DOLAR 32,5952
EURO 34,7918
ALTIN 2.497,68
BIST 9.454,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Diyabetlilere Müjde! Gluten Oranı En Düşük Besin

26.08.2020
A+
A-

Kandaki şekerin düzenlenmesinde rol oynayan hormonlardan en önemlisi, pankreas tarafından salgılanan insülin hormonudur. Şeker Hastalığı insülin hormonun eksikliği veya etkisizliği sonucu oluşan ömür boyu süren bir hastalıktır. Şeker hastalığında da uyulması gereken birçok medikal tedaviye ek olarak tek tedavi yöntemi uzman hekim kontrolünde yapılan şeker, nişasta ve gluten içermeyen besinlerle beslenecekleri diyet programlarıdır.

DİYABET BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hem Tip 1 diyabet hem de Tip 2 diyabet aynı uyarı işaretlerinden bazılarını paylaşırlar. Bunların arasında başta normal öğünlerin tüketilmesine rağmen hissedilen açlık ve yorgunluk gelmektedir. Hücrelerin glikoz almak için ihtiyaç duyduğu insülin vücut tarafından yeterli oranda üretilmezse veya hücreler vücudun ürettiği insüline karşı direnirse, glikoz alamayacağı için enerji kazanamaz. Bu da kişiyi normalden daha aç ve yorgun hissettirir. Aşırı miktarda idrar üretimi de diyabetin akut belirtilerinin başında gelir. Bu durum hiperglisemiden kaynaklanır. Aşırı idrar üretimini dengeleme çabasının bir sonucu ve diyabetin bir başka belirtisi de susama ve günlük sıvı tüketimi ihtiyacının artmasıdır. Vücut var olan sıvıları idrar ile uzaklaştırdığından, kalan faaliyetleri için çok daha az su ayırabilir. Buna bağlı olarak ağız kuruluğu ve kuru kalan ciltte kaşıntı hissi olabilir. Vücuttaki sıvı dengelerindeki değişiklik, göz lenslerinin şişmesine sebep olabilir. Şekli değişen lensler ise doğru odaklanmakta güçlük çekecek ve bulanık görmeye neden olacaktır. Açıklanamayan ve planlanmayan kilo kayıpları ile kesik ve yaraların iyileşme süresinin normalden daha fazla olması da şeker hastalığının genel belirtileri arasındadır.

BESLENMEYE DİKKAT EDİLMELİ

Diyabet hastaları beslenmelerine özen göstermek zorundadırlar. Katı yağlar ve kızartma sonucu elde edilen besinler, hamur işleri, hazır gıdalar kandaki şeker seviyesini yükselteceği için bir şeker hastası bu tip gıdaları hayatından çıkarmak zorundadır. Aksi taktirde istenmeyen problemlerin artmasına neden olacaktır. 

Şeker hastası olan kişiler, hastalığa özel diyet programında beslenme zincirinden gluteni çıkarmak durumunda kalınıyor ki bu Türkiye şartlarında pek mümkün olamıyordu. En başta ihtiyaç duyulan temel besin maddesi ekmeğin glutensiz olanı bulmak oldukça zor hatta bulunamıyor bile diyebiliriz.

Fakat bu soruna 13 bin yıl önceden ekilen kavılca buğdayı sayesinde çözüm bulundu. Geçtiğimiz günlerde kavılca buğdayının hasadının alınması ile genetiği bozulmamış tek buğday olan kavılca buğdayı diyabet hastalarının artık glutensiz ekmek tüketiminden tutun da pek çok farklı besine kadar tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek hale geldi.

KAVILCA BUĞDAYI

13 bin yıllık geçmişi ile genetiğini ilk gün ki gibi muhafaza edebilmiş bu buğday türü Kars ilinin soğuk iklimine uygun yapıdadır. Kabuğu kalın ve katmanlı, bu nedenden de gluten oranı normal buğday türlerine göre çok düşüktür. İnsan bünyesinin ihtiyacı olan vitamin, mineral, protein ve yağ asitleri açısından genetiği değişmiş olan buğdaylara göre 1,5 kat daha zengindir.

13 bin yıl önceki hallerini muhafaza eden bu buğday Antik Buğday Grubu olarak adlandırılıyor. Makine ile hasat edilemiyor. Kabuğu endosperminden zor ayrılıyor. Yani tane bütünlüğünü korumak için neredeyse savunma yapıyor. Kavılca Buğdayı çok düşük oranda gluten içerir, glisemik indeksi de düşüktür.

İLİşKİLİ HABERLER Diyabetik Retinopati Nedir?

Diyabetik Retinopati Nedir?

Diyabete ve Yüksek Tansiyona Zemin Hazırlıyor

Diyabete ve Yüksek Tansiyona Zemin Hazırlıyor

Yaz Mevsiminde Beslenmeye Dikkat

Yaz Mevsiminde Beslenmeye Dikkat

13 Bin Yıllık Kavılca Buğdayının Hasadı Başladı! Gluten Oranı Normal Buğdaydan Daha Düşük

13 Bin Yıllık Kavılca Buğdayının Hasadı Başladı! Gluten Oranı Normal Buğdaydan Daha Düşük

İLİşKİLİ GALERİLER Son Zamanların Trendi: Buğday Çimi Suyunun Faydaları

Son Zamanların Trendi: Buğday Çimi Suyunun Faydaları

Diyabetlilerin Dikkat Etmesi Gereken Kurallar

Diyabetlilerin Dikkat Etmesi Gereken Kurallar

Bu Besinleri Bol Bol Tüketin! İşte En Sağlıklı Besinler

Bu Besinleri Bol Bol Tüketin! İşte En Sağlıklı Besinler

Beyaz Un Yerine Kullanılabilen Glutensiz Un Çeşitleri

Beyaz Un Yerine Kullanılabilen Glutensiz Un Çeşitleri

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.