DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 19°C

Elmasların Yapısı, Dünya’nın Biyolojik Çeşitlilik İçin Uygun Olduğu Zamanı Ortaya Koydu

06.07.2021
A+
A-

Dünya’nın milyarlarca yıl önce nasıl koşullara sahip olduğunu anlamak oldukça güç. Gezegenimizde yaşamın ilk ne zaman geliştiğini anlamak için oldukça önemli olan bu konuda birçok bulgu elde edildi ve birçok teori üretildi. Yakın zamanda bu tarihi belirlemek için yeni bir bulguya daha rastlandı.

Bilim insanları, günümüzden milyarlarca yıl önce oluşmuş elmasları inceledi. 2,7 milyar yıl öncesine ait elmaslar, bu dönemde uçucu gazların var olduğunu ortaya koydu. Bu, Dünya’da yaşamın oluşması için önemli bir faktördü.

Elmaslar, 2,7 milyar yıl önceki atmosfer yapısını ortaya koydu

dünya

Bugüne kadar yapılan çalışmalar, Dünya’da yaşamın ilk kez ortaya çıkmasını yaklaşık 4 milyar yıl öncesine dayandırıyor. Ancak bu dönemde ortaya çıkan mikrobik canlıların nasıl çeşitlendiği ve evrildiği üzerine bilgiler oldukça tartışmalı. Söz konusu bulgu da tam burada devreye giriyor.

Bilim insanları, inceledikleri 2,7 milyar yaşındaki elmasın içinde uçucu gazlara rastladı. Bu gazların elmastaki miktarını inceleyen araştırmacılar, o dönemde atmosferde ne kadar uçucu gaz bulunduğunu ortaya çıkardı. Sonuçlara göre o dönem atmosferde bulunan uçucu gaz miktarı, bugünküyle oldukça benzerdi. Bu da dünyanın 2,7 milyar yıl önce biyolojik çeşitliliğin oluşmasına elverişli olduğunu gösteriyor.

Araştırmanın başındaki isim Dr. Michael Broadley, bulgunun sağladığı bilgileri şu sözlerle ifade ediyor: “Atmosferdeki uçucu maddelerin oranı ve yapısı, mantoda bulunanı yansıtıyor. Bu elmasların 2,7 milyar yıl önce oluşmasından bu yana atmosferde önemli bir değişiklik olduğuna dair hiçbir kanıtımız yok”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.