DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 25°C
Çar 22°C

Engin Fırat: “Türkiye’de karar yayıncının baskısıyla alındı”

09.05.2020
A+
A-

Moldova A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Engin Fırat, korona virüsün dünya futboluna etkisinden, Türk futbolunun daha alçak yapı sorununa, 2021 yılına ertelenen Avrupa Şampiyonası’na değin çoğu konuda İhlas Haber Ajansı muhabirine açıklamalarda bulundu.

“Futbol ekonomik olarak baskı bir sürece girecek”

Korona virüsün dünya futboluna etkilerini değerlendirerek sözlerine başlayan Fırat, “Bütün sonuçları birkaç ay sonra göreceğiz. Bunun sportif, ekonomik ve de siyasi durumu var. şu anda da ülkeden ülkeye değişiyor. Fransa ya da Hollanda iptal edebiliyor ama neye tarafından iptal ediyor. Yarın bir gün kulüpler çıkıp da devlete dava açarsa hiç şaşırmam. Birçok kulübün bundan nedeniyle önemli finans kayıpları olacak. Kayıt edildiği için de diyelim Avrupa kupalarına dışarı giden takımlar benzer puanda gol averajına kadar biri gidebiliyor. Küme düşen zaten ondan sonraki senelerde lige nasıl çakabilecek, bu var. Sportif olarak birçok soru işareti var. Çözümü de zorlama olacak bunların. Idareli olarak da olağanüstü güç bir sürece girecek futbol. Çünkü dünya ekonomisinde bunalım olduğu için çoğu sponsor şirket sponsorluktan vazgeçecek. Büyük kulüpler bundan öyle etkilenmez belki fakat orta sıralardaki çok ciddi sıkıntılar yaşayacak. Bundan dolayı da kulüplerin bütçeleri düşecek. Bilhassa son iki senede ortaya çıkan olağandışı rakamlar da ortadan kalkacak. Sportif olarak da misal vereyim; milli takımlarda da çok büyük sıkıntılar var. Çünkü örneğin UEFA için ilk hedef ligleri bitirmek olacak. Şampiyonlar Ligi’nin oynanması gerekli, en büyük para orada. Televizyon yayın haklarını UEFA satmış, onlar da zorlama oluşturuyor. Bu ligleri bitirip gelecek sene de Şampiyonlar Ligi’ni en kısa sürede açılmak gibi bir hedefleri var. Bize son gelen bilgilere göre mesela Avrupa Ligi için; oynanacak lakin sıradan şartlarda ayda iki maç oluyordu, bunu üç maça çıkarmaya çalışacaklar. Hazırlık maçları olmayacak gibi bir bakış var. Kompleks bir durum olacak. Ne süre, nasıl normale dönecek bilmiyorum. Bir maçta 5 oyuncu değişim hakkının esas nedeni şikayetlerden bir her birine olan oyuncuların hazırlık yapmadan maçlara çıkarsa sakatlıkların üstteki seviyeye gelecek olması. Bunu engellemek için böyle bir adalet tanıyacaklar. Çok acayip bir şart var, bunun içinden nasıl çıkacağız bilemiyorum” ifadelerini kullandı.

“Türk futbolu adına daha akla yatkın adımlar atılabilir”

Transferde astronomik rakamların bundan sonraki süreçte kolay kolay görünmeyeceğine uyarı çeken deneyimli çalıştırıcı, “Bu dünya futbolu için geçerli. Türkiye için de aynısı geçerli. UEFA’dan gelen baskıdan dolayı federasyon limitler getirmişti. Bence bu limitler yeniden düşecek. Mesela; Avusturya’dan bir takım arkadaşlarımla görüşüyorum. Onlar gelecek sezonun nasıl çıkaracaklarını bilmiyorlar. Onların gelirlerinin büyük bir bölümü sponsorlardan geliyor. Bunlar da ortadan kalktığı için bize tarafından düşük rakamlar olan Avusturya daha da düşecek. Lakin ben Türkiye için bu konuya fazla olumsuz bakmıyorum. Çünkü Türkiye’de çoğu oyuncu dünya piyasası ortalamasına tarafından fazla pozitif para alıyordu. Ola Ki Türk futbolu adına daha akla yatkın adımlar atarak için iyi bir sonuç elde edebiliriz” diye konuştu.

“Yayıncının baskısıyla gücenmiş bir karar”

Türkiye Futbol Federasyonu’nun ligleri 12 Haziran’da tekrar başlatma yönünde verdiği karar hakkında da görüşlerini aktaran Engin Fırat, “Bu kararın perde arakasında diğer bir şey konuşmaya lüzum değil. Yayıncının baskısıyla küskün bir karar. Natürel ama onlar da haklıdır. Onlar da; ‘Siz oynamayacaksanız, biz neden para verelim?’ diyorlar. Bundan dolayı bir adım atılması gerekiyordu. Yalnızca Türkiye için değil birçok ülkede böyle baskılar vardı. Ondan dolayı adımlar atılıyor. Bir Takım kulüpler de hem para istiyor, hem de oynamak istemiyor. O da olmaz. Onun için bir orta çözüm lazımdı. İşin öteki tarafı olarak da insanlara bir umut lazımdı, alışılagelmiş hayata döndüğümüzü göstermek için. Oyuncuların, hocaların korkularını da anlayabiliyorum. Orta çözüm de görülmüyor, bir şeylerin yapılması lüzumlu. Bu değin bekledikten sonradan; ‘iptal edeceğiz’ seslenmek de akılcı gelmiyor bana. Başlanması gayet olağan inşallah da sağlıklı şekilde ligler biter” biçiminde konuştu.

“Oyunculardan tam performans ummak vicdansızlık olur”

Liglerin baştan başladığı takdirde futbolculardan bütün performans beklenmemesi gerektiğini vurgulayan Fırat, “Realist olalım fazla kuvvet. Sonuçta burada robotlar değil, insanlardan bahsediyoruz. Yüzde yüz konsantre olmaları çok kuvvet. Ona inanmıyorum. Oyuncu kendine de; ‘Bir şey olabilir mi?’ diye soracak. Bizlerin yaşadığı süreçleri onlar da yaşadı. Bunlar sahaya çıkıp aşılacak şeyler yok. diğer taraftan da örmek vereyim; Beyaz Rusya’da ligler hiç durmadı. Onlar olağan devam ettiler. Karantina olmadığı için kıran kırana maçlar oldu. Oyuncular etkilenmedi. Tribünlerde ırk maskesiz hep ast yanaydı. Ne dürüst, ne yanlış, bunu biz de bilemiyoruz. Ama bu süreci yaşamış oyunculardan tam performans beklemek vicdansızlık olur” açıklamasını yaptı.

“Türk futbolunda daha alçak yapı göstermelik oluyor”

“Türk futbolunda para olduğu sürece adım atılmayacak” diyerek Türkiye’de daha alçak yapıya gereken önemin verilmediği belirten 49 yaşındaki çalıştırıcı, “Benim Türk futbolunu bildiğimden beri daha alçak yapı göstermelik oluyor. Sistematik incelemeler, yatırımlar daha alçak yapıda hiç olmadı. Sadece bir Altınordu örneği var. Onlar da Türk futboluna kayda değer isimler kazandırdılar. Lakin genel anlamda İstanbul takımları dahil edinmek üzere böyle bir şey görmedim. Bundan sonradan olur mu, bilmiyorum. İyimser olarak bakıp inşallah olur diyorum. Bu Türk futbolunun gelecek için tek çözümü olacak. Çok yetenekli çocuklarımız var, onları değerlendiremiyoruz. ‘Almanya’da öğretmen 18 yaşındaki bir oyuncuyu A Milli Takım’da oynatıyor. Türkiye’de niçin olmuyor?’ diyorlar. Çünkü Almanya’da genç takımdan alınan oyuncu idmana çıktığı süre ayrıca strateji ayrıca fizik olarak hazır bir çocuk geliyor. Fakat Türkiye’de böyle bir durum değil. Ne fizik ne de taktik olarak hazır oluyor. Bu şekilde alt yapıları suçlamıyorum. Çağrıda Bulunmak istediğim, onlara o imkanlar verilmiyor fakat böyle oyuncular yetiştirilsin. Bunu çözmediğimiz sürece şartların değişeceğine inanmıyorum. Ola Ki şartlar bize bir fırsat sunar fakat bunu da değerlendirmek lüzumlu. Bunun yerine yine gidip 34 yaşındaki yabancıyı oyuncuyu getirmek varsa, takıma faydası olmayacaksa o zaman da bir şey öğrenmedik demektir” dedi.

“Avrupa Şampiyonası’nın ertelenmesi Türkiye için fayda”

2021 yılına ertelenen 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası hakkında ise Engin Fırat, şu cümlelere yer verdi:
“Bütün ulusal takımlar çok etkileneceğiz. UEFA bu süreçte milli takımlara çok pozitif önem vermiyor. Hazırlık maçı yapamayacağız, doğrudan doğruya Milletler Ligi’ne gireceğiz. Resmi maç olmasına karşın bunu çoğu ülke hazırlık maçı olarak değerlendirecek. İster istemez kalite düşecek. Gelecek sene de Dünya Kupası Elemeleri başlayacak, sonra tekrar Avrupa Şampiyonası. Program çok sıkışacak, bu şekilde de ulusal takım hocaları yeni oyuncuları test, strateji varyasyonları test gibi şanslara sahip olmayacak. Ben ulusal ekip olarak sürece baktığım için zor fakat taraftar için bir bezginlik olamayacak. Çünkü onlar tekrar sahada ne olduğuna bakacak. Türk futbolu için bu olay bir fayda oldu doğrusu. Cenk’in olmaması fazla manâlı bir dezavantaj olacaktı Avrupa Şampiyonası’nda. Yusuf da dönecek, bir alternatif daha olacak. Türkiye Milli Takımı’nın en kayda değer sorununa ofansif olarak bakarsak bu şampiyonanın ertelenmesi bir üstünlük gibi görünüyor. Çoğu oyuncunun genç olduğunu da göz önüne alırsak 1 yıl daha tecrübe kazanıp turnuvaya gidecekler.”

“Gelecek adına net kararımı vermedim”

Moldova Milli Takım Teknik Direktörü Engin Fırat, kariyer planlaması hakkında da şunları söyledi:
“Benim Moldova ile olan sözleşmem devam ediyor. Ben bile koronadan etkilendim. Avrupa’dan iki tane takımla yakın temasta olduğumuz süreçte bu patlak verdi. Bir değişkenlik var. Hatta burada bile federasyon başkanıyla konuştuğumda ona da; ‘Eylül’e değin hiçbir maç olmayacaksa düşüncelerim değişebilir’ dedim. Bir öğretmen için aylaklık etmek, jurnal idmanları yapmamak basit şeyler değil. Oyuncularla ilgili bir gelişimi bakmak istiyorsunuz. Futbolcularımla online çalışıyorum, sahaya inemiyoruz. Onun için gelecek adına net kararımı vermedim. Çünkü kulüplerin derdi başka şu lahza. Kimse gelecek sezonu konuşacak durumda değil. Ağustos’tan önce net bir şey söyleyeceğimi düşünmüyorum.”

“Moldova’da sakin bir etraf var”

Moldova’da korona virüs sebebiyle olgu ve vefat sayısı çok yüksek olmadığını da ifade eden başarılı teknik adam, “yavaşça mağazalar açılmaya başlandı. Marketlere, eczanelere oysa maske ile girebiliyorsunuz. Spor olarak da haber bekliyoruz. Başbakana bir yazı gönderdik federasyon olarak. Olağan şartlarda 20 Haziran gibi ligin başlaması isteğimiz vardı. Takımların idmanlara başlaması lüzumlu fakat şu başlıca kadar izin verilmedi. Bugünlerde haber bekleniyor sonra antrenmanlar başlayacak. Ola Ki ben bile idmanlara başlayabilirim. İptal edilmiş liglerde oyuncularımız var. Onlar ola ki bizimle birlikte burada çalışmalara başlayacak. Boşluğa düşmelerini istemiyoruz. Onun dıştan ağırbaşlı bir etraf var. 15 Mayıs’ta havaalanları açılacak” ifadelerini kullandı.

Medeni Kültürlü

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.