DOLAR 32,4466
EURO 34,4543
ALTIN 2.489,74
BIST 9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 21°C
Per 19°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Endonezya’dan 737 MAX kazası için nihai rapor

26.10.2019
A+
A-

Endonezyalı araştırmacılar bir yıl önce meydana gelen ve 189 kişinin hayatını kaybettiği Boeing 737 MAX uçağının düşmesiyle ilgili yeni bir rapor hazırladı. Raporda kazaya neden olarak tasarım hatası, yetersiz eğitim ve bakım sorunlarını gösterdi. Geçen yılki kazadan bir ay sonra yine Endonezyalı araştırmacılar tarafından açıklanan rapora karşı çıkan ve kazayla ilgili sorumluluğu kabul etmeyen Boeing firması bu kez tavrını değiştirerek rapordaki tavsiyelere uyacaklarını bildirdi. 

Endonezya Ulusal Ulaştırma Güvenlik Komitesi (KNKT), başkent Cakarta’da düzenlenen basın toplantısında, Lion Hava Yollarına ait JT 610 sefer sayılı Boeing 737 MAX 8 tipi uçağın kazasına ilişkin nihai raporu kamuoyuyla paylaştı.

Raporda, Boeing 737 MAX 8 tipi uçaklarının otomatik uçuş kontrol sisteminin arızalanması halinde, pilotların hızlı bir şekilde karşılık vermek için eğitim almadıkları ifade edildi.

“Manevra Karakteristiği Takviye Sistemi” (MCAS) olarak bilinen uçuş kontrol sisteminin tek bir sensöre dayalı olduğu belirtilen raporda, hatalı bilgiler sağlayan sensörün uçağın burnunu otomatik olarak aşağı yönlendirdiği aktarıldı.

BOEING’DEN AÇIKLAMA

Boeing şirketi yetkilileri, Endonezyalı araştırmacıların kazayla ilgili nihai raporu üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada, 737 MAX uçağı için güvenlik tavsiyeleri üzerine hareket etme sözü verildi. 

Şirket ayrıca, kazayla ilgili 29 Kasım 2018’de açıklanan ön rapor üzerine sorumluluğun kabul edilmemesinden dolayı üzüntü duyduklarını ifade etti. 

Boeing İcra Kurulu Başkanı Dennis Muilenburg Cuma günü yaptığı açıklamada, beş ay sonra Etiyopya Havayolları jetinin kazası ve kazasıyla geniş çapta bağlantılı olan MCAS kokpit yazılımı için planlanan değişiklikleri belirtti. Muilenbugr, “(Endonezya kaza ajansı) KNKT’in güvenlik tavsiyelerini ele alıyoruz ve bu kazada meydana gelen uçuş kontrol koşullarının bir daha yaşanmasını önlemek için 737 MAX’in güvenliğini artırmak için adımlar atıyoruz” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.