DOLAR 32,2537
EURO 35,0935
ALTIN 2.464,68
BIST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Ele Sığsa Yenecek, Lokum Kıvamında Öte Gezegen Keşfedildi: Jüpiter’den Büyük, Ama Yüzlerce Kat Daha Az Yoğun!

24.10.2022
A+
A-

Gelişen teknolojiyle uzayda yepyeni keşiflere imza atılırken, bugün bilim insanlarından yeni bir duyuru daha geldi. Bilim insanları, geçtiğimiz haftalarda yayımladıkları araştırmada bugüne kadarki en az yoğunluğa sahip ötegezegenin keşfedildiğini paylaştı.

TOI-3757b olarak isimlendirilen yeni gezegen, gazdan oluşuyor ve Dünya’mızdan 580 ışık yılı uzaklıktaki Auriga takımyıldızında kırmızı cüce yıldızın etrafında dönüyor. Gezegen, NASA’nın Explorer programı için geliştirilen ‘Transiting Exoplanet Survet Satellite (TESS)’ teleskobu ile keşfedildi.

Jüpiter’den yüzlerce kat daha az kütleye sahip:

ötegezegen

Keşfedilen gezegen ve yıldızının bir illüstrasyonu.

Teleskop tarafından elde edilen veriler, ötegezegenin Jüpiter’den bile büyük olabileceğini ortaya koydu. Gezegenin yoğunluğu ise yıldızından yansıyan ışıktaki yerçekimsel kuvvet ile ölçüldü. Jüpiter’den büyük olan gezegenin kütlesi Dünya’dan 85 kat daha fazlaydı. Öte yandan Jüpiter, Dünya’dan 318 kat daha fazla kütleye sahip.

Gezegen, bu verilere göre, santimetrekare başına sadece 0,27 gram kütleye sahipti. Üstelik gezegen öylesine hafif ki gezegenin, yıldızının yakınında nasıl oluşabildiği bile henüz bilinmiyor. Gezegen, yıldızı etrafındaki her bir turunu sadece 3,43 günde tamamlıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.