DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Doğuya giden en güzel yol! Yanınıza bunları almayı unutmayın…

04.12.2018
A+
A-
1 / 27

Kış geldi ve nereye gitmeliyim diyorsanız durmayın, Aralık için en doğru adreslerden biri Kars… Bazı zıtlıklar vardır, bir araya geldiklerinde öyle güzel şeyler oluştururlar ki, gerçekten deneyimlemek gerekir. Mesela tren camının dışında buz gibi hava varken vagonda sıcacık bir çaydan yudum almak, uzun ve kara tünellerden geçtikten sonra bembeyaz karla örtülü bir coğrafyaya gözlerinizi açmak gibi… Kars gerçekten görülmeye değer bir yer. Peki Doğu Doğu Ekspresi ile Kars’a nasıl gidilir, bilet fiyatları ne kadar, nelere dikkat etmeli? Hürriyet Seyahat Gezginleri Selin Uzdil ve Oğulcan Tatar püf noktaları yazdı, işte detaylar…

Fotoğraflar: Selin Uzdil, Oğulcan Tatar, Alamy, AA

2 / 27

OĞULCAN TATAR / Instagram: @ogulcantatar
Türkiye’nin en uzun tren yolculuklarından biri Doğu Ekspresi ile Kars…TCDD Taşımacılık AŞ tarafından işletilen Doğu Ekspresi, Ankara’da başlayıp, Kars’ta sona eriyor. Geçen yıl 324 bin yolcuya hizmet veren Doğu Ekspresi’yle bu yılın 10 ayında 363 bin kişi yolculuk yaptı.

3 / 27

Özellikle benim gibi genç kitle arasında oldukça popüler. Tabi bunda Instagram’ın etkisi de çok büyük… Doğu Ekspresi güzergahı Ankara-Kırıkkale-Kayseri-Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars’tan oluşuyor. Ara duraklarda birkaç dakika duraklarken, ana duraklarda ise bu süre 10-15 dakikaya kadar çıkabiliyor.

4 / 27

Ankara-Kars arası seferlerde duraklardan kalkış saatleri Ankara’da 17.55, Kayseri’de 00.48, Sivas’ta 04.19, Erzincan’da 10.32 olarak belirlendi.

5 / 27

Her gün Ankara’dan Kars’a günde bir kez karşılıklı sefer düzenlenen ve ‘Ana Hat Treni’ olarak anılan bir uzun yol trenidir Doğu Ekspresi…

6 / 27

Bir tam seferini ortalama 24.5 saatte tamamlayarak varmanın değil yolda olmanın güzelliğini anlamamıza sebep olan efsane bir rota…

7 / 27

Trene hangi bileti almalı?
Pulman, kuşetli ve yataklı vagonları bulunan doğu ekspresinde eğer yolculuğu tam rota olarak yapıyorsanız düz koltuk tipi olan pulmanda gitmek zor olabilir. Dört kişilik olan kuşetli ve iki kişilik olan yataklı vagonda rahatlıkla yolculuk yapabilirsiniz.

8 / 27

Aralık’ta Doğu Ekspresi’ne hazırlık
Biletlerinin 15 gün önceden satışa çıkıp yataklı ve kuşetli vagonların hızlıca rezervasyon edilmesinden ötürü seyahate çıkacağınız tarihe önceden karar verip biletleri kestirmekte fayda var.

9 / 27

Bileti aldıktan sonra “Bu kara kışta trende çok üşümez miyim?” sorusuna ise trendeki ısıtma sisteminin çok iyi çalıştığını sizlere söyleyebilirim.

10 / 27

Olmazsa olmaz çikolata!
Geleneklerle yaşamak ve yaşatmak ne güzeldir değil mi? Bir de küçük çocukları sevindirerek bunu yapıyorsak hele! Doğu Ekspresi’nin en güzel anlarından biri de tren özellikle Erzurum’daki duraklarından kalkarken yaşanır.

11 / 27

Trenin etrafında camların ardında bembeyaz karla örtülü alanlar üzerinde masum gülücükleri koşuşturan çocuklar yolculardan çikolata şeker gibi küçük şeyler beklerler.

12 / 27

SELİN UZDİL / Instagram: @trendandtravel
Mezopotamya’nın içinden gelip benzersiz rotasında ilerleyen Doğu Ekspresi’nde aslında hiç uyumasanız bile güzel olur.

13 / 27

Ancak olur da uyursanız alarmlarınızı sabah saat 07.00’ye kurmayı unutmayın, Fırat’ı besleyen kolları karla kaplıyken görmenin, görürken de bir taraftan sıcak çayınızı yudumlamanın keyfini sonuna kadar yaşayın!

14 / 27

Yanımıza neler almalıyız?
Çarşaf ya da yastık kılıfı boşuna taşımayın, trendekiler mis gibi paketleri gözünüzün önünde açıp seriyorlar içiniz rahat olsun. Üçlü priz olmazsa olmazımız…

15 / 27

Odalarda bir ya da iki adet priz mevcut, sıkıntıya düşmeyin. Trene binmeden önce market alışverişi yapmayı unutmayın, trende restoran var ancak yemekler pek iştah açıcı değil.

16 / 27

Bir gününüzü trende geçireceğinizi hesaplayarak bolca yiyecek almakta fayda var. Yol boyunca karlı dağları ve yolları izleyecek olsanız da tren inanılmaz sıcak, yanınıza trende giymek için ince kıyafetler almayı da sakın unutmayın.

17 / 27

Kars’ta gezilecek yerler
Kars’ta gezilecek yerler birbirine uzak, taksiler günlük 250 TL’ye kiralanıyor, ücreti bölüşmek açısından kalabalık gitmekte fayda var.

18 / 27

Ani Antik Kenti görülecek yerlerin başında geliyor. Buraya Gazi Ahmet Muhtar Paşa konağının önünden kalkan servislerle ulaşım sağlayabilirsiniz.

19 / 27

2016 yılı itibariyle UNESCO Dünya Mirası Kültür Listesi’ne giren Ani harabelerini gezmek iki saatinizi alacak. Giriş ücreti 8 TL. Bir sonraki durağınız ise meşhur Çıldır Gölü…

20 / 27

Ani Harabeleri ile arasında 1.5 saatlik mesafe var, aracınız varsa aynı gün içerisinde iki yere de gitmek kolay. Çıldır Gölü kış aylarında tamamen donmuş oluyor.

21 / 27

Donmuş gölde ufak bir delik açıp balıkçılarla beraber buzda balık avlayabilirsiniz. Çıldır Gölü’nde yapılacak bir başka aktivite ise atlı kızaklara binip gölün üzerinde dolaşmak, inanılmaz keyifli ve 20 TL.

22 / 27

Buralara kadar gelmişken meşhur göl balığı olan sarıbalığı tatmadan gitmeyin…

23 / 27

Donmuş gölde ufak bir delik açıp balıkçılarla beraber buzda balık avlayabilirsiniz.

24 / 27

Çıldır Gölü’nde yapılacak bir başka aktivite ise atlı kızaklara binip gölün üzerinde dolaşmak, inanılmaz keyifli ve 20 TL. Buralara kadar gelmişken meşhur göl balığı olan sarıbalığı tatmadan gitmeyin…

25 / 27

Doğu Ekspresi bilet fiyatları ne kadar?
TCDD Taşımacılık AŞ tarafından sunulan Doğu Ekspresi hizmeti, 48 lira ila 188 lira arasında değişiyor.

26 / 27

Taşımacılık AŞ tarafından Doğu Ekspresi için indirimli biletler de sunuluyor. Gidiş-dönüş bileti ve “Genç Bilet” alanlara yüzde 20 indirim sağlanıyor.

27 / 27

Söz konusu indirimden, 13-26 yaş arası gençler faydalanabiliyor. Bunun dışında öğretmenlere, askeri yolculara, en az 12 kişilik gruplara, 60 yaş üzeri yolculara, basın kartı ve TCDD çalışanı ya da emeklisi eşine de yüzde 20 indirim imkânı sunuluyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.