DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Az Bulutlu
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 23°C
Per 22°C

Diş macununu seçerken nelere uyarı etmelisiniz?

11.06.2020
A+
A-

Dişlerin mine yapısı kristallerden oluşur. Bu kristallerin adı hidroksiapatit kristalleridir. Diş çürüğüne sebep olan bakteriler hidroksiapatit kristallerinin çözünmesine sebep olarak dişin mine tabakasını bozarlar. Flor, hidroksiapatit kristallerine bağlanarak florapatiti oluşturur. Oluşan bu yapı bakterilerin mine yapısını bozmasını zorlaştırır. Dişlerin yapısını güçlendiren ve çürümesini engelleyen, flor iyonunun kendisidir.

1. Flor taşıyan macunları kullanın
Dişin çürümesini engellediği ve açılış çürüklerinin geri dönmesini sağladığı için her kişi flor içeren macun kullanmalıdır. Bu durumun tek istisnası diş fırçalarken diş macununu yutma riski içeren çocuklar ve bireylerdir.

2. Diş hassasiyetiniz var mı?
Dişin mine tabakasının aşağıda kanallar içeren dentin tabakası vardır. Dentin kanalları sağlıklı bir dişte mine kadar örtülüdür. Farklı Alanlara Yönlendirilmiş sebeplerden ötürü açığa çıkan dentin tabakası soğuk, sıcak, ekşi, tatlı gibi uyaranlar ile hassasiyete sebep olur. Hassasiyet problemi olan hastalar diş macunu seçerken hassasiyet giderici olanları tercih etmelidir. Hassasiyet giderici macunların içerisinde yer alan bazı iyonlar açığa meydana çıkan dentin kanallarını tıkayarak hassasiyeti engeller.

3. Çocuklarda macun seçimine dikkat
Çocuklara fırçalama eğitimi ufak yaşlarda verilirse ileri ama yıllarda alışılmışlık haline dönüşecektir. Çocukların öğrenme metodu göz önüne alındığında, kendisinin diş fırçalaması için ebeveynlerini diş fırçalarken görmelidir. Yani siz dişlerinizi fırçalarsanız çocuklarınız da fırçalar. Çocuklar, minik yaşlarda diş fırçalarken diş macununu yutabilirler. Bu sebeple flor oranı düşük macunlar kullanılmalıdır. Yutma tehlikesi ortadan kalktığında standart macunlara geçilebilir.

4. Beyaz renkli macunları tercih etmeye özen gösterin
Diş etindeki bir problemin hasta göre tespiti fırçalamadaki kanama ile kavranabilir. Renkli macunlar kan rengini gizleyebilir. Olası olduğunca beyaz renkli macunlar seçim edilmelidir.

5. Beyazlatıcı macunlara dikkat
Macunun içerisindeki partiküllerin diş yüzeyini çizmeyen tipte olmasına özen gösterilmelidir. Diş yüzeyi çizilmeleri ileride diş renklenmelerine yol açar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.