DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Deprem Bölgesinde İş Gücü Politikalarında Önemli Değişiklikler Yapıldı

Deprem bölgesinde iş gücü politikalarında önemli değişiklikler yapıldı. Güncel gelişmeleri ve yeni düzenlemeleri öğrenmek için detaylara göz atın.

20.04.2025
A+
A-

Aktif İş Gücü Piyasasında Kritik Yenilikler

Resmi Gazete’de yayımlanan ve “Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” başlığını taşıyan yeni düzenleme, Türkiye’nin deprem bölgelerinde istihdam ve mesleki eğitim politikalarında köklü değişiklikler getirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesapları aracılığıyla yaptığı açıklamalarda, özellikle deprem sonrası bölgedeki iş gücü piyasasını rahatlatmak adına önemli adımlar atıldığını duyurdu.

İşte detaylar: Bakan Işıkhan, mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programlarındaki istihdam yükümlülük oranını büyük ölçüde azaltacaklarını ifade etti. Bu adımla birlikte, deprem bölgesindeki İslahiye, Nurdağı, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman ve Hatay gibi illerde, iş gücü piyasası dinamikleri yeniden şekillenecek.

Yenilenen Oranlar ve Süreler

  • İstihdam taahhüt oranı %70’den %30’a indirildi.
  • İstihdam süresi, fiili kurs günlerinin iki katı yerine sadece bir katı olarak belirlendi.

Bu düzenlemeler sayesinde, özellikle depremden en ağır şekilde etkilenen bölgelerde istihdamın teşvik edilmesi amaçlanıyor. Diğer yandan, Adana, Diyarbakır, Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa gibi şehirlerde de düzenlemeler esnetildi. Bu şehirlerde, istisnai olarak istihdam taahhüt oranı %70’ten %40’a çekildi ve işbaşı eğitim programlarının süresi fiili kurs günlerinin 1,5 katı olarak yeniden belirlenmiş durumda.

Hedef ve Amaçlar

“İstihdam sayısını, deprem öncesine kıyasla daha da yukarılara taşımayı hedefliyoruz” diyen Bakan Işıkhan, bu yeni politikayla birlikte iş gücü piyasasının esnek ve dinamik bir yapıya kavuşacağını vurguladı. Ayrıca, bu uygulamalarla birlikte nitelikli iş gücünün üretimi ve bölgesel kalkınma destekleniyor.

Hükümetin Vizyonu ve Gelecek Planları

Yapılan düzenlemelerin 2025 sonuna kadar geçerli olacağını belirten yetkililer, bu süre boyunca, deprem bölgesindeki vatandaşların daha az yükle daha fazla eğitim ve istihdam fırsatına ulaşmasını hedefliyorlar. “İstihdamı artırmak ve bölge ekonomisini güçlendirmek için adımlar atıyoruz” diyen Bakan Işıkhan, bu politikaların Türkiye’nin iş gücü politikalarında stratejik bir dönüşüm sağlayacağını sözlerine ekledi.

Bu kapsamda, hem işverenlerin yükü hafifletiliyor hem de iş arayanların mesleki eğitimler sayesinde daha hızlı istihdam edilmesi sağlanıyor. İş gücü piyasasının güçlendirilmesi, nitelikli iş gücü üretimini hızlandırıyor ve bölgesel kalkınmayı destekliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.