DOLAR 32,3294
EURO 35,1232
ALTIN 2.302,47
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Elektrikli Scooter Kullanımına Yaş ve Hız Sınırı Getiren Düzenleme TBMM’ye Sunuldu

12.10.2020
A+
A-

Elektrikli scooter ve bisikletler için hazırlanan yasal düzenleme, bugün itibarıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunuldu. Söz konusu düzenlemenin meclisten geçip yasalaşması halinde elektrikli scooter kullanımı için hem yaş hem de hız sınırı gelmiş olacak.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Mehmet Muş; Türkiye Çevre Ajansı kurulması, bisiklet yolu, elektrikli scooter ve bisiklet şeritlerine yasal düzenleme yapılması ve elektrikli bisiklet ve elektrikli scooter kullanabilmek için asgari yaşın 15 olarak belirlenmesini de içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunduklarını ifade etti.

“Sürücülerin elektrikli bisiklet ve elektrikli scooterlara öncelik vermeleri zorunlu hale geliyor”

elektrikli scooter

Mehmet Muş’un açıklamalarına göre elektrikli scooter ve bisikletler için hazırlanan yasal düzenleme 39 maddeden oluşuyor. Ayrıca düzenlemenin meclisten geçmesi halinde Bisiklet Yolu’nun tanımı mevzuatımıza eklenecek. Muş, konuyla ilgili olarak şu şekilde konuştu:

“Elektrikli scooter ve bisiklet şeridi tanımları kanun kapsamına bu düzenlemeyle beraber alınmış olacak. Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bisiklet ve elektrikli scooterların gidebileceği alanların inşası için gereken yetki ve görev verilmekte ve kara yollarında bulunan bisiklet yollarında ve şeritlerinde elektrikli bisiklet ve elektrikli scooterların kullanabilme yaşı 15 olarak belirlenmiş olacak kanunla. Sürücülerin sağ ve sola dönüşlerinde elektrikli bisiklet ve elektrikli scooterlara öncelik vermelerini zorunlu hale getiriyoruz.

elektrikli scooter

Geçtiğimiz dönemde katıldığı bir programda söz konusu düzenlemeyle ilgili öne çıkan başlıkları açıklayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bugün itibarıyla TBMM’ye gelen elektrikli scooter ve bisiklet düzenlemesi şu şekilde ifade etmişti:

Elektrikli scooterların azami hızı 18 km/s olacak. Elektrikli scooter ve bisikletler, şehirler arası yollar ve azami hız sınırı 50 km/s üzerinde olan kara yollarında kullanılamayacak. Elektrikli scooter kullananlarda 18 yaş sınırı aranacak. 16-18 yaş aralığındakilere ise M ve A1 ehliyetine sahip olmak koşulu ile izin verilecek. Birden fazla kişi aynı elektrikli scooterı kullanamayacak. Elektrikli scooter ve bisikletlerde kişisel eşya haricinde eşya/yük taşınamayacak. Elektrikli scooter ve bisikletlerin yayaları ve dezavantajlı grupları (engelli/yaşlı) tehlikeye sokmasına izin verilmeyecek. Elektrikli scooterların toplu taşıma araçları ile entegre olacak şekilde kullanımı sağlanacak. Kask, dizlik, reflektör, ceket gibi koruyucu ekipman kullanımı teşvik edilecek. Elektrikli scooterların belirli bölgelere yığılmasının önüne geçilecek. Kamu düzenini bozmayacak ve gürültü kirliliği oluşturmayacak şekilde kullanım sağlanacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.