DOLAR 32,5200
EURO 34,7937
ALTIN 2.424,45
BIST 9.730,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Enflasyon ne zaman açıklanacak, beklenti ne yönde? (2023 TÜİK şubat ayı enflasyon verileri)

28.02.2023
A+
A-

Şubat ayı enflasyon verilerinin ne zaman açıklanacağı, ekonomiyi yakından takip eden vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Şubat ayında enflasyon verilerinin ne kadar, yüzde kaç olacağına ilişkin enflasyon tahminleri, 14 katılımcıyla gerçekleştirilen anket sonrasında belli oldu. Peki, enflasyon ne zaman açıklanacak, beklenti ne yönde?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan enflasyon verileri için geri sayım başladı. Şubat ayında enflasyonun aylık ve yıllık oranlarda yüzde kaç olacağı, hem ev sahiplerini hem de kiracıları yakından ilgilendiriyor. Peki, enflasyon ne zaman açıklanacak, beklenti ne yönde?

ENFLASYON NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenen takvim sonrasında, şubat ayı enflasyonunun açıklanacağı tarih belli oldu.

Buna göre; Şubat ayı enflasyonu 3 Mart 2023 Cuma Günü saat 10.00’da açıklanacak.

Enflasyon ne zaman açıklanacak, beklenti ne yönde? (2023 TÜİK şubat ayı enflasyon verileri) - 1

ENFLASYON BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) Şubat ayında artan gıda fiyatlarının da etkisiyle aylık %3.4 artarak yüksek seyretmeye devam etmesi, yıllık TÜFE’nin ise sınırlı bir düşüş kaydederek %55.5 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Reuters’ın 14 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette Şubat ayı için yıllık enflasyon tahminleri %54 ila %56.8 arasında değişiyor. Aylık enflasyonda tahminler %2.3 ila %4.2 bandında yer alırken ekonomistler gıda fiyatlarının yanı sıra sağlık, iletişim, eğitim ve lokanta-otel kalemlerinde artış öngörüyor.

Ankette yılsonu tahminlerinin medyanı %45 olarak gerçekleşirken tahminler ise %34 ve %51.7 aralığında seyrediyor. Ocak ayında deprem öncesi yapılan ankette yılsonu tahminlerin medyanı %41 seviyesindeydi.

TÜFE, 2021 yılının sonundaki kur krizinin ardından Ekim ayında 24 yılın zirvesi olan 85.51% seviyesine yükseldikten sonra Kasım ayında yıllık bazda düşüş göstermişti. Aralık’ta baz etkisiyle %64.27 seviyesine sert gerileyen yıllık enflasyon Ocak ayında %57.7’ye geriledi.

Yılın ilk çeyreğinde TL’deki yatay seyir ve küresel enerji fiyatlarındaki artışın yavaşlaması ve baz etkisinin katkısıyla yıllık enflasyonda düşüşün süreceği öngörülüyor fakat depremin etkisi gözlenmeye devam edilecek.

NTV Google News'e abone ol
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te NTV‘ye abone olun.

Abone Ol

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.