuştum.

Erol Öğretmen, ısrarla ekonomist olmadığını oysa veriler üzerinde tespitler yaptığını söyledi.

Odujdm “Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Yeni bir dünya kurulacak” diyor; ben de Dr. Erol Mütercimler’e, “Peki corona sonrası ne olacak?” diye sordum. Sözü Mütercimler’e bırakıyorum….

Küreselciliğin sonu geldi

“Küreselleşme devam edecek ama küreselciliğin sonu geldi. Sürecin sonunda emekçileri kuvvet günler bekliyor. Neden mi? Küreselleşme sürecinde milli ekonomiler birbirlerine bağlanmıştı. Corona sonrasında robotlama meselesi ortaya çıkacak! Üretim başka bir boyuta geçebilir. Işçi sınıfa ihtiyacın azaldığı günleri yaşayabiliriz.” Araya giriyorum ve “Sınıfsal anlamda önemli bir iddia bu” diyorum…

7.5 MİLYON KİŞİ İŞSİZ KALABİLİR

“Beyaz yakalıları, mavi yakalıları biliyoruz. bir de altın yakalılar var. Yani yazılımcılar. Bu süreçte işini kaybetmeyen kesim onlar! Her yerden çalışabiliyorlar. Ama emekçiler, gündelikçiler yani işçiler işten çıkarılıyor ve bu devam edecek. ILO’ya göre dünyada 350 milyon birey işini kaybedebilir. Uluslararası Alıştırma Örgütü ILO verileri bu… Türkiye’de de 7.5 milyon kişinin işsiz kalacağı ifade ediliyor.”

Erol Mütercimler, esas problemi ‘güvenlik’ olarak tanımladı. “Diyelim ‘Soğuk Savaş’ gibi kayda değer bir işlem yaşandı. İstihbarat örgütlerinin kullandığı terör örgütlerini cümbür cemaat biliyor! Burada dikkat çekmek istediğim iki örgüt, El-Kural ve Taliban! Çünkü, bu örgütlere konvansiyonel silah yardımı devletler göre yapıldı.

Hemen ne konuşuluyor? ‘Virüsler laboratuvarda üretildi.’ O süre dünyayı biçimlendirmek isteyen devletler, geçmişte olduğu gibi bu terör örgütlerine biyolojik silah verirse ne olur? Bu örgütler de biyolojik silahın ne değin manâlı olduğunu tespit etti! Ya bir devletle işbirliği yaparlarsa?”

Corona virüsü sonrası gündeme ‘Bağımsızlık mü, emniyet mi?’ sorusu çoğu kez geldi. Erol Öğretmen burada da çarpıcı tespitler yaptı:

Gidişat Davos’ta konuşuldu

“Salgınla birlikte Çin modelini gördük. Otokratik rejimlerin militarist yöntemler kullandığına şahit olduk. Liberal afiyet sistemleri iflas etti. Zaten kapitalizmin sancıları vardı ve sistem, çıkış yolunu corona virüsü öncesinde de tartışıyordu. Virüs erken doğum yaptırdı ve neoliberal sistem çöktü.

Soğuk savaş ardından varsıllar ve yoksullar vardı. Dünyanın gayri safi ulusal hasılasının yüzde 82’sini yüzde 1’lik kesim kontrol ediyordu. Milletlerarası nizama istikamet verenler, bunun böyle sürmeyeceğini Davos’ta konuşmaya başlamıştı. Şunun altını çizelim: Merkantlist yani korumacı ekonomiyi Trump savunurken, küreselciliği Çin savunuyordu.”

‘Tabanca ve hap sektörü birlikte yürüyor’

“Uluslararası nizama yön verenler ne yapacak?” sorusuna yanıt istiyorum. Mütercimler şöyle anlatıyor: “Silah sektörüyle ilaç sektörü iki taraflı hareket ediyor. Kimya ve enerji sektörü de var. Birinci sıraya gıda ve tarım sektörü yerleşecek. Milli proje üretenlerin ağır basacağı bir dönem olacak.

Türkiye gibi tarım, yiyecek ve hayvancılık konusunda stratejik kusur yapan ülkeler mağdur durumda kalacak! Dünya neden korkuyor? Arzu! Herkes bu anlamda sınırlarını kapattı. Netice şu: Corona sonrası ziraatta (Tarım-gıda-hayvancılık) milli taktik geliştirenler kazanacak. Milliyetçilik baskın olacak.”

“ATATÜRK HAKLI ÇIKTI”

Erol Öğretmen, “Dünya savaşlarının peşinde yeni sistemler ve liderler doğdu” dedi ve ekledi: “Faşistler, nasyonal sosyalizm ortaya çıktı. Hitler, Mussolini, Stalin doğdu. 2. Dünya Savaşı’nın gerisinde sosyal demokrasi yükseldi. Bugün de güçlendiğini görüyoruz.

Kamuculuğun, halkçılığın ne dek önemli olduğu anlaşıldı. Cumhuriyet’i kuran Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının haklı olduğu bir kere daha kanıtlandı. Ben Kemalist Cumhuriyet’e her zaman sadık kaldım! Anadolu’nun tam bağımsızlıkçı emperyalizme karşı mücadelesi, halkçılık ve kamuculuk kazandı. 2020’de Anadolu’nun başarısı ve haklılığı besbelli.”

Dr. Erol Mütercimler’e tarafından gelişmekte olan ülkeler zorlanacak: “Tarım çökmüştü… Türkiye’yi turizm ayakta tutuyordu, derhal turizm de yok… Corona virüsü sonrası en çabuk toparlanacak ülkelerin ABD, Almanya, Japonya ve Çin olacağını düşünüyorum. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler sıkıntıya düşecek.”

Kriz sonrası dünyayı da şöyle anlattı Erol Mütercimler: “Donald Trump, ABD’de sıkıştı. Vladimir Putin, ömür boyu iktidarda kalmanın yollarını arıyor. Fakat… Corona virüsü sonrası en tez toparlanacak ülkelerin ABD, Almanya, Japonya ve Çin olacağını düşünüyorum.

Rusya ve Fransa’nın zorlanacağını, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin ise çok zorlanacağını görüyorum! Ekonomileri kırılgan çünkü. Imal yapılmıyor, tarım ithalata dayalı… Geçen sene ülkeyi 35 milyar dolarla turizm ayakta tuttu. Hemen turizm de değil! yeniden altını çiziyorum: İthalatla tarımı çökerttik.”

KÜRESEL TEHLİKE

“Ülkeler içe dönüyor ve ihracat sınırlamaları gelecek. bir de Trump’ın Çin’e açtığı savaştan korkuluyor. Bu, küresel savaşa içten evrilebilir. Bütçelerde silahlanmaya harcanan pay ortada! Avrupa Birliği’nin de corona sonrası çatırdaması muhtemel.”

“Coronayı lilitarist yöntemlerle yönettiler”

Ergenekon’dan yargılanan Erol Mütercimler’e “Gözaltına alınan ve yargılanan siz veya tutuklanan isimler kamu devleti savunduğu için ‘faşist’ diye nitelendiriliyordu. Sizlere bu eleştiriyi yapanlar bugün ‘Ulus devleti’ savunuyor. Çelişki değil mi?” diye sordum.

Mütercimler hafif sesini yükseltti ve “Kamu devlet ortadan kalkar mı? Kalkmaz!” dedi: “Çin modelini anlatmıştım. Militarist yöntemlerle corona sürecini yönetti. Bugün kendisini demokratik diye nitelendiren rejim ve sistemler bir talimatla insanları yuvalarına hapsetti.”

Cumhurreis fikir değiştirirse…

“Bazı ülkeler de ‘demokrasi’ diyor lakin otokratik yönelimler egemen. Başkanlık ve yarı başkanlıkla yönetilen ülkelerde koşul böyle. Bu sistemler, otoriterlik ile totaliterlik arasında gidip geliyor. Macaristan ve Polonya, Avrupa’da değil mi? Parlamentoyu askıya aldılar. Corona ardından demokrasiden vazgeçilecek mi? Soru bu!” Mütercimler, iktidara yakın kalemlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘yerli-milli’ vurgusundan dolayı millet devleti savunduklarını söyledi ve ekledi: “Cumhurreis akıl değiştirirse onlar da hafıza değiştirir.”

Gerekli olarak erken seçim olabilir

Soru şu: Corona sonrası Türkiye nereye evrilecek? Erol Mütercimler’in tespitleri önemli: “Corona virüsüyle birlikte uzun yıllar daha sonra tıp ve tıp adamlarını tekrar keşfettik. Tıp insanları, Cumhuriyet devriminin son jenerasyonları.

Türkiye’nin salgın öncesinde de önemli idareli sorunları vardı. Ekonomi ve siyasette uğraş olacak. Zorunlu olarak erken seçime gidilebilir. Uygulama alanında başkanlık sisteminden de geriye doğru dönülebilir! Güçlendirilmiş parlamento manâlı.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.