DOLAR 32,4097
EURO 34,6077
ALTIN 2.380,61
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 19°C

Emekli olup pijamalarını giyip balkona oturursan bir daha o oturduğun yerden kalkamazsın

15.12.2018
A+
A-

Mimar, insanbilimci ve eğitimci Bozkurt Güvenç, son kitabı ‘Nereden Başlayalım-Eğitimin ABC’si’nde kişiliğini oluşturan anılarını aktarırken, isminin hikâyesini şöyle paylaşmıştı: “Adım neden Bozkurt? Babam şöyle anlatmıştı: ‘Mustafa Kemal’in hayatını yazan bir yabancı, Gazi’ye atalarımızı kurtaran Grey Wolf (Bozkurt) adını vermiş. Göbek adın Muhittin. Bozkurt adını koydum; anlamını unutma, onun yolundan şaşma’.”
Bu sözü dinleyip önce İstanbul Teknik Üniversitesi, sonra ABD’de Georgia Tech, Massachusetts Institute of Technology, Columbia üniversiteleri, ardından Japonya’da devam eden eğitim-öğretim hayatı ve yazdıklarıyla Bozkurt Hoca, Türkiye’de nesilleri etkiledi, hepsinde iz bıraktı. O insanlardan biri de, son kitabının editörlüğünü üstlenmem vesilesiyle ben oldum.

Emekli olup pijamalarını giyip balkona oturursan bir daha o oturduğun yerden kalkamazsın

66 yıllık birliktelik; eşi Melda Hanım’la nişanı, 1952
Onun nesli, karar verdiği iş hemen olsun ister
Kısaca anlatayım: Kırmızı Kedi Yayınevi’nde çalışırken Bozkurt Güvenç’in bir kitap hazırladığını söyleyen arkadaşım, “Belki ilgilenirsiniz” diyerek bana öneride bulundu. Konuyu Yayın Yönetmeni Enis Batur’a aktardığımda hemen “Bozkurt Güvenç ne yazdıysa yayınevi olarak yayımlamaya talibiz, görmemize gerek yok. Numarasını alabilir misin, ben arayıp konuşayım” dedi.
Batur, Bozkurt Hoca’yla konuştuğu sırada yanındaydım. Konuşma bitince bana dönüp “Kalmadı böyle insanlar. Benden o kadar büyük olmasına rağmen insanı mahcup eden övgülerde bulunuyor. Kitabı sen hazırlayacaksın ama acele edeceğiz. Bozkurt Güvenç’in nesli karar verdiği işin hemen olmasını ister” dedi.

Emekli olup pijamalarını giyip balkona oturursan bir daha o oturduğun yerden kalkamazsın

Çankaya’da güzel bir Ankara apartmanı olan evlerine gittiğimde, hem kendisiyle hem de zarafet kelimesinin karşılığı olan eşi Melda Hanım’la tanışma fırsatı buldum, hocanın günlük yaşamına tanık oldum.
Bozkurt Güvenç’le daha önce mail üzerinden haberleştiğimizden teknolojiye hâkim olduğunu anlamıştım ama bu kadarını beklemiyordum: Biri masaüstü, diğeri dizüstü iki bilgisayarı vardı. 1985 yılından beri Mac bilgisayar kullandığını, hatta ‘Japon Kültürü’ kitabının tasarımını da bilgisayarda kendisinin yaptığını anlattı.
Çalışma disiplini ilham vericiydi. Bununla ilgili, “Babamın öğüdünü unutmuyorum” demişti: “Beni ‘Eğer emekli olup, pijamalarını giyip balkona oturursan, bir daha o oturduğun yerden kalkamazsın. Sakın öyle yapma’ diye uyarmıştı. Babam hiçbir zaman pijamalarını giyip balkonda oturmadı. Hep hayata karıştı. Yokuş tırmanırken kalp krizi geçirip öldüğünde 88 yaşındaydı.”

Emekli olup pijamalarını giyip balkona oturursan bir daha o oturduğun yerden kalkamazsın

Vefatının hemen ardından; Bozkurt Hoca’nın çalışma masasının son hali.
Kısa hayat dersleri
Kitap için çalışırken asla dikte etmez, konu hakkında tartışarak ilerlerdi. Ondan aldığım her mesaj, kısa hayat dersleri içeriyordu. Enis Batur’un dediği gibi olabildiğince hızlı davrandık ve kitabı mart ayında okuyucuyla buluşturduk. Onun farkını, titizliğini ve heyecanını, teslim aldığının ertesi günü yazdığı notu iliştirerek bana geri yolladığı kitabı görünce anladım. Hemen okumuş, yeni baskıda uygulanabileceğini düşünerek bazı değişiklikler önermişti. 19 Mart 2018 tarihli notta yazanı paylaşayım: “Yazarken değil de kitabı okurken fark ettiğim düzeltmeleri sunuyorum. Karar sizin!”
Bozkurt Güvenç’i tanımak ve kısa süre de olsa öğrencisi olmak bir onurdu. Kendisini ve nezaketini çok özleyeceğiz

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.