DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 21°C

Eğitimciler TYT sorularını değerlendirdi

27.06.2020
A+
A-

Yaklaşık 2,5 milyon öğrenciyi ilgilendiren Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın ilk oturumu olan Esas Yeterlilik Testi (TYT) tamamlandı. Öğrenciler, Türkçe testinde 40, sosyal bilimler testinde tarihten 5, coğrafyadan 5, felsefeden 5, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5’er almak üzere toplam 20, esas matematik testinde 40, fizikten 7, kimyadan 7 ve biyolojiden 6 sorunun yer aldığı fen bilimleri testinde de 20 soru cevapladı. Mektebim Koleji Akademik Komite Üyeleri öğrencilerden gelen geri dönüşlerden yola çıkarak TYT’yi değerlendirdi.

Mektebim Koleji Ortaokul ve Lise Eğitim Koordinatörü A. Serdar Şeker, şu açıklamalarda bulundu: “Takriben 2 buçuk milyon öğrencimize yüksek öğrenim kapılarını aralayacak bir dönemi ve YKS’nin ilk oturumu olan TYT aşamasını geçirdik. Bu yıl için pandemi gölgesinde geçen sınava hazırlık sürecinin, öğrencilerimiz için son derece sıkıcı olduğunu lakin her bir öğrencimizin de bu süreci galibiyet ile geçirdiğini söyleyebiliriz. Geçtiğimiz yıllarda 135 dakika olan TYT süresinin bu yıla özel elde etmek üzere 30 dakika uzatılarak 165 dakikaya çıkarılmış olması öğrenciler için bir hayli yatıştırıcı olmuştur. Çoğu öğrencinin bu ilave süreyi matematik testinde kullandığını da söyleyebiliriz.”

Mektebim Koleji Türk Dili ve Edebiyatı Birim Başkanı Mevlüt Ekingen, Türkçe soruları ile ilgili şunları söyledi: “Sınavın amaç kısmının geçen yıla göre zor ve zaman tip nitelikte olduğu; dil bilgisi kısmının ise geçen yıllara göre daha az sayıda ve kolay olduğu görülmektedir. Öğrenciler, paragrafların zorunlu niteliğinden nedeniyle daha vakit müşteri olduğunu açıklama etmişlerdir. Türkçe soruları, önceki yıllardaki gibi okuduğunu kavrayış ve tanımlama ağırlıklıdır. Öğrenciler paragrafların felsefik metinlerden seçildiğini ve çeldiricilerinin zinde olduğunu belirtmiştir. Paragraf sorularının öğrencileri zorlaması, düzenli kitap okumanın önemini bir kez daha göz önüne sermektedir.”

Mektebim Koleji Matematik Bölüm Başkanı Erkan Özkan da matematik sınavı soruları ile ilgili “TYT matematik testi 9 ve 10. derslik konularının büyük çoğunluğunu kapsayacak şekildedir. Beklendiği üzere paragraftan kasıt sonuç ağırlıklı, matematik okuryazarlığı becerisini ölçen tarzda sorular da yer almıştır. Önceki yılların Yükseköğretim Kurumları Sınavlarına göre, matematik sorularının zorluğunun orta-zor düzeyde ve vakit alıcı olduğu söylenebilir.” dedi.

Mektebim Koleji Fizik Birim Başkanı Serpil Yücel ise fizik soruları için “TYT fizik soruların geneli MEB’in eğitim öğretim yılı içinde yayımladığı örnek sorulara benzer, bilgiyi yorumlamaya dayalı ve bağlam temelli olarak niteliktedir. Sayısal operasyon ve formül gerektiren sorular bulunmayıp, şekil içerikli yorum sorularının ağırlıklı olduğu bir tarzdadır. Öğrencilerin doğru cevaba ulaşabilmesi için ilgili bilgiyi hatırlamasının yanında doğru yorumlayabilmesi de gerekmektedir. Fizik testinde basınç ile ilgili deney sorusu öğrencilerin bilgiyi tanımlama yeteneğini üst düzey sorgulayan sinyâl bir sorudur.” ifadelerini kullandı.

Mektebim Koleji Kimya Birim Başkanı İlyas Çalışkan, kimya soruları şunları söyledi: “TYT kimya testi, basit ve orta düzey sorulardan oluşan, temel kavram bilgilerinin ve yorumlama kabiliyetinin hemen hemen benzer oranda ölçüldüğü, çelişkili öncül veya kavram içermeyen, öğrenciyi matematiksel işlem yoğunluğuna sokmayan bir sınav olarak hazırlanmıştır. Grafik izah etme sorularına yer verilmemiş olup bazı sorularda tablo halinde veya tümce içinde bahşedilen bilgilerin yorumlanması istenmiştir.”

Mektebim Koleji Biyoloji Birim Başkanı Tülay Göncüoğlu ise biyoloji soruları için “TYT biyoloji soruları 9 ve 10. sınıf konularından sorulmuştur. Geçmiş sınavlarda da mutlaka yer alan ‘kalıtım’ konusundan bu sınavda da soru sorulduğu görülmektedir. Coğrafya dersinin içeriği ile bağlantılı konumuz olan ‘ekosistemler’den yöneltilen soruda disiplinler arası meslek birliğinin esas alındığı görülmektedir. genellikle soruların orta-kolay düzeyde olduğu söylenebilir.” dedi.

Mektebim Koleji Tarih Bölüm Başkanı Sevilay Kapdan, tarih soruları için şu değerlendirmeyi yaptı: “TYT tarih sorularının genelde yoruma dayalı olduğu, sayıca eksik olmakla birlikte bilgi sorularının da yer aldığı görülmüştür. Konu dağılımı beklendiktir. genelde soruların orta-basit düzeyde olduğu söylenebilir.”

Mektebim Koleji Coğrafya Birim Başkanı Engin Güven ise kendi dalı ile ilgili sorulara, “TYT coğrafya testi, genelde bilgiyi yorumlamaya dayalı ve konu dağılımı olarak da geçmiş yılların sınavlarına paralel olarak hazırlanmıştır. Öğrencilere orta-kolay düzeyde zorlama gelen testte grafik ve haritalara da yer verilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Mektebim Koleji Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Bölüm Başkanı Hafize Bilgi ise kendi dalı ile ilgili sorulara; “TYT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testi ağırlıklı olarak yorumlama kabiliyetini ölçen ve öğrencileri zorlamayan sorulardan oluşmaktadır. Bilhassa okuduğunu kavrayış ve tanımlama kabiliyetini ölçen sorularda Hz. Muhammed’in örnekliği, Kur’an’ın anlaşılması ve yorumlanması gibi öğrencilerin zorlanmayacakları konular ile ölçme yapılmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Son olarak Mektebim Koleji Felsefe Birim Başkanı Seda Çalışan ise kendi dalında çıkan sorular ile ilgili “TYT felsefe soruları çoğunlukla çok uzun sorulardan oluşmamakla birlikte yorum içeriği daha fazladır. Öğrenciler felsefe testini çözerken fazla zorlanmamıştır. Seçilen metinlerin titiz okuma ve sentezleme yapabilmeye yönelik olduğu görülmüştür. Descartes ve Anselmus içerikli iki sorunun orta düzeyde olduğu söylenebilir.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.