DOLAR 32,2989
EURO 34,7939
ALTIN 2.399,07
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 17°C

Doğanın Gücü ve Felaketler

13.07.2020
A+
A-

Denizin, nehirlerin, havanın, yağmurun, yer hareketlerinin, rüzgârın, fırtınanın, yıldırımın, bitkilerin, hayvanların gücü…

İnsanoğlu tarihöncesi devirlerden beri doğa olaylarından, hayvanlardan korunma yollarını aramış. Önce mağaraları barınak edinmiş. Yağmurdan, yıldırımlardan, vahşi hayvanlardan korunmuş. Daha sonra kendine barınaklar inşa etmiş. Kerpiçten, odundan, taştan evler yapmış.

Bu işçiliği giderek geliştirmiş, mimarî doğmuş. Zaman içinde günümüz mimarlık ve mühendislik teknolojilerine uzanan bir yolculuk… Estetik, mühendislik ve teknoloji bir bütün olmuş. Buraya kadar her şey olması gerektiği gibi görünüyor.

Fakat değil işte… Korunmayı unutmuşuz… Doğa kendimizi korumamızı gerektirecek kadar korkunç bir güce sahip… 

İnsanoğlu unutkan bir varlık. Geçmişi pek hatırlamaz, hafızası yakın geçmişle ilgilenir. Tarih, arkeoloji, jeoloji gibi dallarda uzman olanlarla, geçmiş yaşantılara meraklı az sayıda insan okuduklarının ışığında az çok bilir.  Oysa ki “Tarih tekerrürden ibarettir.” diye bir söz vardır. 

Bunları neden mi yazıyorum? Çünkü yıllardır sismologlar, jeologlar ve konu ile alakalı bütün bilim insanları bas bas bağırıyorlar.

Ne diyorlar? “Kuzey Anadolu fay hattı boyunca kırılmalar gerçekleşiyor, bir önceki kırılma noktası Gölcük idi, sıra İstanbul’dan geçen fay hattında” diyorlar. “Kırılacak” diyorlar. 7-7.5 şiddetinde deprem bekleniyor. Fay hattını tetikleyen başka faylar sebebiyle 10 yıldan daha yakın bir tarihte bu büyük depremin olacağı öngörülüyor. Bilim böyle söylüyor. 

Biz ne yaptık? Unuttuk… Deprem fay hatları üzerinde yer alan ülkemizde, her zaman deprem tehdidi altında olduğumuzu unuttuk. Neden bu kadar kolay unutuyoruz acaba? Tarihten bu kadar mı uzağız, bilimden bu kadar mı kopuk? Hiçbir olayan, hiçbir felaketten niye hiç ders almıyoruz? 

Bilim insanları bas bas bağırıyor. Sosyal medya hesaplarında, televizyon kanallarında sürekli konunun önemini anlatmaya, insanları bilinçlendirmeye çalışıyorlar. 

Bu insanların dilinde tüy bitti, bizde unutkanlık ve aldırış etmeme gafleti bitmedi!

Doğayla, sevgiyle kalın. 

Ayşen Baloğlu / Yazar & Yaşam Koçu

aysen@mayanatural.com.tr

Maya Blogdaki yazılarımı da okumak isterseniz;

https://www.mayanatural.com.tr/blog

Maya Natural doğal bakım ürünlerine göz atın! 🙂

https://www.instagram.com/mayanatural.tr

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.