DOLAR 32,2087
EURO 34,8280
ALTIN 2.427,19
BIST 10.139,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 19°C
Per 20°C
Cum 22°C

Ekseriyet açık havada çıkmadı, İstanbul’un havası temizlendi

15.05.2020
A+
A-

Uyruk Gazetesi’nin haberine tarafından İstanbul Üniversitesi Çevre Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Hale Alver Şahin, koronavirüs sebebiyle dünya üzerindeki hareketliliğin azaldığını belirterek, “Salgınla birlikte aktivitelerin kısıtlanmasıyla İstanbul genelinde solunabilin partikül madde parametresi PM10 yüzde 30-35 oranında azaldı” dedi. İBB Hava Kalitesi İzleme Merkezi sorumlusu Muhammet Doğan ise, koronavirüs salgınından sonra alınan tedbirlerle İstanbul’un hava kalitesinde olumlu yönde gelişme gözlemlediklerini söyleyerek, “Hava kirliliğinde yüzde 30 ile 50 arasında bir iyileşme var” dedi.

Marmara Belediyeler Birliği (MBB) Çevre Platformu’nun zoom üzerinden gerçekleştirdiği “Şehirsel Alanlarda Hava Kalitesi” söyleşisinde konuşan Prof. Dr. Işık Halkası Alver Şahin, şunları sözledi:

“Virüsün yayılması ile beraber tüm dünya hava kirliliği üstünde durmaya başladı. Avrupa genelindeki ülkelerde NO2 kirliliğinin yüzde 40 civarında azaldığı söyleniyor. Partikül maddede ise genellikle azalma bütün ülkelerde yüzde 10 civarında seyrediyor. Niçin birinde yüzde 40, birinde yüzde 10 diye sormak gerekirse sebebi trafiktir. Bu dönemde trafik yoğunluğu azaldı. Hareketlilikteki bu azalma istatistiklere yansıyor. Google’ın bir araştırmasına tarafından ise toplu taşımadaki hareketlilik Türkiye’de yüzde 70 oranında azalmış durumda. 16 Mart 2020 verilerine göre aktivitelerin kısıtlanması ile birlikte İstanbul genelinde PM10 yüzde 30-35 oranında azaldı. Ancak ısınma ve endüstriyel aktiviteler devam etti. Endüstriyel enerji ihtiyacı da devam etti. O nedenle sadece trafikteki azalma bariz bir şekilde yüzde 40’ları buluyor. Amerika’da ise fosil yakıtın kullanımı durumu değiştiriyor. Petrole dayalı aktiviteler asgari seviyeye ulaşmış durumda. Uçak, benzin kullanımı ve bunun gibi etkiler bu düşüşü etkiliyor.”

Yoğun semtlerde düşüş

İBB Hava Kalitesi İzleme Merkezi sorumlusu Muhammet Doğan, koronavirüs salgınından daha sonra alınan tedbirlerle İstanbul’un hava kalitesinde olumlu yönde gelişme gözlemlediklerini söyleyerek, şöyle konuştu:

“Hava kirliliğinde yüzde 30 ile 50 aralarında bir iyileşme var. Trafiğin yoğun olduğu Bağcılar, Mecidiyeköy, Aksaray, Kadıköy ve Göztepe gibi ilçelerde hava kirliliği birazcık daha yüksek olabiliyor. Fakat içinde bulunduğumuz dönemde bu ilçelerde de hava kalitesinin iyileştiğini görüyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.