DOLAR 32,2466
EURO 34,7004
ALTIN 2.400,33
BIST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Açık
İstanbul
25°C
Açık
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 20°C

Dünyanın ilk robot ressamı Lordlar Kamarası’nda sorguya çekildi

12.10.2022
A+
A-

“Hem tehdit hem de fırsat”

Independent Türkçe’nin habere göre, Dünyanın ilk ressam robotu diye bilinen Ai-Da, Birleşik Krallık’ın Lordlar Kamarası’nda kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Yapay zekanın sanatçılar için tehdit olup olmadığı sorusunu cevap veren insansı robot, “Hem tehdit hem de fırsat” dedi.

Yaratıcısı Aiden Meller’in “dünyanın ilk ultra gerçekçi ressam robotu” diye nitelediği Ai-Da, çarpıcı otoportreleriyle sanatseverlerin dikkatini çekmiş ve Londra’da bir resim sergisi de açmıştı.

Robot aynı zamanda ünlü İtalyan şair Dante Alighieri’nin 700. ölüm yıldönümünde bir şiir yazmış ve düzenlenen etkinlikte şiiri kendisi okumuştu.

Son olarak Ai-Da, Lordlar Kamarası’nın İletişim ve Dijital Komitesi’nin önüne çıktı.

Komite başkanı Tina Stowell, “bunun ciddi bir soruşturma olduğunu” vurgulayarak Meller’e şöyle söyledi: “Onun yaratıcısı olarak, beyanlarından nihayetinde siz sorumlusunuz.”

Sorular, “kaliteli bir yanıt alınabilmesi için” komite toplantısından önce hazırlanmış ve Meller’e iletilmişti. Yani komite üyelerinin her biri sırayla soru sordu ve önceden hazırlanmış cevaplar aldı.

Meller, cevapların yapay zeka dil modeliyle üretildiğini aktardı.

Ai-Da’ya yöneltilen sorulardan biri de “Sanatınızı nasıl icra ediyorsunuz?” oldu. Robot bu soruya şöyle yanıt verdi:

“Resimlerimi gözlerimdeki kameraları, yapay zeka algoritmalarımı ve robotik kolumu kullanarak tuval üzerine çiziyorum. Sinir ağlarım sayesinde şiirimi çekici görüntülere dönüştürüyorum.”

Öte yandan Ai-Da’nın ifade verirken “sinir” kelimesini yanlış telaffuz ettiği görüldü. Robot, İngilizce’de sinir anlamına gelen “neural” yerine tarafsız anlamına gelen “neutral” kelimesini kullandı.

Sorgunun ortasında robotun yeniden başlatılmasının gerekmesi de dikkat çekti. Kapandığı esnada Meller, robotun yüzüne bir güneş gözlüğü taktı.

Oxfordlu robotik uzmanı, gözlüklerin amacını “Ai-Da’yı resetlediğimizde bazen çok ilginç yüz ifadeleri yapabiliyor” diye açıkladı.

Yeniden başlatılan Ai-Da, sözlerine yapay zekanın sanat camiasına etkisini değerlendirerek devam etti.

“Sanat üretiminde teknolojinin rolü artmaya devam edecek” diyen robot, şöyle ekledi:

Sanatçılar kendilerini ifade etmek; teknoloji, toplum ve kültür arasındaki ilişkiyi yansıtmak ve keşfetmek için teknolojiyi kullanmanın yeni yollarını bulacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.