DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 19°C

DNA depolama birimi ile ilgili yeni gelişme Uzun süredir DNA depolama birimi üzerine çalışma yapan bilim insanları, daha sağlıklı bilgi depolamayı…

15.06.2020
A+
A-

Geçmiş yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde yalnızca 1 gram DNA ile 215 milyon GB data toplanabileceği keşfedilmişti. Fakat yapay DNA depolama sistemleri DNA’ya zarar vermeden dosya okuma ve yazma işlemleri hakkında elle tutulur bir gelişme bulunmuyordu.

Birkaç gün önce yayınlanan bilimsel makale ile DORIS adı verilen teknoloji sayesinde DNA ile veri depolama işlemleri olası olacak. Bilim insanları internetti bütün verileri (yaklaşık 700 milyar GB) bir pabuç büyüklüğündeki DNA depolama sistemine sığdırabileceğimizin altını çiziyor.

CD, DVD ve Blu-Ray gibi teknolojilerin kesin bir süre daha sonra biçimsizleşme geçirerek ömrünün azaldığını düşündüğümüzde DNA ile yapılacak olan depolama birimi ömrü milyon yıla dek çıkması teknolojide köklü değişiklik niteliği taşıyacak.

Şimdilik bilgi okuma ve yazma işlemlerinin pratik olmadığını gösteren Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi’ndeki (NCSU) araştırmacılar, bu engelleri atlatabilmek için bazı yöntemler ilerletti.

Çalışmanın karşılıklı yazarı Albert Keung, “Günümüzde kullanılan DNA depolama sistemlerinin hemen hemen hepsi polimeraz zincir reaksiyonuna (PCR) güveniyor, her ne dek bilgi kopyalamada etkin yöntemlerden biri olsa da beraberinde bir takım zorlukları da ortaya çıkarıyor. Yeni keşfetmiş olduğumuz DORIS bir uçtan bir uca karşılaşılan sorunlar minimuma indirildi. Keza DORIS’in fonksiyonel bir prototipini oluşturduk. Bu yüzden işe yaradığını rahatlıkla söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.