DOLAR 32,5567
EURO 34,9001
ALTIN 2.432,83
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Doğa Koleji, Nisan ayı LGS misal sorularını değerlendirdi

24.04.2020
A+
A-

Matematik Nisan ayı misal soru yorumları

Yayınlanan Nisan ayı 2. örnek sorularının konularına tarafından dağılımını yaptığımızda; Çarpanlar ve Katlar, Üslü İfadeler, Kareköklü İfadeler, Cebirsel İfadeler ve Özdeşlikler konularından 2’şer tane, Basit Olayların Olma Olasılığı ve Veri Analizi konularından 1’er tane soru bulunduğunu görüyoruz.
1. soruda ‘’23 Nisan temalı resim” ve 8. soruda ‘’Telekonferans görüşmesi” ile aktüel konular sorularda yer almıştır.
8. derslik 1. dönem müfredatına tabi kalınarak yayınlananörnek sorularda açık bir dil kullanıldığı, sorularda bahşedilen üstteki bilgiler ile öğrenciden dürüst yorum yaparak çözüme ulaşması ve verilen görseller ile zenginleştirerek çıkarımlarını an be an işleme dökmesi istenmektedir.
Sorular incelendiğinde, en fazla uyarı edilmesi gereken konununsınavda zamanı iyi kullanarak dürüst işlemleri yapıp dürüst sonuçlanmak olduğu görülüyor. Dolayısıyla öğrencilerin soru çözüm hızını artırmaya yönelik bir takım önlemler almasını, bunu da LGS’ye uygun nitelikte ve fazla sayıda soru çözüp ve sıkça kitap okuyarak başarabileceklerini söyleyebiliriz.
Berivan DÜLĞER Doğa Koleji Ortaokul Matematik Birim Başkanı

Türkçe Nisan ayı örnek soru yorumları

Nisan ayı ikinci misal soruları, Millî Eğitim Bakanlığının Türkçe Öğretim Programı’na ve birinci dönem ile sınırlandırılan LGS konu ve kazanımlara uygun oluşturulmuştur. Öteki aylardaki misal sorulardan da alışılmış olduğumuz gibi sorular temelde okuduğunu kavrama, izah etme, değişkenler aralarında ilişki kurabilme ve bilgiyi yararlanma becerisini ölçmektedir. Soruların zorluk derecesinin orta olmasının yanına görsel yorumlama sorusunun ayırt edici nitelikte olduğu görülmektedir. Her soru ayrı bir hüner gerektirmektedir. Çıkarım yapma, metin tanımlama, düşünceyi somutlama, akıl yürütme, tablo yorumlama, muhakeme gücünü kullanabilme bu becerilere misal verilebilir. Dil bilgisi konusu olarak fiilimsilerin metne katkısını belirleyebilme de bu ayki sorularda yer alıyor. Uçak pisti ile ilgili görsel yorumlama sorusunda birkaç becerinin sınanması da dikkat çekmektedir. Keza metindeki meslek ve işlem basamaklarını takip edebilme hem de metnin içeriğini yorumlayabilme bu soruda iç içe geçmiş durumda. Haziran ayında yapılacak LGS’de de öğrencilerin benzer soruda aniden pozitif beceriyi kullanması istenebilir. Ağırlıklı olarak kasıt sorularının sorulduğunu; sözcük, cümle, paragraf ve metin düzeyinde öbür bir kavrayış becerisinin sınandığını gördüğümüz bu sorular LGS için yol haritası olacaktır. Öğrencilerimize uzakta eğitim sürecindeki LGS hazırlıklarında başarılar dileriz.
Dr. Çiğdem MOLLAİBRAHİMOĞLU Doğa Koleji Türkçe Birim Başkanı

 

Fen Bilimleri Nisan ayı LGS örnek soru analizi

Fen bilimleri örnek soruları MEB’in açıkladığı gibi yalnızca birincil dönem konularından ve müfredat kazanımlarına uygun olup beklenildiği gibi ayırt edici, bilgi hâkimiyeti ve muhakeme becerisini ölçen sorulardan oluşmaktadır. Deneysel soruların da karşımıza çıktığı örnek sorular, önceki sene uygulanan LGS’deki gibi mantıklı düşünme yeteneği gerektiren, yorum yapabilme becerisinin ölçüldüğü görseller ve deneysel düzenekler içermektedir.
1.ve 2. sorular “Mevsimler ve İklim” ünitesinden, 3,4 ve 5. sorular da yeniden “DNA ve Kalıtımsal Kod” ünitesinden, değişim-modifikasyon, DNA ve kalıtımsal kod ve adaptasyon-doğal seçilim konularından, 6,7 ve 8. sorular ise “Basınç” ünitesinden, katı, istikrarsız ve gazlarda basınç konularından, 9 ve 10. sorular ise “Madde ve Endüstri” ünitesinden kimyasal tepkimeler ve asitler bazlar konusundan yöneltilen, müfredat kazanımlarına hâkim olan ve açıklama gücü yardımı ile öğrencilerin çözebileceği sorular olduğunu görmekteyiz.
 Yayınlanan misal soruların bilgi düzeyinden daha çok çözümleme-sentez düzeyinde olduğunu, mantıklı düşünme yapma yeteneği ve sayısal bilgileri kullanarak açıklama gücü gerektirdiğini görmekteyiz.
M. Fatih TÜFEKÇİ Doğa Koleji Fen Bilimleri Bölüm Başkanı

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Nisan ayı LGS misal soru analizi

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi MEB 2020 LGS Nisan Ayı Örnek Sorularının 2.’si beklentimize uygun olarak birincil dönem konularından; 8.sınıf kazanımlarına ve öğretim programına uygun, 1.dönem Üniteleri MİLLîUYANIŞ:BAĞIMSIZLIK YOLUNDA ADIMLAR ve MİLLî BİR EPOPE:YA İSTİKLAL YA VEFAT!’den hazırlanmıştır.

Sorular tek tek irdelendiğinde öğrencilerimizin örnek soruları çözebilmeleri için “Millî Uğraş’nin hazırlık döneminde Mustafa Kemal’in yaptığı çalışmaları analiz eder.”“ Millî Çaba Dönemi’nde Batı Cephesi’nde meydana gelen gelişmeleri kavrar.”, “Türk milletinin millî birlik, birliktelik ve dayanışmasının bir örneği olarak Tekalif-i Millîye Emirleri doğrultusunda yapılan uygulamaları tahlil eder.” kazanımlarını edinmiş olmaları gerekmektedir.

Dersimize ait kavramların önemi Nisan Ayı Misal Soruları-2′ de de karşımıza çıkmaktadır. MEB’in misal sorularında kesintisiz yer verdiği “Milli Özgür” kavramına yine şive yapılmıştır. bununla birlikte “Manda-Himaye”, “Milli Birlik ve Beraberlik”, “Ulusal Örgütlenme” gibi kavramlara da sorularda yer verilmiştir.

Genel itibariyle sorular anlama düzeyinde, öğrenilen bilgilerin yorumlanması, aktarma edilmesini gerektiren sorular karşımıza çıkmıştır. LGS’de karşımıza okuduğunu anlayış, tanımlama, sonuç sonuç, tahlil yapma, eleştirel düşünme becerilerimizin sorgulanacağı sorularla karşılaşacağımızı hatırlatır çalışmalarımızı bu yönde yapmamız gerektiğinin önemle altını çizmek isterim.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Nisan ayı örnek soru değerlendirmesi

Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Nisan ayı 2. misal sorularını incelediğimizde soruların MEB kazanımlarına paralel şekilde hazırlandığı, açıklama ve bilgi işbirliği ile çözülebilecek yeni cins sorulardan oluştuğu görülmektedir.Sorularda güncel konularla kurulan bağlantılar öğrencileri düşünmeye sevk etmekte ve güzel alışkanlıklar kazanmaya teşvik etmektedir. Bu soru tarzları, dersimizde işlenen değerlerle benzer olarak daha halden anlayan ve hoşgörülü, faydalı olma gibi vurgular açısından önemlidir. Nisan ayı 2. örnek sorularda yoruma dayalı ve data içerikli sorular arasında dengeli dağılımın yapıldığı görünüyor. Data içerikli soruların olması sınavda eleme amacının gözetildiğini düşündürmektedir. Bu noktada öğrencinin soruyu iyi anlaması ve ona tarafından soruları cevaplandırması gerekmektedir. Misal sorularda öbür soru tiplerinin olması öğrencinin bambaşka ve benzer konular arasında ilişki kurma becerisi açısından da tartma arzetmektedir.Abdullah Albayrak Doğa Koleji Din Kültürü ve Etik Bilgisi Birim Başkanı

İngilizce Nisan ayı misal soru değerlendirmesi

Yayımlanan Nisan ayı ikinci örnek sorularına bakıldığında sorular öğrencilerin okuma-anlayış becerilerini ve sözel mantık becerilerini ölçmektedir. Öğrencinin muhakeme gücünü ortaya çıkaran ve metin bütünlüğünü okuyarak manâ çıkarma ve yorum yapma becerilerini ölçen sorular Nisan ayında yine ön plana çıkmıştır. Bu stil sorular öğrencilerin okuduğunu kavrama, metnin içeriğini izah etme, çözümleme ve birleşim yapabilme becerilerini değerlendirmektedir.
Tuba Mumcu Doğa Koleji İngilizce Birim Başkanı
 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.