DOLAR 32,2091
EURO 34,7612
ALTIN 2.426,45
BIST 10.204,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 19°C
Per 20°C
Cum 22°C

Düztabanlık Nedir, Nasıl Anlaşılır? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

08.03.2020
A+
A-

Yaşam kalitesini düşüren düztabanlık toplumda sık görülen ortopedik bir rahatsızlıktır. Ayakta iç kavisin olmayışına ya da yetersiz oluşundan kaynaklanan düztabanlık hakkında merak edilenleri sizin için bir araya getirdik… İşte detaylar…

DÜZTABANLIK (PES PLANUS) NEDİR?

Vücudun yükünü taşımasına yardımcı olan ayak, her yere basma hareketinde topuktan öne doğru esneme hareketi yaparak vücudun yaylanma mekanizmasına destek olur. Bu yaylanma hareketini sağlayan en önemli bölge, ayağın iç yanında bulunan kavislerdir. Bu iç kavisin olmayışına ya da yetersiz oluşuna düztabanlık adı verilmektedir. İki çeşit düztabanlık vardır. Bunlar:

Esnek Düztabanlık:

Ayak boştayken taban kavisi görülür, yere basıldığında taban düzleşmesi olur. Genetik yatkınlık yoksa 8-10 yaşından sonra bu durum kendiliğinden düzelebilmektedir.

Rigit Düztabanlık:

Ayak boştayken de, basarken de kavis oluşmaması durumudur. Ayak kemiklerinin aralarındaki uyumun bozulması sonucu ortaya çıkabilir ve tedavi edilmezse kalıcı problemlere neden olabilir.

DÜZTABANLIK NASIL ANLAŞILIR?

Düztaban olup olmadığını kolayca anlayabilirsiniz. Ayaklarınızı ıslatıp, ayak izinizin gözükeceği, beton bir kaldırım gibi düz bir yüzeyin üzerine basın. Geri adım atıp bıraktığınız izi inceleyin. Eğer ayak tabanlarınızın tamamının izi çıkmışsa düztaban olma ihtimaliniz bulunmaktadır. Birçok küçük çocukta düztaban bulunabilir, buna esnek düztaban adı verilir. Çocuk ayağa kalktığında tabanlar düz görünebilir. Çocuk parmak uçlarına kaldığında hafif bir kemer görülür. Birçok vakada çocuk büyüdüğünde kemerler oluşur.

DÜZTABANLIK BELİRTİLERİ

Ayaklarda içe basma, Yürüme ile artan ağrı, Akşam saatlerinde kaval kemiği ağrısı, Bel problemlerinin tetiklenmesi, Erken yorulma, Spor kabiliyetinde azalma.

DÜZTABANLIK TEDAVİSİ

Düztabanın tedavisi sorunun şiddetine ve nedenlerine bağlı olarak yapılmaktadır. Ağrınız veya başka sıkıntılarınız yoksa tedavi olmanıza gerek yoktur. Diğer durumlarda doktorunuz çeşitli çözüm yöntemleri önerebilir. Ağrıyı ve şişkinliği azaltmak için dinlenebilir ve ayağınıza buz koyabilirsiniz, esneme egzersizleri yapabilirsiniz, ağrıyı hafifleten ilaçlar reçete edilebilir, fizik tedavi alabilirsiniz, ayakkabı destekleri ve tabanları kullanabilirsiniz. Doktorlar çok ileri vakalarda ameliyat da önerebilir. Ama genelde buna gerek kalmaz. Cerrahi yöntemler; ağrıyı hafifletmede ve kemik dizilimini geliştirmede yardımcı olabilir.

İLİşKİLİ HABERLER İpeka Şurubu Nedir, Faydaları Nelerdir?

İpeka Şurubu Nedir, Faydaları Nelerdir?

ALT Nedir? Kan Tahlilinde ALT Kaç Olmalı? Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedenleri

ALT Nedir? Kan Tahlilinde ALT Kaç Olmalı? Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedenleri

Amla Yağı Nedir? Amla Yağının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Amla Yağı Nedir? Amla Yağının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Nane Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Nane Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

İLİşKİLİ GALERİLER Gece Kramplarının Sebepleri Nedir?

Gece Kramplarının Sebepleri Nedir?

Reformer Pilates Nedir? Faydaları Nelerdir?

Reformer Pilates Nedir? Faydaları Nelerdir?

Tonsürton Makyaj Nedir? Nasıl Yapılır?

Tonsürton Makyaj Nedir? Nasıl Yapılır?

Şeker Peelingi Nedir? Evde Şeker Peelingi Nasıl Yapılır?

Şeker Peelingi Nedir? Evde Şeker Peelingi Nasıl Yapılır?

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.