DOLAR 32,2254
EURO 34,7252
ALTIN 2.442,94
BIST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Az Bulutlu
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C
Per 22°C

Elektrikte askıda fatura uygulaması

12.05.2020
A+
A-

Salgın nedeniyle abonelerin evlerinden çıkamadığı için ya da kazanç veya iş kayıplarına yan olarak fatura tahsilatı da geriledi. Fatura tahsilatında düşüşün “çift hane”li olduğu biliniyor.

Enerji yönetimi, elektrik ve doğal daz bölüştürme şirketlerinin tahsilatlarındaki düşüşü gün be gün takip ediyor. Şirketler, 1 Ocak itibarıyla tahakkuk ve tahsilat rakamlarını enerji yönetimiyle günlük paylaşıyor.

ELEKTRİKTE “ASKIDA FATURA”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki İGDAŞ, doğal gazda “askıda fatura” uygulaması başlattı. Bu yolla, yardımseverlerin katkısı ve desteğiyle binlerce abonenin faturası ödendi. Doğal gazda diğer bazı şirketlerin de aynı yöntemi işletebileceği belirtiliyor.

Sırada, elektrik faturaları var. Bir Takım elektrik dağılma (ve kardeş kuruluşları perakende) şirketleri, büyüyen tahsilat sorununa çözüm üretmek üzere “askıda fatura” uygulamasına geçmeyi planlıyor. Habertürk’ten Olcay Aydilek, bu şirketlere ulaştı. Bir yetkili, bu konuyu kendi içlerinde tartıştıklarını, şirket yönetimlerinin “uygulamaya geçelim” kararı alması durumunda derhal başlatılabileceğini ifade etti.

FİYATLAR DA DÜŞTÜ

Elektrikte, istek daralması özgür piyasada elektrik fiyatlarını da etkiledi. Talepteki düşüşe tabi olarak piyasa değiş tokuş fiyatı (PTF) 300 TL/MWh (megavatsaat başına) düzeyinden 200 TL/MWh seviyesine dek düştü.

Bu dönemde hidroelektrik santrallerde (HES) elektrik üretimindeki yükselme, kurdaki yukarı yönlü hareket ve elektrik talebindeki düşüş nedeniyle YEKDEM maliyetleri de yükseldi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.