DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Enstrüman Çalmak Hafızaya İyi Geliyor

13.10.2020
A+
A-

Müzik eski çağlardan günümüze kadar çeşitli biçimlerde karşımıza çıkmakta. Müzik ile ilgili şüphesiz en bilindik sözlerden birisi ‘Müzik ruhun gıdasıdır’ kalıbıdır. Ruhu beslediği gibi beyin fonksiyonlarına da müziğin etki edip etmediği araştırmalara konu olurken, aynı zamanda bir enstrüman çalmanın insanlar üzerinde etkisi de araştırmalara konu oluyor.

Yapılan araştırmaya göre, Şili’de yaşları 10 ile 13 arasında olan 40 çocuğa kısa zamanlı hafıza dikkat testi gerçekleştirildi. Bulgular doğrultusunda elde edilen bilgilere ise ‘Frontiers in Neuroscience’ dergisinde yer verildi.

Katılım sağlayan 40 çocuktan 20’sinin enstrüman çaldığı, diğerlerinin ise okul haricinde hiçbir müzik eğitimi almadığı aktarıldı. Düzenli olarak enstrüman çalan çocukların, diğerlerine oranla,  beyinlerindeki kısa süreli hafıza ve dikkat mekanizmalarının daha olumlu işlediği saptandı. 

40 çocuktan 20’sinin en az 2 yıldır bir enstrüman çaldığı, haftada en az 2 saat pratik yaptığı ve düzenli olarak koroda veya orkestrada çaldığı belirtildi. Enstrüman çalmayı öğrenmenin, düzenli olarak enstrüman çalmanın, hafıza ve konsantrasyonu iyileştirmenin yanında çocuklarda üretkenliği artırdığı ve bununla birlikte yaşam kalitesini de olumlu etkileceğinin altı çizildi. 

Araştırmanın sonrasında ise enstrüman çalmanın, çocukların beyinlerinde bu etkiyi nasıl oluşturduğunun araştırılmaya devam edileceği aktarıldı.

İLİşKİLİ HABERLER Ceyhun Fersoy ve Begüm Öner Ev Aletlerini Enstrüman Yaptı

Ceyhun Fersoy ve Begüm Öner Ev Aletlerini Enstrüman Yaptı

'Müzik Aleti' Değil, Servet Bıraktı

‘Müzik Aleti’ Değil, Servet Bıraktı

Koronavirüse Karşı Müzikte Yeni Çözüm

Koronavirüse Karşı Müzikte Yeni Çözüm

Çocuklarda Sık Görülen Bir Hastalık: Miyopi

Çocuklarda Sık Görülen Bir Hastalık: Miyopi

İLİşKİLİ GALERİLER Çocuklarda Stres Nasıl Anlaşılır ?

Çocuklarda Stres Nasıl Anlaşılır ?

Çocuklarda Demir Eksikliğini Yok Eden Yiyecekler

Çocuklarda Demir Eksikliğini Yok Eden Yiyecekler

Çocuklarda Disleksi Nedir?

Çocuklarda Disleksi Nedir?

Müzik Eşliğinde Yapılan Sporlar

Müzik Eşliğinde Yapılan Sporlar

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.