DOLAR 32,2568
EURO 35,0592
ALTIN 2.468,03
BIST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Açık
İstanbul
23°C
Açık
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Efsane Dizi ‘Seinfeld’ Hakkında Az Bilinen 18 İlginç Detay

05.07.2021
A+
A-

New York’lu komedyen Jerry Seinfeld‘in ve arkadaşlarının başına gelen talihsiz ve komik olayları konu edinen Seinfeld dizisi 1989’da yayınlanmaya başladı. Tüm zamanların en iyi sitkom dizisi olarak nitelenen ve hayranlarının dönüp dönüp tekrar izlediği dizilerden biri olan Seinfeld hakkındaki muhtemelen bilmediğiniz 18 ilginç bilgiyi sizler için derledik.

Not: Bu yazı içeriği dolayısıyla spoiler içerir. Eğer Seinfeld’i izlemediyseniz ve izlemeyi düşünüyorsanız izleyip ardından okumanızı tavsiye ederiz.

Efsane sitkom dizisi Seinfeld hakkında daha önce duymadığınız 18 ilginç bilgi:

Seinfeld aslında film olacakmış Seinfeld’in jeneriği her bölümde farklı Aslında Kramer’ın adı Kessler olacakmış Kramer dokuz sezon boyunca aynı ayakkabıyı giymiş George karakteri için başkası düşünülmüş George karakteri dizinin tutmayacağına eminmiş George karakterini dizide sadece bir bölümde görmüyoruz George Costanza’ya ilham olan kişi diziyi dava etmiş Baş kadın karakter Elaine yerine başkası olacakmış Tüm diziye hakim bir motto belirlenmiş İptal edilen bir bölüm var Man Hands bölümünde gerçekten erkek eli kullanılmış Bölümlerden biri tiyatro oyunundan esinlenmiş Jerry Seinfeld’in favori sahnesi George’a ait Jerry Seinfeld’in favori yan karakteri Newman’dı Jerry Seinfeld 10. sezon için büyük bir meblağ reddetmiş Seinfeld aynı şekilde başlayıp aynı şekilde bitiyor Seinfeld yakında Netflix’te olacak 

Seinfeld, aslında bir dizi olmayacaktı:

seinfeld

Aslında Seinfeld dizi olacak şekilde değil de tek seferde 90 dakika sürecek bir stand-up şovu şeklinde tasarlanmıştı.

Her bir Seinfeld bölümünün açılış müziği birbirinden farklı

Seinfeld’in jeneriğindeki baslar ve ağızla yapılan ‘pop pop’ sesleri her bir bölüm için farklı. Şarkının bestecisi Jonathan Wolff, her bir jeneriği o hafta Seinfeld’in dizinin başında yapacağı monologa göre ayrı ayrı yaptığını açıklamıştı. 2015 yılında Vice’a verdiği röportajda, “Evet her bölüm için ayrı jenerik üretmek zor ama Jerry Seinfeld her bölümde yeni bir şeyler üretiyorsa ben neden yapmayayım ki diye düşündüm.” demişti.

Kramer aslında Kramer olmayacakmış

kramer

Seinfeld’de Jerry Seinfeld’in çılgın komşusu Kramer karakterinin adı aslında Kramer olmayacakmış. Dizinin pilot bölümünde Kramer’ın ismi Kessler’mış. Çünkü dizinin yaratıcısı Larry David’in eski komşusu Kenny Kramer, isminin dizide kullanılması konusunda kararsızmış. Sonra kararını değiştirmiş.

Kramer 9 sezon boyunca aynı ayakkabıyı giymiş

kramer

Seinfeld’de Kramer’ı canlandıran Michael Richards, dizinin dokuz sezonu boyunca iki çift siyah Doc Marten marka bot dışında başka ayakkabı giymemiş.

George karakteri için başkası düşünülmüş

jake

Seinfeld’in George Costanza’sını Jason Alexander’ın canlandırmadığını düşünebiliyor musunuz? Başlangıçta Jerry Seinfeld Costanza karakterini Jake Johannsen’a götürmüş. Hatta geçtiğimiz yıllarda verdiği bir röportajda Jerry Seinfeld rolü kabul etmesi için Johannsen’e yalvardığını söylemiş. Ancak Johannsen rolü reddetmiş.

George karakterini canlandıran oyuncu dizinin tutmayacağını düşünmüş

george

George Costanza’yı canlandıran Jason Alexander, Seinfeld’in senaryosunu okuyunca bayılmış. Kendisi çok sevince de dizinin başarılı olma ihtimali ona biraz düşük görünmüş! 1992 yılında verdiği bir röportajda tam olarak şöyle diyor:

“Senaryoyu gördüğüm anda o zamana kadar bir parçası olduğum en mükemmel işlerden biri olacağını anlamıştım. O yüzden de bir bölümden fazla yayınlanmayacağına kanaat getirdim… Çünkü bu dizinin izleyici kitlesi ancak benim gibi biri olabilirdi. Ben de televizyon seyreden biri değilim. O yüzden Seinfeld’in başarısına en çok şaşıranlardan biri ben olabilirim.”

George Costanza sadece bir bölümde hiç görünmedi

the pen

Seinfeld’in 172 bölümü boyunca George Costanza karakterini görmediğimiz tek bir bölüm vardı. O da üçüncü sezonun üçüncü bölümü olan “The Pen”. Bölümde Jerry ve Elaine Jerry’nin Florida’da yaşayan ailesini ziyaret ediyordu. Bir bölüm bile olsa dizide olmama fikrinden hiç hoşlanmayan Jason Alexander, Larry David’e “Bunu bir daha yaparsan beni kalıcı olarak diziden çıkar.” demiş.

Gerçek George Costanza Seinfeld’in yaratıcılarına 100 milyon dolarlık dava açmış

the real costanza

Kramer karakteri gibi George Costanza karakteri de adını gerçek bir insandan alıyor: Jerry Seinfeld’in eski bir iş arkadaşı Michael Costanza. Michael Costanza, mahremiyetini ihlal ettiği gerekçesiyle Jerry Seinfeld’e ve Larry David’e 100 milyon dolarlık dava açmış. Michael Costanza The Real Seinfeld adlı kitabında “George kel. Ben de öyleyim. George tıknaz. Ben de öyleyim. George da ben de Jerry’yle birlikte Queens College’da okuduk. George’un lise öğretmeni ona “Can’t stand ya.” (Sana katlanamıyorum.) takma adını takmış. Benim de öyle.” diyor. Ancak mahkeme George’un Larry David’den esinlenildiğine kanaat getirerek dizinin yapımcılarının yanında yer almış.

Seinfeld’in kadın karakteri aslında Elaine olmayacakmış

lee

Aslında Seinfeld’deki ana kadın karakter Elaine değil de bizimkilerin sürekli takıldığı kahve dükkanında çalışan Claire adlı garson olacakmış. Claire’i canlandıran Lee Garlington verdiği bir röportajda “Aslında Seinfeld’deki kadın karakter ben olacaktım ama neden bilmiyorum ama benle devam etmediler.” demişti. Neden böyle olduğuna dair farklı açıklamalar var ama Jason Alexander Lee Garlington’ın senaryodaki sözlerini değiştirdiği için böyle bir şey yaşandığını açıklamış. Jerry Seinfeld ise biraz daha baskın bir karakter aradıkları için Claire’i saf dışı bıraktıklarını söylüyor.

Seinfeld’in değişmeyen mottosu: Sarılmak yok, ders almak yok

seinfeld

Genelde dizilerde bölüm sonunda ne olur? Zaman içinde birbiriyle bağ kuran karakterler sarılır/birbirlerine sevgi gösterir ya da o bölümde yaşadıkları olaylardan bir şeyler öğrenerek değişirler. Seinfeld’de bu durum kesinlikle yok. Bu konuda oldukça katı olan Larry David, “İnsanların çoğu Seinfeld’in karanlık bir dizi olduğunu anlamıyor. Dizideki olaylara baksanıza; karakterler işlerinden oluyor; birisi felç geçiren birinden ayrılıyor; birilerine “burnunu yaptırman lazım” deniyor…” diyor.

İptal edilen bir Seinfeld bölümü var

the phone message

Dizinin geneline bakınca Seinfeld’in yaratıcıları için kaçınmak isteyecekleri hassaslıkta bir konu yokmuş gibi gelebilir ancak The Bet adı verilen ve dizinin ikinci sezonu için yazılan bir bölüm iptal edildi. Jerry Seinfeld Reddit’te katıldığı bir etkinlikte verdiği cevapta “Bölümü çekmeye başladık ve ortalarında “Yok bu olmayacak.” dedik. Biraz daha uğraşıp iptal ettik. Bir sürü şey yaşandı ama o bölümün sonunu eğlenceli hale getirmek hiç eğlenceli değildi.” dedi. The Bet bölümü The Phone Message (George kız arkadaşının telesekreterine garip mesajlar bırakır ve sonra pişman olup kız arkadaşı dinlemeden silmenin yollarını arar) bölümüyle değiştirilmiş.

Seinfeld’in erkek elli kız arkadaşı için erkek eli kullanılmış

Seinfeld’in The Bizarro Jerry adlı bölümünde Jerry’nin elleri erkek eli gibi olan bir kız arkadaşı var. Yakın çekimlerde kadının elleri gerçekten erkek eli gibi görünüyor. Çünkü zaten öyle. O eller Jerry Seinfeld’in oyunculuk dersleri aldığı James Rekart’a ait. James Rekart’ın Twitter profilinde hâlâ o bölüme bir atıf var.

Seinfeld’in bir bölümü bir tiyatro oyunundan esinlenmiş

the backwards

Seinfeld’in dokuzuncu sezonunun sekizinci bölümü olan The Backwards, Harold Pinter adlı İngiliz oyun yazarının The Betrayal adlı oyunundan ilham alıyor. Bölümde bizimkiler bir düğüne katılmak için Hindistan’a doğru yola çıkar. Jerry George’un kız arkadaşı olma potansiyeli olan bir kızla sevişerek ona ihanet eder. Kramer ise uğursuz bir dilekle boğuşmaktadır. Ayrıca bu bölüm Sue-Ellen Mishkie’nin nişanlısının adının neden Pinter olduğunu da açıklıyor.

Jerry Seinfeld’in dizideki favori sahnesi kendisine ait değil

marine

Jerry Seinfeld Uproxx’a verdiği bir röportajda dizideki favori sahnesini şöyle açıklıyor: “The Marine Biologist bölümünün sonunda George’un golf topunu çekme sahnesi benim favorim.”

Jerry Seinfeld’in favori yan karakteri Newman’dı

newman

Yine Reddit’teki soru-cevap etkinliğinde verdiği bir yanıta göre Jerry Seinfeld’in favori yan karakteri Newman’dı.

Jerry Seinfeld 10. sezon için büyük bir meblağ reddetmiş

final

Birbirinden güzel dokuz sezonla birlikte macerayı tadında bırakmak isteyen Jerry Seinfeld, 10. sezon için kayda değer bir meblağ reddetmiş. 10. sezonun her bir bölümü için 5 milyon dolar teklif edilmiş. Böylece Jerry Seinfeld toplamda 110 milyon dolar kazanma ihtimalini geri çevirmiş.

Seinfeld aynı şekilde başlayıp aynı şekilde bitiyor

seinfeld

Bunu fark edebilmek için Seinfeld’in bölümlerini art arda izlemiş olmak gerek belki ama Jerry ve George’un dizinin pilot bölümünde yaptığı ilk konuşma ve dizinin son bölümündeki konuşma, düzgün durmayan bir düğme hakkında.

Güzel bir haberle kapatalım: Seinfeld Netflix’e geliyor

netflix

Seinfeld’i denemek isteyenler ya da tadı damağında kaldığı için arada açıp açıp izlemek isteyenlere müjde. Tam tarih belli değil ama Seinfeld sonunda Netflix’e geliyor. Seinfeld’in 2021’in Eylül ayında Netflix’e ekleneceği ve 5 yıl boyunca platformda kalacağı açıklandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.