DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Erken Tanı ile Hayat Kurtaran Kolon Polipi Vakası

Erken tanı ile tespit edilen kolon polipleri hayat kurtarabilir. Bu yazıda hastalığın önemi ve vakaların nasıl yönetileceği ele alınıyor.

15.04.2025
A+
A-

Haber Merkezi: Erken Tanı Hayat Kurtarıyor

İstanbul’da yaşayan 69 yaşındaki Meryem Oya Alp, diz ve kalça ağrısına çözüm ararken, beklenmedik bir durumla karşılaştı. Yaşlı kadın, hastanede yapılan tetkikler sonucunda sağlık durumu hakkında endişe verici bir sonuç aldı. Fibromyalji ve menisküs yırtığı gibi sağlık sorunlarının yanı sıra kasık ağrısı da çeken Alp, Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nde görev yapan Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Özkoçak’ın önerisiyle MR çektirdi. MR sonucunda bağırsaklarında büyük bir polip olduğu tespit edildi.

“Kalça Ağrısı, Ciddi Bir Sindirim Sorununa İşaret Ediyor”

Uzmanlar, kalça ağrısının aslında ciddi bir sindirim sistemi sorunu ile bağlantılı olabileceğini belirtti. Hızla detaylı incelemelere geçildi. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Bilgiç tarafından gerçekleştirilen kolonoskopi ve sonrasındaki endoskopik müdahale ile kanserleşme eşiğindeki polip başarıyla çıkarıldı. Böylece, basit gibi görünen kalça ağrısı, hayat kurtarıcı bir erken tanı fırsatına dönüşmüş oldu.

Haber Merkezi: Erken Tanı Hayat Kurtarıyor

“Zamana İhtiyacım Olduğunu Düşünüyordum”

Ameliyat sonrası hızla iyileşen Meryem Oya Alp, “Yaşım nedeniyle bazı sağlık sorunlarım var. Öncelikle fibromiyalji tedavisi görüyordum. Yedi yıl önce dizimde bir problem yaşadım ve menisküs yırtığım da vardı. Ancak ameliyatı sürekli erteliyordum; biraz daha zamana ihtiyacım olduğunu düşünmüştüm. Fakat yaklaşık 6-7 ay önce diğer dizimde de sorun ortaya çıkınca Gökhan Hoca’ya başvurdum. Dizimdeki şikayetlerim azalıyor gibi oldu ama fibromiyalji atakları o dönemlerde beni daha çok etkiledi.”

Haber Merkezi: Erken Tanı Hayat Kurtarıyor

“Yine de iğneler, fizik tedavi ve fizyoterapist eşliğinde yaptığım egzersizlerle dizim oldukça toparlandı. Bu arada iki aydır süren bir kalça ağrım da vardı; bunu sürekli doktora iletiyordum. Doktor bey bir MR istedi. MR sonucunda bağırsaklarımda büyük bir polip görüldü. Kolonoskopi önerdiler. Gökhan Bey, beni Yılmaz Bey’e yönlendirdi. Kendisiyle görüştükten sonra kolonoskopi yapıldı. Birkaç hafta sonra lezyonun sadece kolonoskopik yöntemle değil, ameliyatla alınmasının daha uygun olabileceği belirlendi. Genel anestezi altında ameliyat oldum.”

“Kansere Dönüşseydi, Şimdi Farklı Sorunlarla Uğraşıyor Olacaktım”

“Çok kısa sürede toparlandım. Sonuçlarım da oldukça iyi çıktı. Eğer bu polip kansere dönüşmüş olsaydı şu an bambaşka sağlık sorunlarıyla başa çıkmak zorunda kalacaktım. Çok şükür Gökhan Bey sayesinde bu durumu atlattım, kendisine sürekli dua ediyorum. Hastalarına yaklaşımını takdir ediyorum; sonuca ulaşana kadar ilgileniyor. Herkese de öneriyorum.”

“Ağrıda Yeterli Azalma Sağlanamadı”

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gökhan Özkoçak, “Ağrı şikayetiyle birçok hasta bize başvuruyor. Bu hastamız da kalça ve diz ağrısı nedeniyle geldi. Diz ağrısıyla ilgili enjeksiyon ve fizik tedavi yöntemleriyle ağrıyı azalttık, hastanın fonksiyonel durumunu yükselttik. Ancak kalça ağrısına yönelik tedavilere rağmen yeterli azalma sağlayamadık.”

“Hekimler olarak ağrı nedenlerini değerlendirirken basitten karmaşığa doğru bir yaklaşım izliyoruz. Kalça ağrısı olan bir kişide öncelikle kireçlenme, artrit, impingement gibi durumları göz önünde bulunduruyoruz. Eğer bu yöntemlere rağmen hasta sonuç alamıyorsa, başka bir organ ya da sistemin etkisi olup olmadığını araştırıyoruz.”

“Her Kalça Ağrısının Ardında Kanser Olacağı Anlamı Çıkmamalı”

Bağırsak sağlığına yönelik düzenli tarama ve takiplerin önemine dikkat çeken Dr. Özkoçak, “Bu hastada da ideal sürede uygulanan fizik tedavi ve ilaçlara rağmen ağrıları değişmeyince eklem veya kas problemleri dışında hastalık olasılığını düşündüm. Hastanın son muayenesinde bulantı semptomlarından bahsetmesi, sindirim sistemi hastalığı açısından dikkatimi çekti. Bu nedenle MR çekimi sırasında abdomen bölgesinin kesitlerinin de alınmasını talep ettim.”

“Sonuç olarak hastanın kalça ağrısının, kalın bağırsakta kansere dönüşmeye yakın bir lezyonla bağlantılı olduğunu gördük. Görüntü sonuçlarıyla hastamızı gastroenteroloji alanından Prof. Dr. Yılmaz Bilgiç’e yönlendirdim. Ancak her kalça ağrısının ardında kanser dokusu olacağı anlamı çıkmamalıdır. Ağrıların altında daha az bilinen, nadir görülen nedenlerin yatabileceğini unutmamak gerekir. Bu örnekte görüldüğü gibi, kalın bağırsakla ilgili taramalar ve belirli yaşlarda periyodik takipler çok önemlidir. Hem bireysel hem de toplumsal açıdan bu tür değerlendirmelere önem vermeliyiz. Hekimlerin multidisipliner olarak iletişim halinde çalışması, özellikli vakaların tanısında büyük bir faktördür. Bundan sonraki süreçte herkesin, uzmanların önerileri doğrultusunda bağırsak sağlığına yönelik tarama ve takiplerini düzenli olarak yaptırması gerektiğini vurgulamak isterim.”

“Kansere Çok Yaklaşmıştı”

Yapılan ameliyat sonrası hastanın son anda kansere yakalanmaktan kurtulduğunu ifade eden Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Yılmaz Bilgiç, “Hastamız, Fizik Tedavi Uzmanımız Gökhan Bey tarafından yönlendirildi. Kendisi kalça ağrısı şikayetiyle başvurmuştu. Çekilen MR’da, kalça bölgesine denk gelen kolon segmentinde bir lezyon tespit edildi. Hastanın herhangi bir bağırsak şikayeti yoktu; tamamen kalça ağrısı nedeniyle çekilen MR sonucu bu lezyon ortaya çıktı.”

“Bu nedenle kolonoskopi yapmayı planladık. Kolonoskopi sırasında, sigmoid kolonda neredeyse tamamen lümeni kapatan 4-4,5 santimetrelik büyük bir polip saptadık. Biyopsi almadan doğrudan polipi çıkarmayı önerdik. Özel endoskopik teknikler gerektiğinden aynı seansta yapmadık; hastanın kolon temizliği sağlandıktan beş gün sonra ameliyat gerçekleştirildi.”

“Lezyonun patoloji sonucunda yüksek dereceli displazi tespit edildi; kanserleşmeye çok yaklaşmış bir durumdu. Neyse ki cerrahi sınırlar temiz geldi ve ek bir ameliyata gerek kalmadan hasta sağlığına kavuştu. Bu hastamız 69 yaşında bir bayandı.”

“45 Yaşından Sonra Her Birey Tarama Programlarına Katılmalı”

Dünya Sağlık Örgütü’nün 45 yaşından itibaren her bireyin kolon kanseri ile ilgili tarama programlarına katılmasını önerdiğini belirten Prof. Dr. Bilgiç, “Dünya Sağlık Örgütü, kolon kanseriyle ilgili tarama programlarına 50 yaşından sonra başlanmasını öneriyordu; ancak son iki-üç yılda, araştırmalar sayesinde bu yaş 45’e çekildi. Dolayısıyla 45 yaşından itibaren, risk faktörü veya şikayetiniz olmasa bile (erkek ya da kadın fark etmeksizin), kolonoskopi ile tarama programlarına katılmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Bu hastamız da önceden kolonoskopik tarama programına dahil olsaydı, bu büyük poliple uğraşmak zorunda kalmadan hayatına daha rahat devam edebilirdi.”

Kaynak: Ensonhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.