Dilek Hanif, Tokat’taki El Sanatlarından İlham Alacak
Dilek Hanif, Tokat’ın eşsiz el sanatlarından ilham alarak moda dünyasında yeni bir soluk getiriyor. Geleneksel ve moderni buluşturuyor.
Tokat’ta Ailesinin Geçmişini Keşfeden Moda Tasarımcısı Dilek Hanif, El Sanatlarını Dünyaya Taşıyacak
Tokat – Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın davetlisi olarak kente gelen ünlü moda tasarımcısı Dilek Hanif, ailesinin Tokat‘la olan tarihi bağını keşfetmenin yanı sıra, yerel el sanatlarından ilham alarak bu motifleri İstanbul’daki tasarımlarına yansıtacağını ifade etti. Zamanı aşan dokular ve desenlerdeki geleneksel dokumacılık ile yazmacılık sanatının sunumunu gerçekleştirmek üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyet gösteren Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın davetlisi olarak kente gelen Hanif, şehirde çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi.
Özellikle Halk Eğitim Merkezi ve Olgunlaşma Enstitüsü’nü ziyaret eden ünlü modacı, Tokat‘taki el sanatlarına ve ince işçiliklere hayran kaldı. Programın açılış konuşmasını yapan OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, geleneksel el sanatlarının ticarileşmesi ve farklı yorumlanması için yapılabilecek iş birlikleri hakkında Dilek Hanif ile Olgunlaşma Enstitüsünü ziyaret ettiklerini belirtti.
“Yerel Ürünleri Hikayelerle Görünür Hale Getirmek İstiyoruz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü öncülüğünde uygulanan “Anadoludakiler” projesi hakkında bilgi veren Dicle, “Anadolu’nun değerlerini bereket, birikim ve beceri temaları ile yeniden keşfetmek, yerel ürünleri güçlü içerikler ve hikayelerle görünür hale getirmek ve Anadolu’dan ilham alan tasarımcılar ile üretim yapan üreticileri buluşturmak hedefleniyor. Bizler de bu doğrultuda, bölgenin geleneksel sanatlarının yeniden canlandırılması ve kültürel değerlerimizin gelecek nesillere aktarılması amacıyla bu programı düzenliyoruz.” dedi.
“Hayatta Hiçbir Şey Tesadüf Değil”
Konferansta kendi kariyer yolculuğundan bahseden moda tasarımcısı Dilek Hanif, “Yetenek, insanın doğuştan sahip olduğu bir özellik, ancak zamanla geliştirilmesi gereken bir yetkinlik. Bu süreçte eğitim almak ve bu yeteneği bir noktaya getirmek çok önemli. Kendi tarzımla Dilek Hanif kadınını yaratmak istedim ve ismimi bir marka haline getirerek bu yolculuğa başladım. Bugün burada öğrendim ki, daha annem İstanbul’a gelmeden önce, Tokat‘ta büyük halam burada yaşayan kadınlar için kıyafetler dikiyormuş. Olgunlaşma Enstitüsü’nde o dönemden kalan bir kıyafetin replikasını görmek beni çok etkiledi. Yüksek düzeyde bir dikiş ve kalıp tekniği kullanılmış. Kullanılan kalıptaki detaylar günümüzdeki ünlü markalarda bile görülebiliyor. Bu beni oldukça şaşırttı. Hayatta hiçbir şey tesadüf değil, bunu burada görmek benim için büyük bir anlam ifade etti. Bu işin peşinden koşmam ve tutkuyla mücadele etmemin bir nedeni varmış. Gerçekten büyük bir mutluluk ve hayret içindeyim. Beni böyle önemli bir mirasa ulaştırdığınız için teşekkür ederim.” dedi.
Tokat El Sanatlarından İlham Alacağım
Konferans sonrasında İhlas Haber Ajansı’na özel açıklama yapan Dilek Hanif, yıllar önce Tokat‘ta yaşamış olan annesinin halasının da bölgede kadınlar için kıyafetler tasarlayıp diktiğini öğrendiğini belirterek, bu bilgi sayesinde şehre olan bağının daha da kuvvetlendiğini ifade etti. Modacı, Tokat‘taki el sanatları çalışmalarından ilham alarak İstanbul’daki tasarımlarında bu unsurları kullanmayı planladığını ve bu fikirle yeni projeler geliştirdiğini söyledi. Tokat halkına misafirperverlikleri için teşekkür eden Hanif, ilerleyen dönemlerde yeniden Tokat’a gelmeyi arzuladığını belirtti.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / YASİN KIRAS – Kültür Sanat
Kültür Sanat Dilek Hanif İstanbul Ekonomi Magazin Kültür Sanat Tokat Moda
Kaynak: Haberler.com