DOLAR 32,5952
EURO 34,7918
ALTIN 2.497,68
BIST 9.454,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Ek gümrük vergileri ayaklanma ettirdi!

23.06.2020
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Taylan Büyükşahin’in haberine tarafından corona virüsünün ekonomiye olumsuz etkilerini azaltmak için alınan tedbirler aralarında, ithalatın zorlaştırılması da yer alıyordu. Bu dönemde ihracat ve turizm gelirlerinin azalması sonucu yurtiçinde dövize olan talebi önlemek için ithalata ek vergiler getirildi.

İnşaat malzemelerinden otomotive, tekstilden tarıma dek pek fazla sektörde yaklaşık 5 bin ürünün ithalatında vergiler 30 Eylül’e dek yüzde 30 artırıldı. 1 Ekim’den itibaren de bu vergiler yüzde 10 civarında uygulanacak. Bu vergiler her ne kadar geçici olsa da, meslek dünyası bunların daimi olmasından üzüntü ediyor.

Ekip Tezganları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) ilave gümrük vergilerinin ekonomiye olan etkilerini rapor haline getirdi. Ticaret Bakanlığı’na sunulan rapora göre ilave vergiler, imalatta asıl imal malı olarak kullanılan ve yalnızca havacılık, savunma, otomotiv, beyaz eşya, kalıpçılık gibi Türkiye ihracatının lokomotif sektörlerine değer bazındaki katkısı 21 milyar dolar olan sektörü aracısız etkileyecek.

İHRACATA YANSIYACAK

TİAD Başkanı Fatih Varlık, “İlave gümrük vergisi nedeniyle, sanayici üretimde mutlaka gereksinim duyduğu takım tezgahı ve tamamlayıcı ekipmanlarını daha pahalıya alacak. Bu da ihracatçı sanayicimizin imal maliyetlerinde asgari yüzde 15’lik bir artışa niçin olacak. Bu durumda ihraç edilen ürünlerin fiyatı da yüzde 15 civarında çoğaltmak zorunda kalacak.

Türk ihracatçısı bilhassa Avrupa ve Rusya pazarında fiyat avantajı ile tip bulmaktadır. Bu durumun ihracatımıza yüzde 10 civarında negatif tesir edeceği tahmin edilmektedir” dedi.

KATKI SAĞLAMAZ

Ilave vergiler ile keza Türkiye’de üretimin sağlanması keza de ülkeden döviz çıkışının yavaşlatılmasının amaçlandığını andıran Varlık, şöyle konuştu:

*İşçilik çıkartılarak bakıldığında, bu makinelerin yerlilik oranının yüzde 30’un altında olduğu görülmektedir. bu nedenle de Türkiye’de üretimi olmayan bu komponentlerin üretimi yapılmadığı sürece ek vergilerin yerli üretime katkısı yok denilecek düzeyde kalacak, dolayısıyla düzenleme amacına ulaşmayacaktır.

*Bunun yanı sıra dünyadaki rakiplerimize kadar oluşan yüksek maliyetler, sanayicilerimizi mağdur durumda bırakacağı gibi, iş kaybetmelerine de sebep olabilir.

YATIRIM MALLARINA ETKİ EDİYOR

Makine İmalat Sanayi Dernekleri Federasyonu (MAKFED) Başkanı Adnan Dalgakıran, ilave vergilerle yerli makinelere talebin artacağını, ancak ithal edilen yatırım mallarındaki maliyet artışlarının sanayiciye olumsuz etkisi olacağını söyledi.

Türkiye’nin vergileri artırması sonrası diğer ülkelerin de buna karşısında aynı vergiler uygulayabileceğine uyarı çeken Dalgakıran, “Kısa vadeli olması sebebiyle etkisi uzun sürmez fakat tedbirli yol almak gerekir. Dünyada dış ticaret duvarlarının örülmesi iyi bir şey değil” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.