DOLAR 32,3947
EURO 34,5375
ALTIN 2.379,00
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Direnci Artırmak İçin Ahenkli Alıştırma Yapın

28.06.2020
A+
A-

Hafif ve orta şiddetli çalışma gerçekleştirmek bağışıklık sisteminin olumlu yönde etkilenmesini sağlar diyen Dr. Öğr. Üyesi Engin Işık Abanoz, “Düzenli orta şiddette yapılan egzersiz üst solunum yolu hastalıklarına aleyhinde direnci artırır, orta şiddetli egzersiz yapan kişilerde üst solunum yolu enfeksiyonu görülme durumu yüzde 20-30 oranında azaldığı bildirilmiştir” ifadelerini kullandı.

EGZERSİZ YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Özellikle Coronavirüs salgınından nedeniyle karantina süreci yaşadığımız dönemde sosyal aktivitelerin azaldığını bildiren Dr. Engin Işık Abanoz “Sosyal aktivitelerimizin kısıtlanması, hareketsizliğe bağlı olarak ilk kez kilo alımı edinmek üzere adale gücü kaybı, tansiyon, kolesterol kardiyovasküler riskle birlikte bağışıklık sisteminde düşüş gibi sıhhat problemlerini beraberinde getirdi. Dijital iletişimin doğru millet riski kısa zamanda farkına varıp konut egzersizlerine yöneldiler. Egzersizin bağışıklık sisteminin dinç tutulmasındaki faydaları aşikârdır fakat burada dikkat edilmesi gereken bir husus egzersizin süresi ve şiddeti” dedi.

“ENFEKSİYON RİSKİ ARTAR”

Uzun vakit yapılan yüksek şiddetli egzersizler bağışıklık sisteminin baskılanmasına niçin olsuğunun altını çizen Dr. Abanoz, “Yüksek şiddetli uzun süreli bir egzersizi takiben lenfosit konsantrasyonu düşer ve hücrelerin artma yeteneği, orta düzeydeki sitotoksik aktivite ve immünoglobülin üretimi azalır, bunların sonucunda bağışıklık sistemi baskılanır. Bu cins egzersizleri izleyen birkaç saat baştan başa bağışıklık sistemi zayıflar ve bu dönemde solunum yolu enfeksiyonu riski artar” dedi.

ORTA YOĞUNLUKTA EGZERSİZLER YAPIN

Yaşlı olan bireylerin haftada en düşük 150 – 300 dakika aerobik alıştırma ve haftada 2 direnç antrenman seansı yapılabileceğini söyleyen Abanoz, “Karantina altında, alışılagelmiş günlük maddesel aktivite seviyelerindeki azalmayı telafi etmek için yapılan aktivitelerin 5 – 7 gün arasına dağıtılarak, haftada 200 – 400 dakikaya çıkarılabilir. Ayrıca karantina zamanlarında yapılan bu aktivitelerin orta yoğunlukta yapılmasında menfaat vardır.

Evde yapılan bu egzersizlerde, kişilerin egzersizin uygulanması için zorunlu özel materyalleri olmasa bile evde bulunan bir sandalyeyi tutarak squat yapmak, sandalyeye oturup – kalkmak, bir yüksekliği basamak olarak kullanıp inip – çıkmak gibi aerobik egzersizleri, etap parmaklarında ya da topuklarda yürümek gibi denge egzersizleri yapılabilir. Dışarı çıkma yasağı değil ise, çevredeki kişiler ile tehlikesiz mesafeyi koruyarak dış ortamlarda, orta şiddetli aerobik egzersizin (tempolu yürüyüş gibi) yerinde bir alternatif olabilir” diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Regl Döneminde Yapabileceğiniz Egzersizler

Regl Döneminde Yapabileceğiniz Egzersizler

Kol Sarkmasını Engelleyen Egzersiz Hareketleri

Kol Sarkmasını Engelleyen Çalışma Hareketleri

Yaz Egzersizleri

Yaz Egzersizleri

Yaşlanmayı Geciktiren Yüz Egzersizleri

Yaşlanmayı Geciktiren Yüz Egzersizleri

İLİşKİLİ GALERİLER Nefes Egzersizleri ve Teknikleri

Nefes Egzersizleri ve Teknikleri

Jane Fonda Egzersiz Videosuyla TikTok’a Katıldı

Jane Fonda Çalışma Videosuyla TikTok’a Katıldı

Evden Çalışanlar İçin Egzersiz Önerileri

Evden Çalışanlar İçin Alıştırma Önerileri

Evde Yapılabilecek Karın Eritme Egzersizleri

Evde Yapılabilecek Karın Eritme Egzersizleri

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.