DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

En büyük üzüntü aileye bulaştırma!

07.05.2020
A+
A-

Uyruk Gazetesi’nden Aykut Yılmaz’ın haberine kadar Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, sıhhat çalışanlarının Kovid-19 salgını boyunca yaşadığı sosyal ve psikolojik sorunları tanımlamak, anksiyete veya korku nedenlerini saptamak için online anket gerçekleştirdi. Bin 68 sağlık çalışanının katıldığı ankette, “Pandemi sürecinde başlanmış anksiyete ve buhran tedaviniz var mı?” sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 90,4’ü bu soruya ‘Hayır’ yanıtını verirken, yüzde 6,6’sı ise antidepresana başladığını belirtti. Ankete katılanların yüzde 30,2’si stresini artıran en önemli etmen olarak hastaların bilinçsiz olmasını gösterdi. Bunu yüzde 28,6 ile başvuran hastanın Kovid-19 artı olup olmadığını bilmemek izledi.

Ölüm korkusu, zorlama

“Salgın dönemindeki en büyük endişeniz nedir?” sorusuna katılımcıların yüzde 94,1’i, aile ve sevdiklerine hastalık bulaştırma endişesini dile getirirken, bunu yüzde 49,1 ile ölüm korkusu takip etti. Yüzde 40’ı da şiddete uğrama endişesi taşıdığını belirtti.

“Salgın sürecinde toplumdan dışlanmışlık hissettiniz mi ya da dışlayıcı hareketlere maruz
kaldınız mı?” sorusuna katılımcıların yüzde 60,7’si ‘Hayır’ yanıtını verirken, yüzde 22,3’ü toplumdan dışlandığını, yüzde 17’si ise daha artı sevgi, hürmet ve ilgi gördüğünü açıklama etti.

Müsamaha azalmadı

“Pandemi sürecinde başlanmış anksiyete ve buhran tedaviniz var mı?” sorusuna ‘Hayır’ diyen katılımcıların oranı yüzde 90,4 olurken, yüzde 6,6’sı ise antidepresana başladığını belirtti. Antidepresana başlayanların yüzde 4,2’i bu kararı kendi başına aldığını, yüzde 2,4’ü ise psikiyatri uzmanıyla görüştükten sonradan başladığını söyledi.

“Çevrenize ya da sevdiklerinize karşı toleransınızın azaldığını düşünüyor musunuz?” sorusuna da, katılımcıların 39,9’u ‘Bazen’, yüzde 24’ü ‘Nadiren’, yüzde 23’ü ‘Sıklıkla’, yüzde 3,6’sı ise, ‘Her vakit’ yanıtını verdi.

Sevdiklerine aleyhinde toleransın hiçbir zaman azalmadığını belirtenlerin oranı yüzde 9,6 olarak kayıtlara geçti. Hastalar ya da hasta yakınlarına aleyhinde toleransın azalıp azalmadığı yönündeki soruyu ise, katılımcıların yüzde 36,9’u ‘Bazen’, yüzde 30,2’si ‘Sıklıkla’, yüzde 19,7’si ‘Nadiren’, yüzde 5,1’i ‘Hemen hemen her süre’ ve yüzde 8,1’i, ‘Hiçbir vakit’ diye yanıtladı.

Bilinçsizlik de stresi artırıyor

Ankete katılanların yüzde 30,2’si stresini artıran en kayda değer faktör olarak hastaların bilinçsiz olmasını gösterdi. Bunu yüzde 28,6 ile başvuran hastanın Kovid-19 fazla olup olmadığını bilmemek izledi.

Üçüncü sırada yüzde 19,2 ile bireysel koruyucu teçhizat eksikliği geldi. Katılımcıların yüzde 10,8’i salgının dalgalar halinde dönemsel olarak tekrarlayacağı düşüncesini stresini artıran faktör olarak gösterdi.

Aileler huzursuz

“Ailenizin size karşın tepkilerinde şansın dönmesi gözlediniz mi?” sorusuna katılımcıların yüzde 53,2’si, ‘Evet. Benim için daha tedirginler’ yanıtı verirken, yüzde 23,4’ü değiştirme olmadığını belirtti. Yüzde 21,4’ü ise tepkilerin daha olumlu ve destekleyici yönde olduğunu kaydetti. Yüzde 2’si ise ailelerinin tepkisinin dışlayıcı ve damgalayıcı yönde olduğunu ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.