DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Diyarbakır’da Karpuz Hasadı Başladı: Fiyatlar Düşüşte

Diyarbakır’da karpuz hasadı başladı, fiyatlar düşüşte. Taze ve lezzetli karpuzlar uygun fiyatlarla sofralarınızı şenlendiriyor. Detaylar için hemen tıklayın.

02.07.2025
A+
A-

Diyarbakır’ın Bereketli Topraklarında Karpuz Hasadı Başladı

Diyarbakır’ın verimli topraklarında yetişen ve lezzetiyle Türkiye genelinde ün kazanan karpuzların hasad dönemi başladı. Ancak bu yıl ani ve aşırı sıcak hava koşulları, hasat planlarını erkene çekti ve ürün miktarını artırdı. Bu değişiklikler, pazardaki fiyatların hızla düşmesine neden oldu.

Diyarbakır’ın Bereketli Topraklarında Karpuz Hasadı Başladı

Kilo Fiyatları Rekor Düşüşte

Geçen hafta 5 ve 2,5 TL arasında değişen karpuzun kilogram fiyatı, yeni hafta itibarıyla 1 TL’ye kadar geriledi. Bu düşüş, hem üreticiyi hem de tüketiciyi etkiliyor. Diyarbakır’da üretici Ercan Tunç, yaklaşık 400 dönüm karpuz ve 100 dönüm kavun ekimi yaptıklarını belirtti ve hasadın başladığını ifade etti.

Üretici Tunç, şu anda tarlada karpuzların kilogram fiyatının 1-2 TL arasında olduğunu ve ürünlerini Iğdır, Van, Adana, Mersin, Gaziantep ve Şanlıurfa gibi şehirlerin marketlerine sevk ettiklerini dile getirdi.

Diyarbakır’ın Bereketli Topraklarında Karpuz Hasadı Başladı

Fiyatlar Kendiliğinden Düşüyor

“Bu yıl hava koşulları oldukça zorlayıcı oldu. Rüzgar ve poyraz karpuzlara büyük zarar verdi. Hasata sadece birkaç gün kalmışken ani sıcak hava dalgası ürünleri olgunlaştırdı ve hasadı hızlandırdı. Sıcak rüzgarlar, ürünlerin bir araya gelmesine neden oldu ve doğal olarak fiyatlar aşağı yönlü hareket etti. Don olayları da yaşandı, bu da fiyatları etkiledi.”

Halde 100 Ton Talep Varsa, 500 Ton Ürün Çıktı

Yaz sezonunu biraz geç yaşadıklarını, ancak tüm olumsuzlukları bir arada deneyimlediklerini anlatan Tunç, sözlerine şöyle devam etti: “Hava sıcaklıklarındaki ani yükselme, ürünleri hızla olgunlaştırdı ve aynı zamanda piyasaya çok sayıda karpuz sürdü. Bu durum, fiyatların hızla düşmesine neden oldu. Kademeli bir hasat olsaydı, örneğin bir üretici hasatını yapıp diğerleri sonra devreye girseydi, fiyatlar daha istikrarlı olurdu. Ancak şu anda, Adana, Manisa, İzmir, Elazığ, Adıyaman ve Şanlıurfa gibi bölgelerden gelen ürünler de piyasaya sürüldü. Bu yoğunluk ve hız, fiyatların hızla gerilemesine yol açtı.”

“Karpuzculuk, yaklaşık 100 yıl süredir Diyarbakır’da geleneksel olarak devam eden bir meslektir. Buradaki toprak ve mineral yapısı, karpuzun eşsiz lezzetini ve kalitesini sağlar. Bu bölgenin karpuzları, kendine has aromasıyla bilinir ve tercih edilir.” şeklinde konuştu.

Diyarbakır’ın Bereketli Topraklarında Karpuz Hasadı Başladı

Kaynak: Ensonhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.