DOLAR 32,2081
EURO 34,8604
ALTIN 2.444,95
BIST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Paz 15°C
Pts 18°C
Sal 20°C
Çar 21°C

E-Ticaretin 2019 karnesi açıklandı TÜBİSAD’ın takvim “Türkiye’de e-Ticaret Pazar Büyüklüğü” raporunun sonuçları açıklandı. E-Ticaret hacmi…

29.04.2020
A+
A-

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından Deloitte Türkiye’nin proje ortaklığı ve SimilarWeb ile İnveon’un işbirliğiyle hazırlanan raporun sonuçları açıklandı. Buna kadar, Türkiye’de e-Ticaret sektörü 2019 yılında yüzde 39 oranında büyüdü ve 83,1 milyar TL’lik bir hacme ulaştı.

Katlanabilir iş canavarı: Dell Latitude 7400 tahlil

Dell’in epeyce hafif mobil iş istasyonu ile ilgili izlenimlerimizi sizlere aktarmıştık. Hemen ise sıra Dell Latitude 7400’a geldi. Dell Latitude 7400 analiz videosu karşınızda.

Düzenlenen etkinlikte TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Erman Karaca şunları söyledi:

“Ülkemizde e-ticaret, 2018’de olduğu gibi 2019 yılında da büyümesini sürdürdü. Tüm dünyada ticaret savaşlarının ve küresel siyasal konjonktürde nice kararsızlık doğuran gelişmelerin yaşandığı 2019 yılında yüzde 39’luk bir çoğaltma ile 83,1 milyar TL’lik bir hacim büyüklüğüne ulaşılmasını olumlu bir gelişim olarak değerlendirebiliriz.”

Deloitte Türkiye Ortağı Hakan Göl ise konuşmasında şu sözlere yer verdi:

““E-ticaret sektörü kuvvetli bir artış ile perakende sektörü içinde yüzde 6,2’lik bir paya ulaştı, fakat bu oranın ülkemizin potansiyeline kadar düşük olduğunu düşünüyoruz. COVID-19 salgını da gösterdi ancak e-ticaret bundan böyle alternatif bir kanal değil. Sektör büyüklüğü 80 milyar lirayı aştı ve büyümenin güçlenerek devam etmesini bekliyoruz.”

TÜBİSAD e-Ticaret Komisyonu Başkanı Burak Ertaş ise rapor sunumunda, raporda öne meydana çıkan bulguları paylaştı:

83,1 milyar TL büyüklüğüne ulaşan e-ticaret pazarında Online Perakende yüzde 43’lük yükselme ile 44,9 milyar TL, Online Tatil ve Yolculuk yüzde 32 çoğaltma ile 30,2 milyar TL büyüklüğüne ulaştı.

Online Perakende kategorisinde Sadece Online Perakende (30,8 milyar TL) yüzde 48 ile azami çoğalma bildiren bölge oldu. Burada yüzde 50’lik artma ile Pazaryerlerinin etkisi büyük oldu. Pazaryerlerinin hacmi 29,3 milyar TL ye ulaştı.

Fazla Kanallı Online Perakende kategorisinde en yüksek çoğaltma oranı yüzde 40 ile Giyim ve Ayakkabıda görüldü, pazar büyüklüğü böylece 3,5 milyar TL’ye ulaştı. Yüzde 33’lük büyümelerle Ev ve Dekorasyon (1,7 milyar TL,) ve Ziyafet ve Kültür (0,7 milyar TL) Giyim ve Ayakkabıyı peşine düşüp takip etti. Elektronik ise yüzde 18’lik çoğalma ile 4,0 milyar TL oldu.

Online Tatil ve Gezi kategorisinde ise Sadece Online Tatil & Gezi (4,3 milyar TL) yüzde 47 ile Çok Kanallı Tatil & Seyahatten (25,9 milyar TL) daha seri büyüdü (yüzde 30).

2015 ile 2019 yılları arasında en yüksek oranda yıllık çoğalma gösteren e-ticaret kategorilerinde birincil sırayı yüzde 38 ile Yalnızca Online Perakende alırken, laf konusu beş yıllık dönemde Tatil ve Seyahat takvim yüzde 36, Online Yasal Iddia takvim yüzde 33, Fazla Kanallı Perakende yüzde 31 oranında büyüdüler.

Mobil telefonların internette kullanımının artması ile beraber e-ticarette de yıllar içerisinde mobil ticaretin payı görünür şekilde arttı. Rapora bu sene, mobil internet ve mobil uygulamalar üzerinden yapılan e-ticaret verileri de eklendi. E-ticaret ciroları içerisinde mobil payı yaklaşık yüzde 60’a kadar çıktı. Kullanıcıların mobil deneyimlerinin artması ve firmaların bu alanlara yatırımlarının devam etmesiyle yüzde 60’lık ciro payının her yıl yüzde 5 ila 10 bandında artması bekleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.