DOLAR 32,2390
EURO 34,7805
ALTIN 2.441,41
BIST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 21°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Dünyanın yaşaması en zor bölgeleri

11.12.2018
A+
A-
1 / 26

Artan soğuklar, hastalıklar ve yazın sıcağından bunalıp “kış gelsin” diyenleri pişman etmeye başladı. Ancak biz burada soğuktan bahsederken, dünyanın bazı yerleşim yerlerinde yılın dört-beş ayı, eksi 40-60 derece ortalamada seyrediyor. Peki hava sıcaklığının hep eksili değerlerde olduğu, kar yağmasa bile dondurucu soğuk nedeniyle her yerin buz tuttuğu yerler nereler? Bu bölgelerde hayat süren insanların yaşamlarını öğrendiğinizde çok şaşıracaksınız. İşte dünyanın en soğuk yerleri…

Fotoğraflar: Alamy

2 / 26

Rogers Pass / ABD
Amerika’nın kuzeyindeki Montana eyaleti sınırları içinde yer alan Rogers Pass, dünyanın en soğuk bölgelerinden biri.

3 / 26

Deniz seviyesinden 1700 metre yükseklikteki Rogers Pass, 1954 yılında eksi 57 dereceyi gördü.

4 / 26

Fort Selkirk-Yukon / Kanada
Fort Selkirk, öncesinde ticaretin hakim olduğu Yukon Nehri’nin ve Pelly Nehri’nin birleştiği Kanada Yukon’da yer alıyor.

5 / 26

Kanada’nın bu zorlu bölgesine demiryolu dışında herhangi bir şekilde ulaşmak mümkün değil. Dünyanın en tehlikeli demiryolu hatlarından birinin geçtiği bölge yılın büyük bir bölümünü aşırı soğuklarla geçirmekte.

6 / 26

1950’lerde bu yer ekstrem soğuklar yüzünden terkedildi. Fort Selkirk’te ölçülen en düşük hava sıcaklığı ise eksi 58 derece. Genelde bu dereceye yakın bir rakımı ocak ayında görüyor.

7 / 26

Prospect Creek / ABD
Amerika’nın Alaska eyaletinde Fairbanks yakınlarından bulunan Prospect Creek, kuzey ışıklarını izleyebileceğiniz bir yer olmasının yanı sıra aşırı soğuk havasıyla da dikkat çekiyor.

8 / 26

Prospect Creek’te ölçülen en düşün hava sıcaklığı eksi 62 derece. Dünyanın en soğuk yerlerinden biri olan bölge aynı zamanda bir boru hattına da ev sahipliği yapıyor.

9 / 26

Snag- Yukon / Kanada
Kanada toprakları içinde kalan ve Alaska’ya 45 kilometre uzaklıktaki Snag köyü dünyada ölçülen en düşük hava sıcaklığına sahip yerlerden biri.

10 / 26

Eksi 63 derecelik bir hava sıcaklığının ölçüldüğü bölgede 1947’den beri yerleşim bulunuyor.

11 / 26

Eismitte / Grönland
Dünyanın en büyük adası olan Grönland’ta bulunan Eismitte, eksi 64.9 derecelik sıcaklığıyla dünyanın en soğuk yerlerinden biri.

12 / 26

Eismitte’de Temmuz ayında ölçülen en yüksek sıcaklık eksi 2 dereceyi aşamadı.

13 / 26

North Ice / GrönlandGrönland’tan listeye giren bir diğer bölge de North Ice. Görüntüsüyle dikkat çeken Norht Ice’ta ölçülen en düşük sıcaklık eksi 66 derece.

14 / 26

Bölge denizden 2 bin 341 metre yükseklikte yer alıyor.

15 / 26

Verkhoyansk / Rusya
Rusya’nın kuzeyindeki Saha Özerk Cumhuriyeti’nde bulunan Verkhoyansk, eksi 69.8 derecelik bir sıcaklığa sahip.

16 / 26

1311 kişinin yaşadığı yerde bir de Soğuk Kutup Müzesi bulunuyor.

17 / 26

Oymyakon / Rusya
Listeye Rusya’dan giren bir diğer yer de yine ülkenin kuzeyinde yer alan Oymyakon. 1924 yılında ölçülen eksi 71.2 derecelik sıcaklık, uzun yıllar dünyanın en soğuk yeriydi.

18 / 26

Bugün yaklaşık 500 kişinin ikamet ettiği Oymyakon köyü Rusça’ da ‘Donmayan Su’ anlamına geliyor. Oymyakon’da Temmuz ayında ölçülen en yüksek sıcaklık eksi 10 derece oldu. Bitkisel tüketim ürünlerinin yetişmediği köyde, marketlerin tezgâhları balık ve et ürünleriyle dolu…

19 / 26

Evlerin içine soğuk nedeniyle su tesisatı döşemek imkansız olduğu için bölgede tuvaletler ev dışına inşa edilmiş. Bölgede otomobiller sadece garajlarda çalıştırılabiliyor.

20 / 26

Garaj dışına çıkan araçlar, durmadan yollarına devam etmek zorunda. Çünkü aracınızı durdurursanız, muhtemelen soğuk nedeniyle tekrar çalıştıramazsınız.

21 / 26

Köyde az çeşitlilikte ürün satan tek bir bakkal var ve herkes buradan alışveriş yapıyor. Ancak yine de dengesiz beslenmeye bağlı sağlık sorunları yaşamıyorlar.

22 / 26

Bilim insanları köylülerin sağlık sorunu yaşamamasını, geyik sütündeki besin değerlerinin yüksek olmasına bağlıyor.

23 / 26

Plateau İstasyonu / Antartika
Yerleşik nüfusun bulunmadığı sadece araştırma amacıyla bilim insanlarının yaşadığı Antartika, dünyanın en soğuk yerlerinden biri.

24 / 26

Plateau İstasyonu dünyada ölçülen en düşük ikinci sıcaklığa sahip bölge. 20 Temmuz 1968’de bölgede ölçülen sıcaklık eksi 86.2 derece oldu.

25 / 26

Vostok / Antartika
Dünyanın en soğuk yeri yine Antartika’da bulunan Rus araştırma merkezi Vostok. Vostok’ta ölçülen en düşük sıcaklık eksi 89.2 derece.

26 / 26

Güney yarımkürede olması nedeniyle en soğuk günlerin Ağustos ayında yaşandığı Vostok’ta, Aralık ayında 22 saat boyunca güneş hiç batmıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.