DOLAR 32,2160
EURO 34,7566
ALTIN 2.393,48
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 17°C

Emeklilerden emekli maaşı tepkisi

18.06.2020
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nin haberine kadar TÜED Araştırma Merkezi’nin yayınladığı değerlendirme raporu, tüketici fiyatları (TÜFE) yüzdelerine göre yapılan artışlarla, emekli aylıklarının gerçek olarak korunamadığını ortaya koydu.

GERÇEKÇİ BİR ARTIŞ SİSTEMİ GEREK

Açıklamada, “Emekli aylıklarına realist yeni bir büyüme sistemi getirilmeli, taban aylıklar ise asgari ücret seviyesine çekilmelidir” denildi.  Değerlendirmede, “TÜİK, enflasyon sepeti ve madde grupların hesaplamalara yansıma yüzdeleri hayatın gerçekleriyle bağdaşmıyor. Döviz kurlarında ve enerji fiyatlarında yaşanan yükselişin etkisi ile maliyet kaynaklı enflasyon yaşanması, 2020 yılının kuvvet geçeceğinin de bir göstergesidir.” ifadeleri kullanıldı.

FATURALAR ÖDENEMİYOR

Avrupa Birliği ülkelerinde genel enflasyon yanına “ücretliler geçinme endeksi” ile gerçekçi hesaplamalar yapıldığına dikkat çeken dernek, Türkiye’de de ücretliler geçinme endeksi oluşturularak bu bilimsel hesaplama yöntemine geçilmesi gerektiğini vurguladı. en az emekli maaşı 1.500 liraya çıkarılmıştı. Ama bu miktarla bir ailenin hayatını idame ettirmesi olası değil. Emekliler doğalgaz, elektrik, su faturalarını ödemekte büyük güçlük çekiyor, çoğunlukla ödeyemiyorlar.

TÜİK hesabı çarşıya uymuyor

TÜED Araştırma Merkezi şu değerlendirmeyi yaptı: “TÜİK’in rakamları, çarşıdaki fiyat artışlarının çok aşağıda. Mesela; sarımsak, soğan ve patatesin piyasa fiyatı, TÜİK’in iki katına yakın. TÜİK’in masraf sepetinde temsilcilik yüzdeleri de realist değil. Realist bir değerlendirmede gıdanın payı yüzde 23 yok 35, konutun payı yüzde 14 değil 25 olmalı.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.