
Dünya Bankası’ndan yapılan açıklamada, söz konusu projeyle seçilen demir yolu tartı taşımacılığı koridorlarında taşımacılık maliyetlerinin düşürülmesinin hedeflendiği bildirildi. Projeyle Ulaştırma ve Altyapılar Bakanlığının demir yolu ağırlık taşımacılığı bağlantılarını gerçekleştirme ve demir yolu benzer lojistik merkezlerini yönetme kapasitesinin güçlendirilmesinin de amaçlandığı belirtilmiş açıklamada, bankanın İcra Direktörleri Kurulu’nun Türkiye Demiryolu Lojistiği İyileştirme Projesi için 314,5 milyon avro (350 milyon dolar eşdeğeri) tutarındaki krediye onay verdiği aktarıldı. Açıklamada, projenin, Türkiye’nin milli demir yolu ağının öncelikli düğüm noktalarında son kilometre bağlantılarıyla çok modlu bağlantı altyapısının yapımını destekleyeceği kaydedildi. Bu müdahalelerin ulaştırma ve lojistik sektörünün her yerde canlandırılmasına asistan olacağına dikkatin çekildiği açıklamada, buna yan olarak koronavirüs salgını ardından projenin niyet koridorlarında tedarik zincirleri işleten ağırlık sahiplerinin sürdürülebilirliğine katkıda bulunulacağı açıklama edildi.

Açıklamada görüşlerine yer bahşedilen Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Kouame, uygun idareli coğrafyası ve emtia ihtisaslaşma özelliklerine karşın demir yolunun Türkiye’nin nakliye tonajının yalnızca yüzde 4’ünü oluşturduğunu belirtti. Ağırlık taşımacılığının koskocoman oranının halen kara yolu üzerinde gerçekleştirildiğine muhabere eden Kouame, şunları kaydetti:
“Bu tablo, kaçınılabilir lojistik maliyetleri ve çevresel dışsallıklar bakımından manâlı bir idareli layık potansiyeli ortaya koymaktadır. Proje kapsamında yapılacak yatırımlar Türkiye’de demir yolu siklet taşımacılığı potansiyelinin tamamiyle kullanılmasına ve ulaştırma sektöründe çevresel açıdan daha yeşil bir yaklaşımın izlenmesine katkıda bulunacaktır.” Ulaştırma ve Altyapılar Bakanlığı göre uygulanacak Türkiye Demiryolu Lojistiği İyileştirme Projesi’nin 3 bileşeni bulunuyor. Birinci bileşen, Filyos Limanı, Çukurova Bölgesi Sanayi Bölgeleri, İskenderun Körfezi Limanları ve başvuru formu sırasında seçilecek ek öncelikli yerler dahil elde etmek üzere öncelikli demir yolu ağı düğüm noktalarında demir yolu iltisak hatlarının ve fazla modlu bağlantıların yapımını içeriyor. İkinci bileşen, ilave önem taşımacılığı düğüm noktalarındaki son kilometre temas altyapısı için fizibilite etütlerinin, detay mühendislik projelerinin, çevresel ve sosyal dokümanların hazırlanmasını ve kontrolörlük hizmetlerinin sunulmasını kapsıyor. Üçüncü bileşen ise demir yolu teknik standartlarında yeknesaklığın sağlanmasına yönelik teknik yardım, demir yolu siklet taşımacılığı sektörünün performansının iyileştirilmesine yönelik bir strateji belgesinin hazırlanmasına takviye sağlanması ve demir yolu benzer lojistik merkezleri için bir işletme ve yönetim planı hazırlanması aracılığıyla Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın desteklenmesi dahil elde etmek üzere, proje başvuru desteği, kurumsal kuvvetlendirme, kapasite oluşturma ve ikinci faz Kovid-19 müdahale desteği sağlanmasını öngörüyor.