DOLAR 32,3398
EURO 34,8605
ALTIN 2.384,60
BIST 10.264,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Doğanın görsel şölenine şahitlik etmek için şimdi tam zamanı: Yedigöller

31.10.2018
A+
A-
1 / 22

İstanbul’a yakın ve hafta sonunu değerlendirebileceğiniz bir yer arıyorsanız, bol oksijen, sıfır stres gibi bir hayaliniz varsa Yedigöller tam size göre… Özellikle sonbahar aylarında ağaçlar kışa hazırlık için yapraklarının rengini yeşilden kırmızıya, sarıya, turuncuya dönüştürürken, sizin yapmanız gereken tek şey bu doğa harikasını seyretmek… İşte size Yedigöller gezi rehberi…

Fotoğraflar: Alamy, Duygu ve Merve Yiğit / Hürriyet Seyahat Gezgini

2 / 22

Bolu’ya bağlı Yedigöller Havzası, 1965 yılında milli park statüsüne geçmiş… 1642 hektarlık alanda adı üstünde tam yedi göl bulunuyor. Kayan kaya parçalarının vadiyi kapatmasıyla oluşan kuzeyden güneye 1500 metre mesafeyle sıralanmış bu heyelan gölleri sırasıyla Sazlıgöl, İncegöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, Deringöl, Büyükgöl ve Seringöl.

3 / 22

Bu göller iki plato üzerinde ve 100 metre yükselti ile sıralanmışlar. Eğer tabelasını görmezseniz, bir gölden diğerine geçtiğinizi anlamayabilirsiniz bile…

4 / 22

Göllerin adı kendi kimliğini yansıtıyor. Mesela Sazlıgöl sazlıklardan oluşuyor, Kurugöl ise Nazlıgöl’den sızan su birikintisiyle doluyor ve yılın çoğu zamanı kurak…

5 / 22

En geniş göl olan Nazlıgöl ve Sazlıgöl, İncegöl, Küçükgöl bir platoda, diğerleri öbür platoda yer alıyor. Nazlıgöl’ün dibinden sızan suyun şelale oluşturmasından dolayı buraya Şelale Gölü de deniyor.

6 / 22

En büyük göl adı üstünde Büyükgöl… Bu gölün başka bir özelliği ise, 1969 yılında kurulan ülkemizin ilk alabalık üretme istasyonu olması…

7 / 22

‘Köyyeri’ mevkinde bulunan Bizans kalıntılarına bakıldığında, bu bölgede bir yerleşim yeri olduğu anlaşılıyor..

8 / 22

Bu doğa harikası parkta, gürgen, akçaağaç, meşe, sarı ve yeşil çam, kızılağaç gibi ağaçlar, ayı, domuz, geyik gibi hayvanlar ve yüzün üstünde kuş türü var.

9 / 22

Yedigöller’e ne zaman gitmeli?
Bahar ayları Yedigöller zamanı! Nisan ve kasım ayları Yedigöller’i ziyaret etmek için en uygun zamanlar ama özellikle Kasım ayının ikinci haftası, tam da artık kışa geçerken ağaçların o güzel renklerinin değişimi görülüyor.

10 / 22

Yedigöller’e nasıl gidilir?
İstanbul’dan yaklaşık 3,5 4 saatlik bir mesafede yer alan Yedigöller’e gitmek için İstanbul’dan Ankara istikametinde devam ederek, Anadolu otobanının Bolu Batı çıkışından çıkmanız gerekiyor. Zaten Yedigöller tabelasını batı çıkışında göreceksiniz.

11 / 22

Bolu şehir merkezinden geçtikten sonra, 42 kilometrelik Yedigöller dağ yolunu takip edeceksiniz. Dağ yolu bazı yerlerinde stabilize ve genel olarak kıvrılarak ilerliyorsunuz.

12 / 22

Kışın kar nedeniyle dağ yolu ulaşıma kapalı olabildiğinden, Yeniçağa–Mengen–Yazıcık veya Devrek- Yazıcık üzerinden Yedigöller’e gidebilirsiniz.

13 / 22

Yedigöller’de nerede kalınır? Yedigöller’de konaklama için iki alternatifiniz var. Birincisi çadır kurmak, ikincisi Habitat Mesire…

14 / 22

Özellikle hafta sonları kalabalık olduğunu düşünerek rezervasyonunuzu önceden yaptırmayı unutmayın… Habitat Mesire’de konaklama fiyatları dönemsel ve hafta içi/ hafta sonu olmasına göre değişiyor. Ortalama olarak bir gecelik ev kiralama ücreti 350 TL’den başlıyor.

15 / 22

Çadır alanları ise parkın belli bölgelerinde var. Özellikle göl manzaralı olmaları büyük avantaj… Çadır ücreti 25 TL. Ayrıca karavanınızda da ya da dilerseniz Bolu merkezindeki otellerde de kalabilirsiniz.

16 / 22

Yedigöller’e giriş ücreti ne kadar?
Araç başına 15 TL alınıyor.

17 / 22

Yedigöller’de ne yapmalı?
Yürüyüş parkurlarında yürüyüş, Kapankaya Manzara Seyir Yeri’nden manzara seyri, geyik üretme istasyonu ziyareti ve fotoğraf çekmek…

18 / 22

Yedigöller’de yeme içme yerleri var mı?
Yedigöller kafe & restoran ve Habitat Cafe olmak üzere iki restoran yer alıyor. Parkın içinde market olmadığını hatırlatalım.

19 / 22

Yedigöller’e gitmeden önce bilmeniz gerekenler nelerdir?
Yedigöller’e hafta sonu gitmeyin. O kadar kalabalık ki doğanın keyfini çıkarmak için boş bir alan bulmak çok zor.

20 / 22

Bir de teker teker gölleri görmeye giderken, araç yolu haricinde kestirme olsun diye merdivenler de koymuşlar. Sağlık sorunu olanlar ve yaşlılar için zorlayıcı olabilir. O yüzden en alt seviyeye kadar araçla gitmenizi tavsiye ediyoruz…

21 / 22

Yedigöller’e giderken mutlaka yağmura karşı hazırlıklı olun. Yanınıza şemsiye alın ya da yağmurluk ve şapka.. Suyunuzu ve yiyecek bir şeyler almak da iyi bir fikir olabilir. Her ne kadar restoran olsa da, özellikle hafta sonları tıklım tıklım olduğu için sıra derdinden kurtulmuş olursunuz.. Tabii bir de fotoğraf makinesi…

22 / 22

Dağ yolunun belli bir kısmından sonra internet bağlantısını kaybediyorsunuz. Doğada gördüğünüz ve bilmediğiniz bitkilere dokunmayın. Özellikle sonbaharda çıkan mantarlar cezbedici görünecek ama dikkat…Yedigöller ile ilgili daha detaylı bilgilere yazarımızın www.gezikumbarasi.com blog adresinden ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.