DOLAR 32,4910
EURO 34,9434
ALTIN 2.431,05
BIST 9.810,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Dünya’ya yakın 900 asteroid uzayda kayboldu!

18.05.2018
A+
A-

Araştırmacılar tarafından ikinci kez takibi yapılamayan ve Dünya’ya yaklaşan bu kaya parçaları yalnızca bir kez görülebildi ardından kayboldu. Dolayısıyla gezegenimizle olası bir çarpışma noktasında olup olmadıklarını ilişkin bilgiler elde edilemiyor.

Dünya astreoitleri olarak adlandırılan (NEA) gezegenimizin yörüngesinin yaklaşık olarak 30 milyon mil (48 milyon km) içinde bulunan uzay kayaları olarak biliniyor. Dünyadaki asteroidlerin ölümcül bir yıkıma neden olma ihtimali oldukça düşük olsa da, astronomlar tarafından tespit edilen 8000’den fazla asteroid, bir şehri tamamıyla yok edebilir.

Asteroidlerin neden kaybedildiği açıklandı

Cambridge Uluslar arası Astronomi Birliği tarafından 2013-2016 yıllarını kapsayan araştırma sonucu 17 bin 30 NEA’nın tespit edildiği açıklandı. NEA’ların bir kez görülüp kaybolmalarına ilişkin ise elde edilen veriler yapay zeka ile desteklenen teleskopları kullanan ve bu şekilde taramalarını yapan asteroid tarama sistemlerinin, bulguların doğruladığı aşamada kayıpların yaşandığını gösterdi. Zira bazı teleskoplar, NEA’ları raporlayabilmek için 20 saatten uzun süre çalışıyor.

Araştırmacı Dr. Peter Veres ise NEA’lara karşı uyarıda bulunarak “Hızlı davranmamız gerekiyor. Yarın bu nesne gökyüzünün diğer tarafında olabilir ve kimsenin nerede olacağını gerçekten bilemeyiz” dedi.

Öte yandan Dr. Veres dinozorların yok olmasına sebep olan asteroidin yaklaşık olarak 6 mil çapında olduğunu söyleyerek, çok yakın bulunsalar da dünya asteroidlerinin dünyayı yok edecek kadar büyük olmadıklarını söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.