DOLAR 32,5836
EURO 34,6522
ALTIN 2.527,59
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Engin Altay: “Seçim bir ihtiyaçtır”

28.05.2020
A+
A-

Uyruk Gazetesi’nden Şevket Yaman’ın haberine göre CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, gündemdeki tartışmalara ilişkin Uyruk’e açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 seçimlerinin zamanında yapılacağına sinyâl eden açıklaması ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Siyasi Partiler Kanunu’nda ve seçim yasalarında değişim talebinin arkasından başlayan yasal düzenleme çalışmalarını “çelişki” olarak değerlendiren Altay, şunları kaydetti:

“İktidar ‘tercih zamanında yapılacak’ diyorsa erken seçime hazırlanıyor demektir. Türkiye, hesaplı koşullar itibarıyla zaten tercih moduna girmiş durumdadır. Kaldı ki seçimin bir gereksinim olduğu da fazla açıktır. Ekonominin içinden çıkılamaz ayla getirilmesi Cumhur İttifakı’nda da bocalamalara yol açmıştır. Erdoğan ve Bahçeli’nin ayrı sonuçlar doğurabilecek, çelişkili söylemleri Cumhur İttifakı’nın bocalama devrine girdiğinin göstergesidir. Hal böyle olunca Bahçeli’nin; Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun muhtemel bir erken seçime girmemesini sağlayacak adımlar atma psikolojisini de şuna bağlantı kurmak mümkündür: Milletin gözünden ve gönlünden düşenler, tercih sistemi ile oynayarak sandıktan çıkmayı geçmişte de düş etmiştir. Turgut Özal’ın bu konuda denemeleri olmuştur. Lakin tercih sistemiyle oynayarak iktidarı sürdürme imkanı yoktur. Bahçeli’nin, ‘sistemin devamını sağlayacak düzenleme yapalım’ yaklaşımı ama bununla izah edilebilir. Ama korkunun ecele faydası olmaz.”

Altay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, DERMAN ve Gelecek partilerine milletvekili desteği vermeye yeşik ışık yakan açıklamalarına yönelik eleştirileri de yanıtladı.

‘Siyasi ahlak’ yanıtı

CHP’nin 2018 seçimleri öncesinde İYİ Parti’ye 15 milletvekili desteğini anımsatan Altay, şunları söyledi: “15’ler olayı, demokrasiye kurulan tuzakları dağıtmak ve YSK’nın demokrasi günahı işlemesini alıkoymak için yapılmış bir siyasi hamledir. Milletvekillerinin parti değiştirmesi siyaseten ahlak sayılmaz. Fakat vekillerin parti değiştirmesinin yakın tarihteki iki mimarı vardır: AK Parti ve MHP. Bu konuya siyasi etik penceresinden bakanlar; Ağustos 2018, Şubat 2019, Mart 2020’de AK Parti ve MHP’ye geçen milletvekillerine rozet takarken, siyasi ahlaklarını buzdolabına mı kaldırdılar?”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.