DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Dizanteri Nedir? Dizanteri Tedavisi Nasıl Yapılır?

12.07.2020
A+
A-

Şiddetli ishal ile ilişkili olan dizanteri, bulaşıcı bir hastalıktır. Belirtiler ve semptomlar normalde hafiftir ve genel olarak birkaç gün içerisinde ortadan kalkar. Dizanteri hakkında merak edilenleri sizin için bir araya getirdik. İşte detaylar…

DİZANTERİ NEDİR?

Dizanteri, kanlı ishale neden olan ciddi bir bağırsak enfeksiyondur. Bazı durumlarda, dışkıda mukus görülebilir. Bu durum genel olarak 3 ila 7 gün sürmektedir. Dizanteri, kötü hijyen koşullarından dolayı yayılır. Dizanteri, amip ve basil olmak üzere iki farklı parazit nedeniyle ortaya çıkarak farklı şekillerde seyretmektedir.

Basilli Dizanteri: Bu mikrop vücuda girdikten 2 ila 7 gün içerisinde bazı belirtilerle kendini göstermeye başlar.

Amipli Dizanteri: Bu mikrop vücuda girdikten 10 ila 20 gün içerisinde kişinin kendini rahatsız hissetmesine neden olan belirtilerle kendini belli eder.

Dizanterinin en yaygın nedenleri arasında bakteriyel enfeksiyonlar gösterilmektedir. Salmonella, Shigella, E.coli ve Campylobacter gibi türler kalın bağırsağın etkilenmesine neden olurken dizanteri adı verilen sorunun oluşmasına yol açar.

Dizenterinin diğer nedenleri arasında: kirli sularda ve havuzlarda yüzmek, tuvaletten çıktıktan sonra elleri yıkamamak, dizanteri hastası olan biriyle cinsel ilişkiye girmek, içme suyuna kanalizasyon suyunun karışması, meyve ve sebzelerin iyice yıkanmadan tüketilmesi, insan dışkısının besinlere bulaşması, dizanteri olan kişinin çatal, bıçak, bardak veya havlu gibi kişisel eşyalarını kullanmak ve hijyen koşullarına yeterince özen göstermemek bulunmaktadır.

DİZANTERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dizanteri belirtileri arasında yüksek ateş, kanlı ishal, şiddetli karın ağrısı, iştahsızlık, bulantı ve kusma görülmektedir. Bu belirtileri kendinde gören kişilerin mutlaka en kısa sürede bir hekime görülmeleri gerekir.

DİZANTERİ TEDAVİSİ

Dizanteri genel olarak 3 ila 7 gün içerisinde kendi kendine iyileşen bir hastalık olduğu için tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Anca dehidrasyonun önlenmesi için bol miktarda sıvı tüketmek ve gerekirse oral rehidrasyon solüsyonları kullanmak gerekir. Parasetamol gibi ağrı kesiciler ağrıyı ve ateşi hafifletmeye yardımcı olabilir. Enfeksiyonun başkalarına bulaşma riskini azaltmak için, son ishal döneminden en az 48 saat sonra evde kalmak son derece önemlidir.

İLİşKİLİ HABERLER Zona Kanser Belirtisi mi?

Zona Kanser Belirtisi mi?

Yumurtalık Kanser Belirtileri

Yumurtalık Kanser Belirtileri

Yağ Bezesi Kanser Belirtileri

Yağ Bezesi Kanser Belirtileri

Vücutta Kanser Belirtileri Nelerdir?

Vücutta Kanser Belirtileri Nelerdir?

İLİşKİLİ GALERİLER Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Coronavirüsün Çocuklar Üzerindeki İlk Belirtisi Buymuş!

Coronavirüsün Çocuklar Üzerindeki İlk Belirtisi Buymuş!

Bağırsak Paraziti Belirtileri

Bağırsak Paraziti Belirtileri

Mutlu Olduğunuzun Belirtileri

Mutlu Olduğunuzun Belirtileri

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.