DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Dondurma Hakkında Doğru Bildiğiniz Yanlışlar

25.07.2020
A+
A-

A, B6, B12, C, D, E ve K vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ile çinko gibi çok sayıda mineraller bulunduran dondurma oldukça da sağlıklı bir besin kaynağıdır. Fakat çok sevilerek tüketilen dondurma hakkında doğru zannettiğiniz yanlışlar da vardır.

DOĞRU SANILAN YANLIŞLAR

Genellikle hafif bir tatlı olduğu için düşük kalorili olduğu düşünülen dondurmanın sınırsız tüketilmesinde herhangi bir sorun görülmez. Fakat bu doğru bilinen bir yanlıştır. Dondurmanın kalori değeri, un ve şekerden yapılan diğer hamurlu tatlılara oranla çok daha düşüktür. Eşit miktardaki 100 gram baklava 412 kalori, meyveli cheesecake 344 kalori, sütlü çikolata 528 kalori enerji sağlarken, 100 gr sade dondurma ise yaklaşık 200 kalori içermektedir.

Dondurmanın içerisinde süt olduğu için kalsiyum kaynağı olarak görülür ve dondurma yenildiğinde süt tüketmeye ihtiyaç yokmuş gibi düşünülür. Ama bu da doğru bilinen bir yanlıştır. Kemik ve diş sağlığında son derece önemli rol oynayan kalsiyumun kaynakları belirlenirken emilimi etkileyen etmenlerin de birlikte düşünülmesi gerekir. Sütte olduğu gibi, kalsiyum ve fosfor birbirine eşit miktarlarda alındığında emilim oranları artar. Ana bileşeni süt olan dondurma, bu açıdan bakıldığında; birbirine eşit miktarda kalsiyum ve fosfor içeriğiyle kalsiyum emilim oranı yüksek bir tatlıdır. Öyle ki yaklaşık 3-4 top dondurmada bulunan kalsiyum miktarı bir bardak süt veya yoğurttan alacağınız kalsiyum miktarına eşdeğerdir. Dondurma bir gıda maddesidir, ana bileşeninin süt olması nedeniyle kalsiyum alımını destekler, ancak temel kaynağı olarak tüketilmesi zararlı olabilir.

Dondurma çocukluk çağı obezitesine neden olabileceği düşünülmektedir. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekiyor. Yüksek şeker içeren gıdaların sık ve fazla tüketimi bu dengenin artış yönüne kaymasına sebep olarak çocukluk çağı obezitesi gelişiminde etkili olabiliyor. Çocukların sevdiği bir yiyecek olan dondurmanın içerdiği protein, vitamin ve minerallerin yanı sıra şeker, glikoz-fruktoz şurubu ve yüksek yağ oranına sahip olması nedeniyle tüketim sıklığının ve miktarının azaltılması gerekmektedir.

İLİşKİLİ HABERLER Yaz Ayları İçin Şekersiz Dondurma Tarifi

Yaz Ayları İçin Şekersiz Dondurma Tarifi

Dondurmanın Faydaları

Dondurmanın Faydaları

Eriyen Dondurmayı Yeniden Dondurmayın

Eriyen Dondurmayı Yeniden Dondurmayın

Vişneli Dondurma Yapımı

Vişneli Dondurma Yapımı

İLİşKİLİ GALERİLER Genç Bir Beyin Sağlıklı Vücutta Bulunur!

Genç Bir Beyin Sağlıklı Vücutta Bulunur!

Tülin Şahin'den Ev Yapımı Dondurma

Tülin Şahin’den Ev Yapımı Dondurma

Bu Besinleri Bol Bol Tüketin! İşte En Sağlıklı Besinler

Bu Besinleri Bol Bol Tüketin! İşte En Sağlıklı Besinler

Sağlıklı Yaz Salataları

Sağlıklı Yaz Salataları

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.