DOLAR 35,4112
EURO 36,4653
ALTIN 3.043,90
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Cts 10°C
Paz 5°C
Pts 6°C
Sal 8°C

Erken Doğum Engellenebilir mi?

05.03.2020
A+
A-

Erken doğum birçok anne adayının endişesidir. Gebeliğin 37. haftasından önce yaşanan doğumlar, erken doğum olarak adlandırılır. Sağlıklı bir gebelik 40 hafta olarak kabul edilmektedir.

Erken doğum, 20. haftadan sonra ve 37. haftadan önce, düzenli kasılmaların, rahim ağzının açılmasına neden olmasıyla başlar. 37. haftadan önce dünyaya gelen bebeklere prematüre bebek denir ve birçoğu yenidoğan yoğun bakım ünitesinde, özel bakıma ihtiyaç duyar. Çok erken yaşanan doğumlarda bebeğin uzun vadede zihinsel ve fiziksel engel geliştirme olasılığı normal doğumlara göre daha yüksektir.

ERKEN DOĞUM BELİRTİLERİ NELERDİR?

Erken doğumun sebebi genellikle bilinmeyebilir. Bazı faktörler riski artırabilirken, bilinen hiçbir risk faktörü olmayan hamile kadınlarda da görülebilir. Bilinen genel belirtileri şu şekildedir;

Karın ağrısı, Akıntı artışı veya kanlı ve sümüğümsü bir akıntı olması, Baskı ve dolgunluk hissi, Düzenli ve sık kasılmalar, Adet ağrısı benzer sancılar, Karın krampları, Preterm membran yırtılması, Berrak sıvı gelmesi.

Ayrıca son hamilelikte erken doğum yapmış ya da riski yaşamış olmak, çoklu gebelik geçirmek, rahim veya plasenta ile ilgili sorunlara sahip olmak, sigara ve uyuşturucu madde kullanmak, yüksek tansiyon ve diyabet, ağır stres ve travmalar, fetal doğum kusuru ve gebelikler arasında altı aydan kısa bir süre olması da riskleri artıran faktörlerdendir.

ERKEN DOĞUMU DURDURMAK MÜMKÜN MÜ?

Tüm erken doğumlar önlenebilir olmamakla beraber, yine de alınabilecek tedbirler var. Ancak bunların doktor tavsiyesi ve gözetiminde olması gerekiyor. Bol su içmek, düzenli olarak kontrole gitmek, sigara, alkol ve uyuşturucudan uzak durmak, sağlıklı bir diyet izleyerek kilo almak, düzenli olarak bacakları yükselterek oturmak, ağır nesneleri kaldırmaktan çekinmek, stresi azaltmak gibi önlemler erken doğum riskini düşürebilir.

İLİşKİLİ HABERLER Erken Doğumun En Büyük Düşmanı: Bitter Çikolata!

Erken Doğumun En Büyük Düşmanı: Bitter Çikolata!

Erken Doğum Kan Testiyle Tahmin Edilecek

Erken Doğum Kan Testiyle Tahmin Edilecek

Erken Doğum Hakkında Doğru Sanılan Yanlışlar

Erken Doğum Hakkında Doğru Sanılan Yanlışlar

Diş Hastalıkları Erken Doğuma Yol Açıyor

Diş Hastalıkları Erken Doğuma Yol Açıyor

İLİşKİLİ GALERİLER Bu 3 Önlem İle Erken Doğum Riskinden Korunun

Bu 3 Önlem İle Erken Doğum Riskinden Korunun

Oktay Kaynarca'ya Dostlarından Erken Doğum Günü Sürprizi

Oktay Kaynarca’ya Dostlarından Erken Doğum Günü Sürprizi

Alişan ve Buse Varol Oğulları Burak'ın Doğum Günün Kutladı

Alişan ve Buse Varol Oğulları Burak’ın Doğum Günün Kutladı

Beren Saat’ten Doğum Günü Paylaşımı

Beren Saat’ten Doğum Günü Paylaşımı

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.