DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

Depremin Ardından Dünyanın Dört Bir Yanından Türkiye’ye Destek: Avrupa Birliği, Depremzedelere Destek İçin Konferans Düzenleyecek

10.02.2023
A+
A-

Ülkemiz çok zor bir gecenin sabahına uyandı. Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerimizde hissedilen 7.7 büyüklüğündeki depremin oluşturduğu zarar günün ışıklarıyla birlikte daha net görünmeye başladı. Depremin ardından 6.6 büyüklüğüne ulaşan 60’dan fazla artçı deprem kaydedilirken kısa süre önce gerçekleşen 7.5 büyüklüğündeki ikinci deprem, ilk depremde ağır hasar alan binaların da yıkılmasına neden oldu.

Depremin ardından AFAD, Kızılay ve devletin ilgili birimlerinden açıklama ve uyarılar gelmeye başladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır.” şeklinde açıklama yaptı. Gerçekleştirilen bu uluslararası alarm bildiriminin ardından dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden yardım açıklamaları gelmeye başladı.

Copernicus uydu sistemi Türkiye’nin kulanımına sunuldu

AB Komisyonu sözcülerinden Balazs Uhvar, yaptığı açıklamada yeryüzü gözlem uydu sistemi Copernicus‘u Türk hükümetinin erişimine sunduklarını ve AB’nin gerektiğinde daha fazla destek sağlamak için hazırda beklediğini belirtti.

AB Komisyonu tarafından denetlenen ve açık kaynaklı bir uydu gözlem projesi olan Copernicus, yeryüzünün neredeyse tamamını anlık olarak gözlemlenmesini sağlayan, yüksek çözünürlüklü ve son derece doğru bilgiler ve görüntüler sunabilen bir araştırma uydu gözlem projesidir. Proje son yıllarda ağırlıklı olarak küresel ısınma ve büyük doğal afetlerde kullanılıyor.

İlk yardım, kardeş ülkemiz Azerbaycan’dan geldi.

Kahramanmaraş depremi

Ülkemizin en büyük dostu olan Azerbaycan, 7.7 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depreminin ardından sivil savunma birliklerini Türkiye’ye yönlendirdiğini duyurdu. Bu kapsamda 370 kişilik arama kurtarma ekibi, AFAD ve diğer ekiplere yardım etmek üzere deprem bölgesine ilerliyor.

Yavru vatan KKTC’den 84 kişilik kurtarma ekibi ve 8 özel araç gönderilecek.

Kahramanmaraş depremi

KKTC Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’na bağlı 20 kişilik arama kurtarma ekibiyle birlikte 8 özel donanımla alan Girne Limanı’ndan Mersin Taşucu Limanı’na doğru yoola çıktı. Ayrıca sivil savunma uzmanlarından oluşan 10 kişilik bir ekip, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı^na bağlı 17 kişilik arama kurtarma timi ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri’ne bağlı 22 personel de hava yooluyla ülkemize doğru hareket etti.

Ayrıca KKTC’de faaliyet gösteren bazı üniversitelerinde görev alan 15 kişilik doktor ve sağlık personeli ekibi de Türkiye’ye gönderildi.

Rusya, 2 uçakla 100 kişilik arama kurtarma ekibi gönderiyor.

Kahramanmaraş depremi

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Türkiye’nin Kahramanmaraş bölgesine 100 kişilik bir arama kurtarma ekibi gönderilmeye hazır. 2 adet İl-76 uçağının en kısa sürede Türkiye’ye inmesi bekleniyor.

Avrupa Birliği, depremzedelere yardım için Bağışçılar Konferansı düzenleyecek

Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, Türkiye ve Suriye’deki depremlerin ardından etkilenenlere destek için bir Bağışçılar Konferansı düzenleneceğini duyurdu. Etkinliğin mart ayında Brüksel’de yapılacağı belirtilirken, konferansa Komşuluk ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Oliver Varhelyi ile AB Dönem Başkanlığı’nı yürüten İsveç’in Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell’ın beraber başkanlık edeceği ifade edildi. 

Bu konferansın, Türkiye ile koordinasyon hâlinde gerçekleştirileceği aktarılırken uluslararası toplumun harekete geçirilmesinin planlandığı ifade edildi. 

Yunanistan’dan 29 kişilik ekip ve ilk yardım malzemeleri

Her ne kadar Yunanistan’la aramız gergin olsa da Yunanistan Başkanı Miçotakis, Kahramanmaraş’ta yaşanan felaket sonrası resmi Twitter hesabından açıklama yapmıştı. Miçotakis, “Türkiye ve Suriye’de meydana gelen yıkıcı deprem felaketinden erin üzüntü duyuyoruz. Kurbanların ailelerine içten başsağlığı diliyoruz ve düşüncelerimiz etkilenen tüm insanlarla birlikte. Yunanistan kaynaklarını seferber ediyor ve hemen yardım edecek.” ifadelerini kullanmıştı. 

7 Şubat itibarıyla Yunanistan’dan 29 kişilik ekip ve ilk yardım malzemelerinin sağlandığı aktarıldı. 

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı, 76 kişilik ekip ve kurtarma ekipmanları gönderdiğini açıkladı.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı James Cleverly, Türkiye’ye 76 kişilik kurtarma ekibi göndereceklerini bildirdi. Görevlilerin yanı sıra kurtarma ekipmanları ve arama köpeklerinin de gönderileceğini belirten Clevery, yaptığı açıklamada “Daha fazla yardım için de hazırız” dedi.

Fransa’dan 139 arama kurtarma görevlisi de yola çıktı.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter’da yaptığı açıklamada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un talimatıyla sivil savunma ve güvenlikten 139 arama kurtarma görevlisinin Avrupa Dayanışma Mekanizması kapsamında Türkiye’ye bu akşam uçakla gideceğini aktardı.

İspanya Dışişleri Bakanlığı, yardımın yola çıktığını açıkladı, 90 kişilik ekip ülkemize geldi

İspanya Dışişleri Bakanlığı, Malatya Havalimanı’na varmak üzere yardım gönderdiklerini açıkladı. Sosyal medyada yapılan paylaşımda, “İspanya, Askeri Acil Durum Birliği’ne bağlı asker ve İHA’ları acilen Türkiye’ye sevk ediyor” ifadelerini kullandı. Ayrıca İspanya’nın 90 kişilik ekibin gönderdiği de bildirildi.

Kırgızistan’dan 63 kişilik arama kurtarma ekibi ve uzman köpekler gönderildi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un talimatı üzerine Acil Durumlar Bakanlığına bağlı 63 kişilik arama kurtarma ekibi, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle Türkiye’ye gönderildi.Arama kurtarma görevlilerinin yanı sıra sağlık çalışanları ve psikologlardan oluşan ekibin beraberinde iki özel eğitimli köpeğin de bulunduğu belirtildi.

ABD’den “Her türlü yardımı sağlamaya hazırız” açıklaması geldi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.