DOLAR 32,2774
EURO 34,6528
ALTIN 2.413,24
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

‘Dijital oyun’ deyip geçmeyin!

19.11.2019
A+
A-

Yeni Asır Gazetesi’nden Fatih Şendil’in haberine göre Türkiye’de, dünya oyun pazarındaki milyar dolarlık pastadan payını almak isteyen genç yaşlı birçok insan bu sektöre yöneldi. Küçük yaşlarda Commodore 64 ve bilgisayarlarda oynanan oyunlarla sektöre ilgisi başlayan ve şu anda oyun için sanat üreterek ‘Oyun Sanatçısı’ unvanını elde eden İzmirli Bilgisayar Mühendisi Ali Avcı, bu alanda para kazanmanın yolunu ve püf noktalarını anlattı.

BİNLERCE FİRMA VAR

Oyun sektöründe 10-15 yıl öncesine göre iş olanaklarının çok fazla olduğunu anlatan Ali Avcı, “Türkiye’de 2000’li yıllara kadar oyun stüdyosu neredeyse yok denecek kadar azken bugün yüzlerce şirket işe başladı. Oyun firması sayısındaki artış öyle bir noktaya vardı ki firmalar kendi aralarında birleşip dernek kurdular. Kariyer hedefi olarak oyun sektörünü seçmek bir risk değil, tam tersine doğru bir öngörü olabilir. Öncelikle kendinize ‘Ben ne yapmayı seviyorum, neye daha yatkınım?’ diye sorun. Kafanız analitik düşünceye, problem çözmeye daha yatkınsa oyun programcılığı size göre bir iştir” dedi.

MESLEK EDİNMEK İÇİN

“Bu işi meslek edinmek istiyorsanız ya kendi ekibinizi ve şirketinizi kuracaksınız ya da oyun yapan şirketlerden birine dahil olacaksınız” diyen Oyun Sanatçısı Avcı, “Türkiye’de insanların çoğu kendi işinin patronu olmak istiyor ve yanılıyor. Eğer direkt şirket açarsanız gereken bütün tecrübeyi deneme-yanılma yoluyla elde edersiniz” diye konuştu.

REKLAMDAN PARA GELİYOR

Mobil oyunlardan para kazanabilmek için dijital reklam yayınlayan şirketlerin geliştirdiği kütüphanelerden yararlanıldığını aktaran Ali Avcı, “Bu şirketler reklam veren şirketlerden aldığı reklamları, kütüphanesinin yüklü olduğu oyunlarda yayınlıyor. Verilen reklamın görüntülenmesi sonucu yazılımcı pay alıyor. Milyonlarca indirilen bir oyunun günde 10 bin kadar aktif kullanıcısı olursa bu miktar büyük rakamlara ulaşıyor. Şu anda çalıştığım şirkette mobil oyunlar yapıyoruz. Kendi projem olan Ace For Fun da var. Oyunun sanat kısmını kendim finanse ediyorum” ifadelerini kullandı.

İŞ BİRLİĞİ GEREKİYOR

Oyun tasarımının zor ancak maddi yönden kazanımlarının oldukça fazla bir alan olduğunun da altını çizen Avcı, “Oyun endüstrisi günümüzdeki en büyük eğlence endüstrilerinden biri haline gelmiş durumda. Kendi oyun modlarınızı yaratarak işe başlayabilirsiniz. Counter Strike, The Elder Scroll oyunları gibi oldukça güçlü mod toplulukları olan oyunlar var. Kendi modlarınızı yaratarak kodlama, tasarım ve genel anlamda oyun tasarım süreci hakkında çok şey öğrenebilirsiniz. Oyun yaratmak oldukça iş birliği gerektiren bir süreçtir. Farklı departmanlarla oldukça iyi iletişim kurmanız gerekir. Bir takım içerisinde iyi çalışabilmelisiniz. Oyun geliştirme derslerini takip ederek, yeteneklerinizi ve bilginizi daha da artırabilirsiniz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.