DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Erciyes Üniversitesi’nden KKKA Aşısı Geliştirme Çalışmaları Hakkında Detaylar

Erciyes Üniversitesi’nde KKKA aşısı geliştirme çalışmaları hakkında detaylar, aşama aşama ilerleyen çalışmalar ve yenilikler hakkında bilgi edinin.

20.06.2025
A+
A-

KKKA’ya Karşı Yeni Aşı Geliştirme Çalışmaları Erciyes Üniversitesi’nde Başladı

Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERAGEM) Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı yeni bir aşının klinik öncesi çalışmalarını önümüzdeki eylül ayına kadar tamamlamayı hedeflediklerini açıkladı.

Özdarendeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KKKA’nın Türkiye’de 2002 yılından beri görüldüğünü ve bu hastalıkla ilgili olarak uzun süredir çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Ayrıca, COVID-19 aşısı geliştirme sürecinde edindikleri deneyimlerin KKKA aşısı çalışmalarında büyük avantaj sağladığını vurguladı.

Projelerin Detayları ve Süreçler

Özdarendeli, Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı TÜSEB’in desteklediği projelerin, bu yılın Eylül ayına kadar klinik öncesi aşamaları tamamlamayı planladığını söyledi. “Aşama aşama ilerleyerek, pandemi sürecinde edindiğimiz tecrübelerle endüstriyel boyutta üretime geçeceğiz.” diyerek, çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti.

Tecrübe ve İşbirlikleri

Prof. Dr. Özdarendeli, deneyimlerinin ve çalışmaların artmasıyla ülke olarak neler başarabileceklerini gösterdiklerini söyledi. “Şimdi, TURKOVAC aşısından edindiğimiz tecrübe, KKKA aşısı geliştirmede çok önemli olacak.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, klinik aşamalara geçişte önemli olan süreçlerin başarıyla ilerlediğine dikkat çekti.

Gelecek Vizyonu ve Tahminler

Faz çalışmalarının 4-5 yıl içerisinde tamamlanıp piyasaya çıkabileceğine inandığını belirten Özdarendeli, “Her şey yolunda giderse, en geç bu zaman diliminde önemli bir aşamaya ulaşacağız.” şeklinde teminat verdi.

Destek ve İşbirlikleri

Erciyes Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK), ADEP projeleri ve Sağlık Bakanlığı TÜSEB tarafından sağlanan büyük desteklerle projelerin ilerlediğine vurgu yaptı. Ayrıca, “TÜBİTAK 1003 projesiyle alt yapı ve ilk aşamaları tamamladık” diyerek, ulusal ve uluslararası işbirliklerinin önemine değindi.

Kene Vaka Artışları ve Hastalık Kontrolü

Özdarendeli, kene vakalarında önemli bir artış yaşanmadığını, vatandaşların spekülasyonlara karşı dikkatli olması gerektiğini belirtti. “Amacımız, bu hastalığa karşı tam ve etkili bir çözüm geliştirmektir.” diye ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.