DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Devşeyli’de Arıcılıkta Dönüşüm: Eşinin Yatırımıyla Bal Sektöründe Örnek Başarı

Devşeyli’de arıcılıkta dönüşüm ve eşinin yatırımıyla bal sektöründe örnek başarıyı keşfedin; yenilikçi stratejilerle sürdürülebilir üretime odaklanın.

12.10.2025
A+
A-

Bartın’ın Akmanlar köyü Devşeyli Mahallesi’nde yaşayan Esra Lermi Sabancı, 41 yaşında arıcılığı eşinin hobisinden profesyonel bir iş birimine dönüştürdü. Devlet desteğiyle kovan sayısını artırarak her yıl yaklaşık 2 ton bal üretmeye başladı.

Devşeyli'de Arıcılıkta Dönüşüm: Eşinin Yatırımıyla Bal Sektöründe Örnek Başarı

DEĞİŞİMİN BAŞLANGICI Anadolu Üniversitesi Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümü mezunu olan Sabancı, 2016 yılında evlendikten sonra eşinin hobi olarak ilgilendiği arıcılığa ilgi duymaya başladı. Zamanla bu tutkuyu mesleğe dönüştürmeyi hedefledi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Uzman Eller Projesi kapsamında üç yıl önce başvurdu ve yaklaşık 300 bin liralık yatırımın %70’i hibe olarak sağlandı. Böylece Sabancı, 150 arılı kovanla işe başladı.

Devşeyli'de Arıcılıkta Dönüşüm: Eşinin Yatırımıyla Bal Sektöründe Örnek Başarı

KOVAN SAYISINDA YÜKSELİŞ İlk üretim yılında 1 ton bal elde eden girişimci, mevcut başarısını ilerletmek için adımlarını büyütmeye karar verdi. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’na başvurarak %70 hibe oranıyla 700 bin liralık ek yatırım yaptı. Bu destekle kovan sayısı 200’e ulaştı ve depo, dinlendirme ile süzme kazanı gibi ekipmanlar da yenilendi.

Devşeyli'de Arıcılıkta Dönüşüm: Eşinin Yatırımıyla Bal Sektöründe Örnek Başarı

ARICILIK HOBİDEN PROFESYONA Sabancı, işi doğayla iç içe yürütmenin kendisine huzur verdiğini ifade ediyor: “Arıcılık doğayla uyumlu ve zevkli bir uğraş. Dağlar ve kestane ormanları arasında arıları taşımak bana keyif veriyor.” Yılda yaklaşık 2 ton kestane balı ve polen ürettiklerini belirtiyor. Hedefleri arasında kovan sayısını 300’e çıkarmak ve kraliçe arı üretimine yönelmek bulunuyor.

İŞİ GELİNLİĞİNİN DESTEKLEYİCİSİ Eşi Teoman Sabancı, arıcılığı başlangıçta hobiden ibaret gördüklerini, devlet destekleriyle işin büyüdüğünü vurguluyor: “Doğayı çok seviyor ve arıcılığa gönül verdi. 200 kovana ulaşmasını beklemiyordum ama başardı. Şimdilik arı bakımı, bal sağımı, paketleme ve satışı tamamen ona ait.” Ürettiği kestane balını çevre il ve ilçelere toptan ve perakende olarak satan Sabancı, hem aile bütçesine katkı sağlıyor hem de yörede kadın girişimciliğine örnek oluyor.

Kaynak: Ensonhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.