DOLAR 32,3744
EURO 34,9769
ALTIN 2.326,12
BIST 9.067,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Diyabetik Ayak Bakımı Nasıl Yapılmalı?

20.08.2021
A+
A-

Giderek artan hastalıkların başında yer alan diyabet, vücudun gerekli şekeri üretmemesi ve bu durum sonrası ortaya çıkan oldukça ciddi bir hastalıktır. Vücutta en çok ayak bölgesinde kendini görülen diyabettik ayak bakımı nasıl yapılır?

Diyabetik ayak bakımı nasıl yapılır? Diyabetik ayak bakımı nedir? Diyabetik ayak bakımında ne zaman doktora gidilir? Geleceğin hastalığı arasında gösterilen diyabet hakkında en çok merak edilen soruların cevaplarını yazımızda bir araya getirdik. 

DİYABETİK AYAK BAKIMI NASIL YAPILIR? 

Vücudun gerekli insülin üretemediği durum sonrası ortaya çıkan hastalıklardan biri diyabet, yani bilinen adıyla şeker hastalığı, oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Erken teşhis edilip, tedavi edilmediği durumlarda hayati tehlike oluşturan diyabet hastalığı, vücutta bazı bozulmalara da neden olmaktadır. Özellikle ayakta hasara neden diyabet hastalığı, bazı özel bakımları da beraberinde getirmekte.

İnsülin hormonu düzgün işlemezse, kandaki şeker seviyesi yükselebilir. Kandaki uzun süreli artan şeker seviyeleri, ayaklar dahil olmak üzere vücudun birçok bölgesinde hasara neden olur. Diyabet hastalarının hastaneye ilk başvuru sebeplerinden belki de en önemlisi; ayaklarında oluşan yaralardır.

DİYABETİK AYAK BAKIMI NASIL YAPILIR?

Diyabetik ayak problemlerini engellemek için ayakların günlük bakımı ve temiz tutulması şarttır. Ayrıca aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz…

– Ayakların temiz tutulması enfeksiyonları önler.

– Ayakların, çorap ve ayakkabılarla korunmasını sağlamak mühimdir.

– Çoraplar kan akışını engelleyecek biçimde çok sıkı olmamalıdır.

– Yeterli egzersiz, ayaklara sağlıklı kan akışını hızlandırmaya destek olur.

– Ayakları aşırı sıcaktan koruyun. Sıcak ve soğuğa maruz kalmak diyabetik ayaklara fayda vermez.

– Kontrolsüz kan şekeri, diyabetin neden olduğu podiatrik komplikasyonların olasılığını artırır. Kan şekerinizi bu nedenle kontrol edin.

– Sigara içmekten uzak durun. Sigara içmek dokulara giden kan akışını olumsuz etkiler.

NE ZAMAN DOKTORA GİDİLMELİ

– Ayak ten renginde değişiklikler

– Ayak ya da ayak bileğinde şişlik

– Ayaklarda sıcaklık değişimleri

– Ayaklarda kalıcı yaralar

– Ayak veya ayak bileklerinde ağrı

– Batık ayak tırnakları

– Ayak mantarı

– Enfeksiyon belirtileri

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.