DOLAR 32,5157
EURO 34,9332
ALTIN 2.423,79
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

DJ Yusuf Başaran: ‘Elektronik müzik dünya müziğinde daha köklü bir geçmişe sahip’

26.05.2022
A+
A-

Elektronik müziğin ilk kez müzik dünyasıyla buluştuğu sürece dair bilgiler paylaşan DJ Yusuf Başaran, “Elektronik müzik, ilk kez 20. yüzyılın başındaki amatör denemelerle ortaya çıkıyor. Dolayısıyla başlangıç olarak 20. yüzyılı belirlemek son derece olağan. Bununla birlikte günümüzdeki elektronik müziğin kökenleri ise tam anlamıyla ikinci dünya savaşı sonrasına uzanıyor. Savaştan sonra özellikle 1940 ve 1960 yılları arasında çok ciddi bir ilerleme kat ediliyor. Özellikle 1957 yılının kırılma noktası olduğunu söyleyebilirim. Burada müzik dünyasına iki tane çok değerli yeni enstrüman katılıyor. Bu enstrümanlar, gerçek zamanlı işlevi bulunmayan bilgisayar yardımıyla ses ve müzik üretebilen bir yapıya sahip. Bu iki enstrümanın modern elektronik müziğin temellerini oluşturduğunu söyleyebiliriz” dedi.

“Az biliniyor olsa da birçok farklı türü var”

Elektronik müziğin birçok farklı türü ve tarzı olduğuna vurgu yapan DJ Yusuf Başaran, “Elektronik müzikle ilgilenmeyen herkesten duyduğum en temel eleştiri, elektronik müziğin kısır bir yapıya sahip olması yönünde. Bu yaklaşımı doğru bulmuyorum çünkü az biliniyor olsa da elektronik müziğin birçok farklı türü var. Üstelik bu tarzlar birbirinden son derece farklı ve kesin çizgilerle ayrılmış durumda. Mesela “Big Beat” tarzı, parti ortamlarında en çok kullanılan elektronik müzik türü. Günümüzde diskolarda ya da danslı eğlence alanlarında ise en yaygın olarak “Dance – Club” tarzı elektronik müzik tercih ediliyor. Bu iki çok bilinen iki elektronik müzik tarzına; “Techno” “Drum’n Bass” ve “Rave – Old Skool” gibi kitlelerin yakından ilgilendiği tarzları da ekleyebiliriz. Fakat bunların dışında; “Goa, Hard Trance, Prograssive Trance, Dubstep, Detroit Techno, Vocal House, Deep House, Symphonic Electronik” gibi tarzlar da elektronik müzik türleri arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.