DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Doğal Taşlarla Resim Yapan Hakime Gülsoy’un Atölyesinde 10 Yılın İzleri

Doğal taşlarla resim yapan Hakime Gülsoy’un atölyesinde 10 yılın izleriyle sanat ve doğa buluşuyor; renkler, dokular ve ilham dolu bir keşif yolculuğu.

02.11.2026
A+
A-

Hakime Gülsoy, Kütahya’da doğadan topladığı renkli taşları kullanarak resimlerini boya kullanmadan oluşturan bir sanatçı. Taşları havanda öğüterek toz haline getiren Gülsoy, ceviz, kavak ve çam ağaçlarının gövdesinden yaptığı panolara, taşların kendi renkleriyle dokunan eserler sunuyor. Yaklaşık on yılı aşkın süredir Kütahya Kent Konseyi Sanat Merkezi’nde kurduğu atölyede bu yeniden yorumlanmış teknikle çalışmaya devam ediyor.

Gülsoy, geleneksel yağlı boya yöntemlerinden farklı olarak taşın doğal pigmentlerini kullanıyor. Doğal taşları topladıktan sonra özenle öğütüp ince bir toz haline getirerek, hazırladığı resimlerinde hiçbir boya kullanılmıyor. Doğanın kendi renk paletini sanata taşıyan bu çalışma, hem sabır hem de emek gerektiriyor ve sanatçı bunun üzerinde dikkatle duruyor.

Yağlı boya çalışmalarını da sürdüren sanatçı, taşla çalışmanın kendisine hem farklılık hem de özgünlük kattığını ifade ediyor. Merhum emekli öğretmeni Bünyamin Cumurcu’dan öğrendiği bu tekniğe yaklaşık 10 yıldır odaklanan Gülsoy, taş tozlarıyla oluşturduğu kompozisyonlarda dışarıdan gelen renklerden ziyade taşın kendi tonlarını ön planda tutuyor. Eserdeki her parçanın temasına uygun olarak dikkatlice konumlandırıldığını belirtiyor.

Taş tozlarını bir arada kullanırken şeffaf tutkal tercih eden Gülsoy, kuruduktan sonra yapıştırıcının şeffaflaşıp taşları yüzeye sabitlemesini sağlıyor. Eserler zamanla dayanıklı kalıyor ve duvarları süsleyen kalıcı çalışmalar ortaya çıkıyor. Farklı renklerdeki taş tozlarının birlikte kullanılması, ev ortamında çalışmayı zaman zaman güçleştirebiliyor; bu yüzden atölye ve ev arasındaki çalışma alanını verimli bir şekilde yürütüyor.

Kütahya’da bu tekniği uygulayan tek sanatçı olarak görülen Gülsoy, Türkiye genelinde de bu alanda sınırlı sayıda meslektaş bulundurduğunu ifade ediyor. Taşların hazırlanması ve ezilmesi aşamasının zorlukları nedeniyle bazı kişiler bu yönteme başlamaktan vazgeçse de, isteyenlere taşları temin ederek çalışma sürecini ve tekniğini öğretebileceğini belirtiyor. Bu sanatçı için doğayı ve taşları resme dönüştürmek sadece bir uğraş değil, aynı zamanda terapi niteliğinde bir deneyim sunuyor.

İhlas Haber Ajansı ve Haberler.com kaynaklarına dayanan bilgilerle, Gülsoy’un atölyesi ve çalışmaları yaklaşık bir on yılı aşkın bir süredir sürdürülüyor. Bu süreçte taşların kendi renklerini kullanarak doğayı sanata dönüştüren Gülsoy, atölyesini Kütahya Kent Konseyi Sanat Merkezi’nde yürütüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.