DOLAR 32,3862
EURO 34,7837
ALTIN 2.395,62
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Elektrikli araçlar için yeni ücret! Fiyatlar artacak Elektrikli otomobil batarya bileşenleri için yeni vergiler geliyor. İşte Resmi Gazete’de yayınlanan …

30.06.2020
A+
A-

30 Haziran 2020 tarihli ve 31171 numaralı Resmi Gazete’de yer alan İthalat Rejimi Kararına Ek Karar zarfında gelen yeni vergiler aralarında, sıkıntı edilebilir lityum iyon piller için öbür bir başlık bulunuyor. Laf konusu bu lityum iyon batarya tanımlamalarından anlaşıldığı kadarı ile esas kasıt, elektrikli otomobil pil bileşeni olacak. Devlete Ait Gazete bağlantısına da buradan ulaşabilirsiniz.

8507.60.00 bölümünde yer alan detaylara göre lityum iyon yük edilebilir bataryaların muaf tutulduğu durumlar da ifade ediliyor. 700 mm ya da daha artı olan fakat 2820 mm seviyesini geçmeyen, genişliği 935 mm ve üstü olan fakat 1660 mm seviyesini geçmeyen, yüksekliği 85 mm ve artı olan ama 700 mm seviyesinden artı olmayan, ağırlığı 250 kg ve üstü olan oysa 700 kg seviyesinden ağır olmayan, 175 kWh seviyesinden daha yüksek olmayan ve nominal voltajı 400 V olan bataryalar için yüzde 1.3 gümrük vergisi alınacak. Bu teferruat dışındaki batartalar kapsam dışı olacak.

Bu kısıtlamalardan anlaşıldığı kadarıyla söz konusu gümrük vergisi getirilen bataryalar, esas olarak elektriki vasıta pil modülleri ile sınırlı kalacak gibi görünüyor. Nitekim bilhassa mobil cihazlarda seçim edilen lityum iyon bataryalar ile ilgili bir geçerlilik söz konusu yok. Laf konusu bu durumun doğrudan doğruya elektrikli araç fiyatlarına etki edip etmeyeceği konusu da netlik kazanmış değil. Eğer bu gümrük vergisi, yalnızca harici pil ithalatı için ise aracısız vasıta fiyatlarına etki etmeyebilir. Fakat elektrikli araba pil gümrük vergisi araçların içinde yer alan üniteler için de geçerli olacaksa, aracısız olarak fiyatlar da artacaktır.

Elon Musk’tan Model 3 hakkında beklenen açıklama

Elon Musk Tesla Model 3 kullanıcılarının uzun süredir merak ettiği konu ile ilgili yorumlama yaptı. Böylece Model 3 hakkında gelecek planları da doğrulandı. İşte tüm detaylar!

Laf konusu bu kararın 1 Temmuz 2020 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceği bilgisi bulunuyor. Sene ardına kadar bu gümrük vergilerinin gerçekte olacağı, 2021 yılında devam edip etmeyeceğinin kararırın ise daha sonra alınacağı yönünde bilgiler bulunduğunu da ifade etmekte menfaat var.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.