DOLAR 32,2730
EURO 34,7649
ALTIN 2.406,68
BIST 10.273,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 17°C
Cts 20°C

Dünyamız ve Ülkemiz Çöl Olmasın

22.06.2020
A+
A-

Her yıl 17 Haziranda “Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Çaba Günü” zarfında dağıtılmış farkındalık çalışmaları, konferans ve çalıştaylar düzenleniyor. 

Çölleşme, doğal bitki örtüsünün ve tarım arazilerinin azalması, erozyonlar, bunun sonucu olarak toprağın giderek verimsizleşmesi ve kuraklaşmasıdır. 

Ülkemizin 2/3’üne yakın bölümü kurak ve sözde-verimsiz alanlardan oluşuyor. Her sene yaklaşık 500 milyon ton verimli toprak kaybı gerçekleşiyor ve topraklarımız çabucak çölleşiyor.

Bilhassa İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimiz çölleşme tehdidi ile karşısında karşıya… Ülkemizin hemen hemen %80’i kaygı verici düzeyde çölleşme riski aşağıda… 

Bu o kadar önemli bir sorun ki, acilen Dünya karalarının %30’u çölleşme tehdidi altında bulunuyor. 5 Avrupa ülkesi yüksek çölleşme tehlikesi ile uğraş ediyor.

Peki çölleşme neden oluyor?

– İklim değişiklikleri sonucunda ard arda yaşanan verimsiz dönemler

– Bitki örtüsünün (Ormanlar ve yeşil alanlar) yangınlar, kentleşme ve öteki sebeplerle tahribata uğraması

– Bölgede nüfusun artışına ast olarak su kaynaklarının azalması

– Tarımda fazla su tüketimi / Hatalı tarım ve sulandırma uygulamaları (Plansız sulandırma ile toprağın tuz oranının artması, aşırı ekim sonucu toprağın yorulması)

– Aşırı otlatma sonucu meralardaki bitki örtüsünün imha oluşu

Çölleşme günümüz toplumları ve gelecek kuşaklar için büyük felaketler getiriyor;

– Savaşlar

– Kıtlık

– Seller

– Göçler

– Yokluk

Çölleşme tehlikesine karşı her birimizin yapabileceği önemi tedbirler var; Mesela yiyecek israfını engellemek, doğaya olan yükümüzü azaltmak, orman yangınları konusunda bilinç düzeyimizi arttırmak gibi…

Farkındalık batmış günler dilerim. Gelecek güzel günler bilinçli bireylerin aydınlık düşüncelerinde yeniden şekillenecek. 

Doğayla, sevgiyle kalın. 

Ayşen Baloğlu / Yazar & Hayat Koçu

aysen@mayanatural.com.tr

Maya Blogdaki yazılarımı da okumak isterseniz;

https://www.mayanatural.com.tr/blog

Maya Natural doğal bakım ürünlerine göz atın! 🙂

https://www.instagram.com/mayanatural.tr

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.