Diş Ağrısı Psikolojik Olarak Etkilenmenize Neden Oluyor!
Diş Doktoru Başarı Kazak, diş çürümesinin ilerleyerek diş içerisindeki asap-damar paketinin etkilemesi durumunda ağrı oluşabileceğini belirterek diş ağrısının kişinin psikolojisini bozduğunu söyledi.
DİŞ AĞRISI PSİKOLOJİYİ ETKİLİYOR!
Diş Doktoru Galibiyet Kazak, dişte hissedilen ağrının diş, dişeti ya da kemik kaynaklı olduğunu belirterek “Öncelikle ağrının sebebi saptanmalıdır. Ağrı, çürük, iki diş arasına sıkışan gıdanın yapmış olduğu basınç, dişeti hastalıkları, dişte oluşmuş çatlaklar, dişeti çekilmesiyle açığa çıkan kök yüzeyi, minede meydana gelen aşınmalar ve hatta sinüzit gibi öyle çok sebepten kaynaklanabilir. Oysa, diş ağrısının en sık karşılaşılan nedeni eksik ağız hijyeni varlığında gelişen derin diş çürüklerdir. Dişin en dış katmanı olan minede sinir yoktur bu nedenle dış uyaranlardan rahatsız olmayız oysa içteki dokulara dürüst ilerledikçe his artar. Çürüğe niçin olan fazla sayıda mikroorganizma, çürüğün ilerlemesiyle birlikte dişin içerisinde yer alan sinirlere ulaşabilir. Başlangıçta hafif olan ağrılar çürük ilerledikçe artan bir şekilde şiddetlenir. Sancı ayrı şekillerde oluşabilir: Soğuk ve sıcak uyaranlara karşısında büyüyen şiddetli ve uzun süreli ağrı, çiğneme sırasında baskıyla oluşan ağrı ya da kendiliğinden başlayıp uzun süre devamlı sancı görülebilir” dedi.
“KARANFİL, SARIMSAK, IÇKI, ASPİRİN VB. YÖNTEMLER İŞE YARAMIYOR”
Başlayan şiddetli diş ağrısının nedeni ise ileri derecede çürümüş olan bir dişin iltihaplanmaya başlamış olduğuna dikkat çekici olduğunu gösteren Kazak, “Bu iltihabi koşul diş içindeki sinir-damar paketinde baskı oluşmasına ve özellikle gece uykudan uyandıracak şiddette zonklayıcı tarzda ağrıya sebep olur. Diş ağrılarının kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir. Insanlar aralarında uygulanan karanfil, sarımsak, alkol, aspirin vb. yöntemler işe yaramamakta hatta diş ve çevresindeki dokulara hasar verdiği için nasihat edilmemektedir. Ağrı diş çürüğü kaynaklıysa ve çürük ilerleyerek dişin sinirine dek ulaşmışsa veya diş siniri başka sebeplerle (travma, diş kırığı vs.) canlılığını yitirmişse, bu dişler ‘kanal tedavisi’ ile tedavi edilebilir. Herhangi bir tedavi uygulanmadığı takdirde enfeksiyon şişliğe neden olabilir, çıban oluşabilir. neticede tedavi edilmezse dişin çekilmesi gerekebilir” diye konuştu.
İLİşKİLİ HABERLER
Diş Ağrısını Geçirmenin En Kısa Yolu!
Hamilelikte Diş Ağrısı Ne Vakit Başlar?
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Diş Ağrısına Ne İyi Kazanç İltihaplı?
İLİşKİLİ GALERİLER
Diş Sağlığınızı Koruyacak 6 Kayda Değer Gıda
Diş Sağlığınızı Bozan Şaşılacak Faktörler
Dişleri Koruyun! Erkeklerin Üreme Şansını Arttırma Yolları