En iyi ücretsiz ofis yazılımları (2018)
Tek kuruş ödemeden belge, sunum ve tablo oluşturmak ve düzenlemek isteyenler için en iyi ücretsiz ofis yazılımları burada. Sizler için Windows, Mac ve Linux işletim sistemleri ile uyumlu indirilebilir masaüstü yazılımları ve tarayıcı tabanlı uygulamaları derledik.
LibreOffice
Bir ofis yazılımından aradığınız her şey LibreOffice bünyesinde mevcut. Microsoft belge biçimleri ile tam uyumlu olan yazılımı tamamen ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz. Hem de ticari amaçlı kullanımda bile hiçbir sıkıntı yok. Hatta bu yazılımı kullandıktan sonra, daha önce ofis yazılımlarına neden para verdiğinizi sorgulamanız bile mümkün.
Word, PowerPoint ve Excel son sürümlerinde bulunan her özelliğe sahip olan LibreOffice, 6 ayrı yazılımdan oluşuyor. Bunlar: Writer, Calc, Impress, Draw, Math ve Base. İlk 3 yazılım oldukça tanıdıkken, son 3 yazılım ise ücretsiz ofis yazılım paketleri anlamında fark yaratıyor. Vektör diyagramları, matematiksel fonksiyonlar ve veritabanları odaklı bu yazılımlar birçok kullanıcının oldukça işine yarayacak.
Açık kaynaklı proje için çeşitli uzantılar ve şablonlar da sunuluyor. Bu sayede yazılım daha esnek bir kullanım sunuyor. Güncelleme sıklığı ve modern kullanıcı arayüzü de bu yazılımı öne çıkartıyor. Windows, macOS ve Linux uyumlu olan ofis paketinin resmi mobil sürümü ise mevcut değil.
:: LibreOffice indir
Google Docs, Sheets ve Slides
Google tarafından sunulan platformlar arası çalışma, doküman paylaşımı odaklı çevrimiçi ofis uygulamaları koleksiyonu dikkat çekici. Birkaç kişi aynı dosyalar üzerinde çalışıyorsanız ya da PC ve Mac arasında geçiş yapmanız gerekiyorsa Google Docs, Sheets ve Slides gerçekten imdadınıza yetişecek.
Android ve Google ekosistemi ile çalışmayı sevenlerin yabancılık çekmeyeceği çevrimiçi uygulamalar, herhangi bir internet tarayıcı ile ya da iOS ve Android cihazlar için mobil uygulamalar ile kolaylıkla kullanılabiliyor.
LibreOffice gibi masaüstü yazılımlarda bulunan gelişmiş araçlar maalesef bu ofis paketinde sunulmuyor. Öte yandan ihtiyacınız olan temel araçların tamamı bu uygulamalarda mevcut. En güzeli de kaydetme ve senkronizasyon süreçlerinin otomatik olarak gerçekleşmesi. Bu sayede transfer ve yedekleme ile uğraşmanıza gerek kalmıyor.
Kötü bir özellikse Docs, Sheets ve Slides ile diğer ofis yazılımlarıyla oluşturulmuş olan dosyaları açmanın eziyete dönüşebilmesi. Dosyalar maalesef her zaman kusursuz şekilde açılmayabiliyor. Bu sorun ise ise bazı web fontlarından kaynaklanıyor. Uygulamaların kurumsal sürümünün aylık ücrete tabi olduğunu da belirtelim.
:: Google Docs, Sheets ve Slides dene
Microsoft Office Online
Google Docs, Sheets ve Slides ile rekabete girmek isteyen Microsoft mevcut uygulamalarının hafifletilmiş ve çevrimiçi kullanımı ücretsiz sürümlerini kullanıcılara sunuyor. Word, Excel, PowerPoint masaüstü sürümleriyle tam uyumlu olan Microsoft Office Online, neyse ki masaüstü uygulamaları gibi abonelik ücreti istemiyor.
Masaüstü Office uygulamaları ile aynı deneyimi ve hatta Google tarafından da sunulmayan gelişmiş araçları emrinize amade eden Office Online, daha çok Microsoft belge biçimleri ile çalışanlar için doğru seçenek. Belgelerinizi Microsoft OneDrive hesabınız üzerinden kolayca paylaşabilmeniz mümkün. Ayrıca, Microsoft hesabınızı kullanarak yazılımlardan kolayca faydalanabiliyorsunuz.
Chrome için Office Online eklentisinin yanı sıra, iOS ve Android için Office mobil uygulamalarını da kullanabilirsiniz.
:: Microsoft Office Online dene
Polaris Office
Özellikle Samsung akıllı telefon kullanıcıları için Polaris Office adı hiç de yabancı gelmeyecektir. Çapraz platform desteğine sahip olan ofis paketi; Windows, macOS, iOS ve Android uyumluluğu ile geliyor. Tüm Microsoft belge biçimleri ile çalışabileceğiniz yazılım, basit özelleştirme seçenekleri sunan şerit tabanlı arayüz ile kullanım kolaylığı sağlıyor.
Bu arada baştan uyarmak isteriz; Windows sürümünün kurulumunu gerçekleştirirken gözünüzü dört açın çünkü birçok tarayıcı uzantısı da içeren ekstra yazılımların da kurulumu gerçekleşebiliyor. Kısacası, özel kurulum yapmaya dikkat edin.
Facebook veya Google hesaplarınızla giriş yapabileceğiniz gibi, yazılım için yeni hesap da oluşturabilirsiniz. Bulut tabanlı servis olmasından dolayı bunu yapmanız şart. Ek olarak, ücretsiz hesabınız aylık 60 MB veri transferi, 1 GB bulut depolama ve üç cihaza kadar kullanım desteğiyle geliyor. Google Drive, Dropbox, Microsoft OneDrive, Box, Amazon Cloud Drive veya yerel kayıt seçenekleri de mevcut.
Polaris Office’de PDF editörü, reklamların kaldırılması, belge içi arama vb. ekstra özellikler kullanmak isterseniz ise ücret ödemeniz gerekiyor.
:: Polaris Office indir
WPS Office Free
Ücretli WPS Office ofis paketinin hafifleştirilmiş sürümü olan WPS Office Free sunduğu birçok özellikle dikkat çekiyor. Word, Excel, PowerPoint kadar başarılı arayüze sahip 3 yazılım ile gelen paketin dosya biçimi desteği de sorunsuz. Tüm işinizi Office kullanıcılarıyla kolayca paylaşmak için yerel Microsoft dosya biçimleri şeklinde kayıt olanağı da mevcut.
Oldukça başarılı ve yine ücretsiz PDF okuyucu ile gelen WPS Office Free, Windows dahili uygulamasını bile aratmayacak cinsten. Maalesef nadiren reklamlarla karşılaşacak olsanız da az olmaları ve çalışma alanınızı etkilememeleri sebebiyle pek sorun teşkil etmeyecektir. Windows, Linux sürümleri olan yazılım paketi, Android uygulamaları da sunuyor.
:: WPS Office Free indir
:: Sizin favori ofis yazılımınız hangisi?